EU kehottaa Venäjää yhteistyöhön Navalnyin tutkinnassa, tai luvassa voi olla pakotteita

EU kehottaa Venäjää tekemään yhteistyötä Kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) kanssa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytystutkinnassa. Jos se ei näin tee, EU varaa itselleen oikeuden vastatoimiin.

Saksan hallitus kertoi eilen, että Aleksei Navalnyi myrkytettiin Novitshok-perheeseen kuuluvalla hermomyrkyllä. Navalnyia hoidetaan berliiniläisessä sairaalassa. Hän on edelleen keinotekoisessa koomassa ja hengityskoneessa, mutta lääkärien mukaan oppositiojohtajan vointi on kohentunut.

– Kemiallisten aseiden käyttöä ei voi hyväksyä missään olosuhteissa. Se on myös vakava rikkomus kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeussäännöksiä vastaan, muistutti EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell lausunnossaan.

Borrell toivoi Navalnyille täydellistä ja nopeaa toipumista ja vakuutti, että EU tulee seuraamaan tilannetta tarkasti myös jatkossa.

Sotilasliitto Nato ilmoitti pitävänsä perjantaina ylimääräisen kokouksen Navalnyin myrkyttämisen takia. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää kokouksen jälkeen tiedotustilaisuuden.

Novitshok-hermomyrkkyä käytettiin aiemmin entistä venäläistä kaksoisagenttia Sergei Skripalia ja tämän tytärtä vastaan Britanniassa. Kumpikin jäi kuitenkin henkiin.

Lue myös:

    Uusimmat