Sähkösuunnittelu

Joka Kodin Asuntomarkkinat seuraa syksyllä 2001 ja keväällä 2002 MTV3:n Jyrki-ohjelmasta tutun Olli Oikarisen omakotitalohanketta. Talo tehdään rakennuttajansa mukaiseksi ja näköiseksi, mutta oppi ja kokemukset sopivat jokaiselle rakentajalle - varsinkin kun opettajana toimii itse Remontti-Reiska.

Talon sisääntulotiloissa ja keittiössä, joissa on alaslaskettu siporex-katto päädyttiin halogeenivalaistukseen. Ruokailutilassa katto on korkeammalla ja siellä valaistus järjestään kiskoihin kiinnitettävillä halogeenispoteilla. Sama halogeenilinja jatkuu olohuoneen puolelle - ajatus on se, että spotit suunnataan sopivasti seiniin, jolloin saadaan aikaan miellyttävä, epäsuora valaistus.

Spotteja käytetään runsaasti myös yläkerran valaistuksessa. Käytävän ja aulan tilat saavat myös yleisvalaistusta.

Valaistusta säädellään ns. älykkäällä järjestelmällä: sillä saa mm. sammutettua talon kaikki valot kotoa poistuessaan ja vastaavasti kotiin tullessaan voi valita sopivan sisääntulovalaistuksen - esimerkiksi eteiskerroksen ja portaikon. Portaisiin on ajatus sijoittaa myös erityiset askelmavalot.

Makuuhuoneessa on sijoitettu yöpöytien kohdalle ohjatut pistorasiat, joita voidaan niinikään ohjata myös poistumissammutuksella. Kylpyhuoneen valaistus hoidetaan kuitutekniikalla - turvallinen ja näyttävä ratkaisu märkätiloissa.

Kellariin tulee paljon sähköpisteitä. Valaistus on edelleen pääosin halogeenivaloilla järjestettävä yleisvalaistus. Työtilassa on syytä kiinnittää huomiota myös siihen, etteivät valaistuspisteet sijaitse hankalasti tiellä.

Kodinhoitotiloissa käytetään normaalia loisteputkivalaistusta. Saunan valaistuksen suunnittelussa otettiin huomioon myös polku pesuhuoneesta vilvoittelutiloihin - luodaan siis saunapolku.

Puhelinyhteydet rakennettiin avoimen periaatteen mukaisesti - tietokoneet ja televisiot voi liittää samaan kaapeliin ja nopeus on kiinni vain tilatusta palvelusta. Pistokkeita sijoitetaan jokseenkin kaikkiin huoneisiin. Äänentoistojärjestelmät ovat asukkaan työnkuvan mukaisesti viimeistä huutoa - kaiutinkaapeleita ei tarvi välttämättä vetää minnekään.


(Esitetty 16.12.2001, MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja