Saitko sinäkin kiireellisen viestin veronpalautuksesta? Tässä poliisin neljä vinkkiä tietohuijareita vastaan

Iäkästä naista yritettiin huijata Whatsappissa uudella tavalla – asiantuntija analysoi harvinaisen ovelaa huijausyritystä 5:17
Katso myös: Iäkästä naista yritettiin huijata Whatsappissa uudella tavalla – asiantuntija analysoi harvinaisen ovelaa huijausyritystä

Poliisi kehottaa suhtautumaan varauksellisesti sähköpostitse tai puhelimitse tuleviin "kiireellisiin pyyntöihin".

Poliisille on tullut tämän kuun aikana useita verohallinnon nimissä tehtyjä, veronpalautuksiin liittyviä huijauksia. 

Tapauksissa on lähetetty tekstiviestillä tai sähköpostitse linkki, josta avautuvalla sivustolla pyydetään vastaanottajaa syöttämään verkkopankkitunnukset. 

Poliisi kehottaa viestin saajaa poistamaan viesti heti avaamatta sitä. 

– Jos olet avannut viestin, älä avaa siinä olevia liitteitä tai linkkejä, koska voit saada niistä koneeseesi haittaohjelman, poliisi varoittaa tiedotteessaan. 

Älä luovuta edes pankkikorttitietoja

Poliisi muistuttaa, että pankkitunnus- tai kortti- tai henkilötietoja ei pidä koskaan luovuttaa, jos ei ole varma vastaanottajasta. Viranomaiset, rahalaitokset tai muut asialliset tahot eivät koskaan kysy tällaisia tietoja puhelimitse, sähköpostitse tai tekstiviestillä. 

– Jos olet epävarma siitä, onko kyseessä huijaus, soita viranomaisen tai yrityksen omaan viralliseen numeroon. Väärinkäytösepäilyssä kannattaa sulkea pankkikorttisi pankin palvelussa ja tehdä asiasta rikosilmoitus poliisille, poliisi ohjeistaa.

Poliisi kehottaa myös organisaatioita varmistamaan, että työntekijöillä ovat yrityksen maksukäytännöt tiedossa, sillä yritysten maksuliikenteeseen kohdistuvat huijausyritykset kasvavat lomakausina. Laskun aiheellisuus on epäselvissä tapauksissa aiheellista varmistaa.

Poliisi tähdentää sitä, että huijausyrityksen kohteeksi voi joutua mikä tahansa yritys. 

Näin suojaudut tietomurrolta

  1. Pidä ohjelmistot ja järjestelmät päivitettynä
  2. Käytä monivaiheista tunnistautumista
  3. Älä käytä samoja salasanoja useammassa eri palvelussa
  4. Muista varmuuskopiot

Tee tietoturvaloukkauksesta rikosilmoitus

Poliisi kehottaa tekemään mahdollisista tietoturvaloukkauksista rikosilmoituksen ja ilmoittamaan asiasta Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskukselle.

Lisäksi poliisi muistuttaa, että Rikosuhripäivystys tukee rikoksen uhria, hänen läheisiään ja rikosasian todistajia. Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–pe klo 9–20 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton. 

Tietomurto pähkinänkuoressaan

  • Tietomurrolla tarkoitetaan luvatonta tunkeutumista tietojärjestelmään, palveluun tai laitteeseen sekä sovelluksen, kuten sähköpostitilin, luvatonta käyttöä
  • Tietomurto on rikoslain mukaan rangaistava teko ja pelkkä tietomurron yritys on rangaistavaa


Lue myös:

    Uusimmat