Nyt on aika säilöä avomaankurkkuja talven varalle. Pakastaminen on puolestaan vaivaton säilöntätapa kasviksille. Niitä voi pakastaa kokonaisina, paloiteltuina, soseina ja/ tai tehdä niistä valmiita kasvissekoituksia.
Venäläinen suolakurkku
5 kiloa avomaankurkkuja 5 litraa suolavettä, jossa 2,5 desilitraa suolaa (kukkuraiset mitat) valkosipulinkynsiä tavallista sipulia maustepippuria tillin varsia ja kukintoja mustaherukanlehtiä
Jos säilöt kurkkuja esim. muoviämpäriin, pane pohjalle ensin jokunen mustaherukanlehti. Lado sitten kerros puhtaaksipestyjä kurkkuja. Pane niiden päälle 2 valkosipulinkynttä, reilusti tavallista viipaloitua sipulia, yksi tillinvarsi paloiksi leikattuna, tillin kukintoa, mustaherukanlehtiä ja 5 maustepippuria. Jatka näin kunnes astia on täynnä. Päällimmäiseksi astiaan tulee maustekerros. Suolavesi keitetään ja kaadetaan jäähdytettynä kurkkujen päälle.
Pane astiaan esim. porsliinilautanen ja sen päälle vielä laakea kivi painoksi, jotta kurkut pysyvät tiukasti suolavedessä. Kansi luonnollisesti vielä astiaan. Säilytä mielellään kellarissa. Kurkkujen valmistuminen vie aikaa runsaan kuukauden. Kurkuista tulee todella maukkaita ja kiinteitä ja ne säilyvät jopa seuraavaan kevääseen (todennäköisesti ne on kuitenkin syöty jo hyvissä ajoin sitä ennen). Monet tuntevat kaupoissa venäläisen kurkun nimellä myytävät nahkeanoloiset ja hieman "lötköt" kurkut. Ylläolevan reseptin mukaiset kurkut ovat aivan toista maata.
Kasviksia pakastamaan
Lähes kaikki kasvikset vaativat esikiehautuksen ennen pakastamista. Soseena pakastettavat keitetään täysin kypsiksi ja soseutetaan. Kasvikset jäähdytetään nopeasti juoksevassa kylmässä vedessä, valutetaan hyvin ja pakastetaan sopivina kerta-annoksina.
