Työministeri Satonen MTV:lle: Ymmärrän ministeri Juuson huolen palkattomasta sairauslomapäivästä

Työmarkkinoille isot muutokset – näin uusi työministeri perustelee reformeja 9:03
Työmarkkinoille isot muutokset – näin uusi työministeri perustelee reformeja

Tuore työministeri, kokoomuksen Arto Satonen oli MTV:n Huomenta Suomessa keskustelemassa hallitusohjelman linjausten merkityksestä työelämään.

Linjaus ensimmäisen sairauslomapäivän muuttaminen omakustanteiseksi on herättänyt paljon keskustelua. Satonen kertoo, että ajatus tulee Ruotsista. 

– Ruotsissa on ollut tämä jo 90-luvulta asti käytössä ja sillä tavoitellaan sitä, että menetettyjä työpäiviä on vähemmän. 

Satonen huomauttaa, että hallitusohjelman linjaus on tehty niin, että jokainen toimiala voi työehtosopimuksessa päättää asiasta itsenäisesti. 

– Varmaan tulee olemaan niin, että valtaosalla tilanne säilyy siten, että ensimmäinen sairauslomapäivä on jatkossakin palkallinen. Mutta ne alat, joissa tämä on erityisesti ongelmallinen, niin ne voivat ottaa tämän käyttöön.

Satonen toteaa, että kokonaisuudessaan sairauspoissaolojen määrä on lisääntynyt merkittävästi. Satonen ei kuitenkaan lähden asian tiimoilta tarkempaan alakohtaiseen arviointiin.

Uusi sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso kertoi eilen Huomenta Suomen haastattelussa ensimmäisen palkattoman sairauslomapäivän olevan vaikeasti toteutettavissa hoitoalalla.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tuleva ministeri kritisoi hallitusohjelmaa 1:15
Katso tästä uuden sosiaali- ja terveysminiteri Kaisa Juuson haastattelu.

Satonen sanoo ymmärtävänsä Juuson huolen:

– Ymmärrän täysin ministeri Juusoa, että hän on huolissaan tämän vaikutuksista sosiaali- ja terveydenhoitoon. Mutta uskon, että paras keino heidän osaltaan on se, että se työsopimusneuvotteluissa hoidetaan.

Satosen mielestä esimerkiksi terveydenhoitoalalla on tällä hetkellä sellainen tilanne ja sopimus voimassa, että todennäköisesti palkaton sairauspäivä ei tule heitä koskemaan. Satonen itse näkee omakustanteisen sairauslomapäivän lisämahdollisuutena.

– Niillä aloilla, joissa on erityisiä ongelmia siitä, että lyhyetsairauspoissaolot ovat kasvaneet. Siellä tätä voidaan hyödyntää, jos molemmat osapuolet katsovat sen tarpeelliseksi.

"Asioissa päästään neuvotellen eteenpäin"

Uuteen hallitusohjelmaan liittyvän kritiikin takia on spekuloitu myös lakonuhalla. Satonen kertoo toivovansa, että asioissa päästään neuvotellen eteenpäin. 

– Täytyy muistaa tämä iso kuva. Kaikki mitä tässä esitämme ovat sellaisia, mitä muissa Pohjoismaissa on pitkälti tehty. Tässä ei ole mistään vallankumouksesta kyse, vaan nämä ovat varsin maltillisia reformeja. Niiden tarkoituksena on edistää Suomen työllisyyttä ja sitä kautta hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjaa.

Työntekijän irtisanomisen helpottamiseen liittyen Satonen toteaa, että hänen käsityksensä mukaan kyseessä ei ole kovin iso muutos. Satosen mukaan linjaus selkeyttää lainsäädäntöä.

– Nyt laissa lukee niin että henkilökohtaiseen irtisanomiseen pitää olla asiallinen syy ja sen lisäksi painava syy. Tämä painava osuus tästä poistetaan. Edelleen pitää olla asiallinen syy . 

Lue myös:

    Uusimmat