Sairaanhoitajilla huoli omasta sekä potilaiden terveydestä, liitolle palautevyöry – jaksaminen äärimmäisessä puristuksessa ja ristiriitaiset ohjeet herättävät kysymyksiä

21:35
Video: Koronavirustilanne huolettaa sairaanhoitajien keskuudessa. Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela kertoi asiasta MTV Uutiset Livessä.

Sairaanhoitajaliitto on kerännyt hoitajilta tuntemuksia koronaepidemian keskellä. Vastauksia on tullut useita satoja.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtajan Nina Hahtelan mukaan he ovat saaneet lyhyessä ajassa valtavasti palautetta sairaanhoitajilta. Palautteissa on noussut esille huoli ja pelko.

– Sieltä nousee esille pelko omasta sekä potilaiden terveydestä. Osa henkilökunnasta kuuluu itse riskiryhmään, kertoo Hahtela.

Hahtelan mukaan työntekijäkyselyssä nousi esille sairaanhoitajien tarve selkeämmälle informaatiolle ja viestinnälle, sillä tällä hetkellä on hyvin monenlaista eri ohjeistusta.

Kysymyksiä on herättänyt muun muassa se, miten ulkomaan matkalta palaavan tulisi toimia. Suomen hallitus on suositellut 14 päivän karanteenia, mutta kaikilla työpaikoilla ohjeistusta ei noudateta.

– Kaikki organisaatiot eivät noudata tätä ohjeistusta. Syynä luultavimmin on se, että saataisiin henkilökunta riittämään. Tämä ristiriita hämmentää sairaanhoitajia, sanoo Hahtela.

Hahtelan itsensä mukaan olisi hyvä noudattaa 14 päivän karanteenia.

Myös jaksaminen huolestuttaa

Hahtelan mukaan on äärimmäisen tärkeää kiinnittää huomiota myös hoitajien jaksamiseen.

– Olemme nähneet jo muista maista, kuinka hoitajat tekevät pitkää päivää raskaat suojavarusteet päällä. Monella on huoli juurikin siitä, miten jaksaa tilanteen ollessa pahimmillaan, sanoo Hahtela.

Hoitohenkilökunnan keskuudessa huolta on herättänyt myös se, että koronatestejä ei ole suoritettu kaikkien kohdalla, vaikka työntekijä olisi itse toivonut pääsevänsä testattavaksi.

Hahtelan mukaan hoitajien ja johdon väliltä tulee asian tiimoilta erilaista viestiä, joten ei ole täysin selvää, mikä tilanne tällä hetkellä todellisuudessa on.

Katso Nina Hahtelan haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin yltä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja