Mainos

Säilytyslaatikoita moneen tarpeeseen

Valmistimme kolme erikokoista säilytyslaatikkoa ulkotiloissa ja lasitetulla parvekkeella käytettäväksi.

Materiaaleina käytimme valkoiseksi pohjamaalattua ulkoverhouspaneelia, ruskeaa, painekyllästettyä terassilautaa sekä lämpökäsiteltyä kotimaista mäntyä kahtena versiona – terassilautana sekä paneelilautana, jota voi käyttää sisätiloissa saunaan ja moneen muuhunkin tarkoitukseen.

Ensimmäinen säilytyslaatikko oli kooltaan 200 x 40 x 60 cm (L x S x K) ja tarkoitettu puiden säilytykseen ulkoterassilla. Terassi on tehty ruskeasta painekyllästetystä laudasta ja talon seinä verhoiltu siniseksi maalatulla paneelilla.

Asukas halusi laatikon sopivan yhteen näiden kanssa ja koska kokonaan ruskeasta laudasta valmistettu laatikko olisi saattanut olla turhan hallitseva, vain kansi tehtiin ruskeasta, painekyllästetystä laudasta. Pohja ja sivut valmistettiin samasta ulkoverhouslaudasta, jota on käytetty talon julkisivuihin ja maalattiin samalla värillä.

Paneelilaudat heftattiin

Runkopuiksi käytettiin höylättyjä 2 x 2 tuuman puita. Paneelilaudat kiinnitettiin niihin alustavasti viimeistelynaulaimella – heftattiin, kuten tavataan sanoa – jotta niiden asentoa voitiin vielä tarvittaessa säätää. Syntyneen paneelilevyn suorakulmaisuus tarkastettiin ristimittauksella ja kun se oli todettu oikeaksi, laudat ruuvattiin lopullisesti kiinni.

Valmiiksi tehdyt sivut maalattiin ja annettiin niiden kuivua. Kansi ja pohja valmistettiin painekyllästetystä puusta. Koska laatikkoa tullaan käyttämään puiden säilytykseen, tuuletuksen on oltava kunnollinen. Sen takia sekä pohjaan että kanteen jätettiin kunnon tuuletusraot.

Kannesta voi halutessaan tehdä myös täysin umpinaisen, mutta silloin raot on jätettävä sivujen ylälaitaan. Pohjan alle tuli vielä poikittaiset tukilaudat, joiden päällä kokonaisuus lepää.

Ruuveina käytettiin tavallisia sinkittyjä ruuveja lukuun ottamatta painekyllästettyjä osia, joihin käytettiin ruostumattomasta teräksestä valmistettuja ruuveja.

Kestävyyttä ja kauneutta puuöljystä

Toinen laatikko, 130x 40 x 60 cm tuli sijoitettavaksi lasitetulle parvekkeelle, periaatteessa siis kuivaan tilaan. Siitä tehtiin huonekalumaisempi, sillä asukas halusi pääasiassa istuinpaikkaa.

Laatikosta tehtiin edellistä tiiviimpi, koska ilman ei tarvitse kiertää samalla tavalla. Materiaalina käytettiin lämpökäsiteltyä mäntyä.

Lämpökäsitellyn puun kiinnittämiseen on käytettävä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja ruuveja. Vaikka laatikko tulikin sateelta suojattuun tilaan, se käsiteltiin erikoispuuöljyllä. Säänkestävyys lisääntyy samalla kun puun sävy muuttuu syvemmäksi ja kauniimmaksi.

Myös pienin laatikko tehtiin lämpökäsitellystä männystä. Se poikkeaa pulpettimaisen kantensa takia kahdesta suuremmasta; viisto kansi haluttiin, koska laatikko ei tule kokonaan terassin katon alle, vaan sen päälle saattaa sataa. Laatikossa on tarkoitus säilyttää puutarhan hoidossa tarvittavia työkaluja ja kukkaruukkuja.

Kooltaan laatikko on edellisiä huomattavasti pienempi, 30 x 70/50 x 80 cm. Kannen materiaali on lämpökäsitelty puu, joka ei juurikaan elä - elämisvaraa ei siis tarvitse miettiä. Kyljet tehtiin lämpökäsitellystä paneelilaudasta.

Tämäkin laatikko käsiteltiin erikoispuuöljyllä. Öljy ei hilseile pois puun pinnasta maalin tavoin, koska se imeytyy pintaa syvemmälle. Käsittely kannattaa uusia säärasituksen mukaan, säälle alttiille pinnalle mahdollisesti pari kertaa kesässä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.