Mainos

Saitko lapsesi yli 35-vuotiaana? Sinulle on hyviä uutisia

Asiantuntijat ovat jo pitkään olleet huolissaan siitä, että yhä useampi nainen siirtää lapsen hankkimista myöhemmälle iälle. Tuoreen tutkimuksen mukaan äidiksi tuleminen vanhemmalla iällä ei välttämättä ole ainoastaan huono asia.

Vanhemmalla iällä lapsia hankkivia naisia varoitetaan usein terveysriskeistä, joita ikä voi tuoda mukanaan raskauteen. Uuden Kalifornian yliopistossa tehdyn tutkimuksen raskaus vanhemmalla tuo mukanaan myös positiivisia puolia.

Tutkijoiden mukaan lapsen hankkiminen yli 35-vuotiaana vaikuttaa merkittävästi äidin henkiseen hyvinvointiin myöhemmällä iällä.  

Lisääntymiskyvylla ja terveillä aivoilla yhteys? 

Tutkimuksen mukaan raskaus myöhemmällä iällä voi vaikuttaa positiivisesti aivojen terveyteen vähentämällä muun muassa dementiariskiä.

Havaintojen mukaan naiset, jotka ovat lisääntymiskykyisiä myöhemmällä iällä, omaavat terveet aivot ja kärsivät vanhemmiten muita vähemmän muistiin liittyvistä ongelmista. Tutkimusta varten kerättiin tietoa yli kahdeksaltasadalta iältään 41–92-vuotiaalta naiselta, sekä analysoitiin kahdessa kliinisessä tutkimuksessa kerättyä aineistoa. 

Tutkimus ei suoraan todista aivojen terveyden ja raskauden syy-seuraussuhdetta, joten tämän tutkimuksen valossa naisia ei kehoteta viivyttämään raskautta omia kognitiivisia taitoja ajatellen. Suositus johtuu pääasiassa siitä, että naisten hedelmällisyys laskee merkittävästi 35 ikävuoden jälkeen.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tutkimustuloksiin voi vaikuttaa harhaanjohtavasti myös se, että useimmiten lapsen myöhemmällä iällä hankkineet naiset ovat korkeammin koulutettuja kuin lapsen nuorempana hankkineet.

Iän lisäksi hedelmällisyyteen vaikuttaa moni muukin seikka. 

3:35

Lähteet: Today, NBCNews 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.