SAK-pomo tylyttää hallituksen ehdotusta palkattomasta sairauspäivästä: "Lähtee siitä, että duunarit ovat lusmuja"

Ensimmäisestä sairauslomapäivästä palkaton? SAK-pomo kertoo, mikä "sairaussakossa" hiertää 2:14
Ensimmäisestä sairauslomapäivästä palkaton? SAK-pomo kertoo, mikä "sairaussakossa" hiertää. Haastattelussa SAK:n johtaja Jyrki Konola ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. keywords:

Hallituksen ehdotus ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuudesta saa palkansaajatahot varpailleen. Johtaja Jyrki Konola SAK:sta katsoo, että laissa on perustavanlaatuinen asenneongelma.

– Tämä lähtee siitä, että duunarit ovat lusmuja. Ovat epärehellisiä ja jää kotiin, hän kuvailee Huomenta Suomen haastattelussa tuntojaan siitä, millainen ajattelu ehdotuksen uudistuksen taustalla vaikuttaa.

– Minun on vaikea nähdä, millä tavalla työllisyys paranee sillä, että ihminen, joka sairastuu ei saa ensimmäiseltä sairauspäivältä palkkaa. Miten se lisää talouskasvua ja työllisyyttä, hän kysyy.

Studiossa haastateltava Keskuskauppakamarin Juho Romakkaniemi on Konolan kanssa täysin eri linjoilla. Hänen mukaansa kokemukset Ruotsista osoittavat, että menetelmällä saadaan sairauslomapäivät laskuun.

Konola lähtisi tavoittelemaan vähäisempiä sairauslomapäiviä muilla ratkaisuilla kuin "sairaussakoksi" kutsumallaan uudistuksella. Hän kyseenalaistaa muutenkin tavan, jolla hallitus ottaa mallia ulkomailta. Hänen mukaansa mallia ottaessa unohtuu katsoa, mitä työnantajapuoli on maissa saanut vastapainoksi.

– Tuodaan työnantajan rusinat pullasta, hän kuvailee palkansaajan näkökulmaa ehdotuksiin.

Huomenta Suomen lähetyksessä intouduttiin sanailemaan värikkäästi sairaussakon lisäksi irtisanomiskynnyksen "hulluista päivistä", potkulaista ja valtakunnansovittelijan käsien sitomisesta. Videolta käy ilmi, mitä näillä tarkoitetaan ja miksi työnantajan mielestä palkolliselle on nykyään liian vaikea antaa potkut.

Hallitus ajaa muutoksia työelämään - mitkä ovat hyödyt ja haitat? 10:25
Hallitus ajaa muutoksia työelämään - mitkä ovat hyödyt ja haitat? Haastattelussa johtaja Jyrki Konola SAK:sta ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat