Sairaus varjosti Minna Kaupin uraa – salasi asiaa häpeissään yli kymmenen vuotta: "Sen kanssa täytyy vain elää. Ja kuolla"

Suunnistajatähti Minna Kauppi kertoo tuoreessa elämäkertakirjassaan, kuinka colitis ulcerosa piinasi häntä läpi pitkän ja menestyksekkään suunnistusuran.

Elämäkerrassaan Minna Kauppi – Suunta/vaisto (Like Kustannus) Kauppi kertoo saaneensa diagnoosin kroonisesta sairaudestaan ylioppilaskirjoitusten aikaan. Hän kärsi sinä keväänä vatsaoireista ja väsymyksestä.

– Lääkäri kertoo minulle sen, minkä olen jo lukenut vanhan lääkärikirjamme kellastuneilta sivuilta. Sairastan colitis ulcerosaa, haavaista paksusuolentulehdusta. Se on sairaus, joka ei parane koskaan. Sen kanssa täytyy vain elää. Ja kuolla, Kauppi kuvailee.

Pelottava diagnoosi oli Kaupille shokki mutta myös häpeä. Hän peitteli sairauttaan yli kymmenen vuotta.

– Häpeä oli yksi syy siihen, että päätin olla hiljaa. On ikävää kertoa, että paskoo verta ja ettei ole voittamaton supersankari. Toinen syy oli, etten halunnut olla julkisuudessa yhtä kuin sairaus, joku Suoli-Minna.

– Veriarvot olivat matalalla ja kehossa oli jatkuva pieni tulehdustila, ja silloinhan ihminen ei ole parhaissa voimissaan. Pelkäsin koko ajan, että jossain vaiheessa urheilemisesta ei tule enää mitään, koska sairaus ei meinannut millään rauhoittua.

Kirjassaan kauppi kuvailee, kuinka sairauden oireet hellittivät välillä muun muassa paremman lääkityksen avulla. Toisinaan tuli pohjakosketuksia niin kuin Bulgariassa järjestetyissä suunnistuksen EM-kisoissa kesällä 2010.

– Oireet olivat niin pahoja, että ne pelottivat, Kauppi muistelee.

– EM-kisojen aikaan olin ihan tyhjä lihaksista, hyvä kun pääsin keskimatkalla maaliin. Päätin, etten juokse EM-pitkää ollenkaan, vaikka päävalmentaja oli siitä selvästi näreissään. Urheilijan on vaikea jättää kisoja väliin, ja valmentajan ilmeisesti on välillä vaikeaa tukea häntä siinä päätöksessä. Mutta mulla oli oikeasti sairas olo kehossa ja tiesin, missä raja kulkee. Se on pysäyttävää, kun vessassa käydessä pönttö on punaisena verestä.

Pitkän matkan väliin jättämisen vuoksi Kaupin oli lopulta kerrottava totuus sairaudestaan, jotta turhalta spekulaatiolta vältyttäisiin.

– Näin sairaus tuli julki, mutta ei Minnalla sen suhteen salattavaakaan ollut. Parhaassa tapauksessa asiasta puhuminen vähentäisi ihmettelyä siitä, miksi hänen tulostasonsa heitteli niin hurjasti, elämäkerturi Ari Väntänen kirjoittaa.

Sairaudestaan huolimatta Kauppi voitti suunnistusurallaan henkilökohtaisilla matkoilla neljä MM-kultaa, kolme MM-hopeaa, kaksi MM-pronssia ja niiden lisäksi vielä 18 muuta arvokisamitalia aikuisten EM- ja MM-kisoista.

Lainaukset Minna Kaupin elämäkertakirjasta Minna Kauppi – Suunta/vaisto (Like Kustannus).

Lue myös:

    Uusimmat