Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Säilötään kasviksia

kasviksia pöydällä
kasviksia pöydälläCopyright Alma Media Oyj 2000
Julkaistu 21.08.2000 16:33

Nyt on aika säilöä avomaankurkkuja talven varalle. Pakastaminen on puolestaan vaivaton säilöntätapa kasviksille. Niitä voi pakastaa kokonaisina, paloiteltuina, soseina ja/ tai tehdä niistä valmiita kasvissekoituksia.

Venäläinen suolakurkku

5 kiloa avomaankurkkuja 5 litraa suolavettä, jossa 2,5 desilitraa suolaa (kukkuraiset mitat) valkosipulinkynsiä tavallista sipulia maustepippuria tillin varsia ja kukintoja mustaherukanlehtiä

Jos säilöt kurkkuja esim. muoviämpäriin, pane pohjalle ensin jokunen mustaherukanlehti. Lado sitten kerros puhtaaksipestyjä kurkkuja. Pane niiden päälle 2 valkosipulinkynttä, reilusti tavallista viipaloitua sipulia, yksi tillinvarsi paloiksi leikattuna, tillin kukintoa, mustaherukanlehtiä ja 5 maustepippuria. Jatka näin kunnes astia on täynnä. Päällimmäiseksi astiaan tulee maustekerros. Suolavesi keitetään ja kaadetaan jäähdytettynä kurkkujen päälle.

Pane astiaan esim. porsliinilautanen ja sen päälle vielä laakea kivi painoksi, jotta kurkut pysyvät tiukasti suolavedessä. Kansi luonnollisesti vielä astiaan. Säilytä mielellään kellarissa. Kurkkujen valmistuminen vie aikaa runsaan kuukauden. Kurkuista tulee todella maukkaita ja kiinteitä ja ne säilyvät jopa seuraavaan kevääseen (todennäköisesti ne on kuitenkin syöty jo hyvissä ajoin sitä ennen). Monet tuntevat kaupoissa venäläisen kurkun nimellä myytävät nahkeanoloiset ja hieman "lötköt" kurkut. Ylläolevan reseptin mukaiset kurkut ovat aivan toista maata.

Kasviksia pakastamaan

Lähes kaikki kasvikset vaativat esikiehautuksen ennen pakastamista. Soseena pakastettavat keitetään täysin kypsiksi ja soseutetaan. Kasvikset jäähdytetään nopeasti juoksevassa kylmässä vedessä, valutetaan hyvin ja pakastetaan sopivina kerta-annoksina.

Esikiehautusaikoja

Paloista riivityt herneet 1-2 min, juuriselleri kuutioina tai suikaleina 3-5 min, kukkakaali ja parsakaalin pienet kukinnot kokonaisina 3-6 min, kurttu- ja valkokaali suikaleina tai lohkoina 4-5 min, kyssäkaali kuutioina tai suikaleina 2-3 min, lanttu kuutioina tai suikaleina 2-4 min. Lehtiselleri viipaleina tai paloina 3-5 min, porkkana/palsternakka kuutioina tai suikaleina 3-5 min, papu kokonaisina tai paloiteltuina 3-4 min, pienet uudet perunat kokonaisina 4-5 min, pinaatti/mangoldi lehdet kokonaisina 2-3 min (hienontaminen haluttaessa kiehautuksen jälkeen) Punajuuri pakastetaan täysin kypsänä, purjosipuli viipaleina tai paloina 2-4 min,ruusukaali kokonaisena 4-5 min.

Raakana pakastettavat kasvikset:

Porkkana, lanttu, nauris ja palsternakka voidaan pakastaa raastettuna ilman esikiehautusta, tomaatti viipaloituna, kesäkurpitsa kuutioituna, purjo viipaloituna, tilli ja persilja hienonnettuna, paprika viipaloituna/kuutioituna sekä maissi kokonaisena ilman suojalehtiä.

Lue lisääsäilönnästä

Lisää aiheesta:

Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroonYleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättääTekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:08
    Silmäsairaudet

    Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon

  • 18:15
    Kuohuviini

    Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"

  • 17:15
    Juomat

    Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää

  • 14:32
    Joulu

    Tekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"

  • 11:59
    Liikenneturvallisuus

    Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."