Sähkön hinta nousee kesällä? Tarkista kodin sähkösopimus

Sähkö maksaa nyt noin 10 prosenttia vähemmän kuin viime keväänä. Hinta on ollut laskusuunnassa jo jonkin aikaa, sillä hyvä vesitilanne ja lämmin sää käänsivät sen alamäkeen helmikuussa. Kesäksi sähkölle ennakoidaan kuitenkin hinnannousua.

Sähkön hinnan ennustellaan pysyvän lähiaikoina nykyisellä tasolla, mutta olemassa on kuitenkin pieni riski, että hinta lähtee kesällä nousuun. Jos Euroopan taloudellinen tilanne paranee, osakekurssit nousevat ja polttoaineiden hinnat jatkavat nousuaan, myös sähkön hinta lähtee kapuamaan ylöspäin.

– Sähkön hintaan voi tulla esimerkiksi määräaikaisissa sopimuksissa puolesta sentistä senttiin lisää hintaa kilowattituntia kohden. Käytännössä kerrostaloasukkaan sähkölaskuun tulisi vuodessa muutama kymppi lisää, ja sähkölämmittäjän laskuun muutama satanen, tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfall Sähkönmyynnistä kertoo.

Hyödynnä sähkön halpa hinta

Koska sähkön hinnat ovat alhaalla, on nyt hyvä hetki tarkistaa kodin sähkösopimus. Edullisimmat vaihtoehdot tällä hetkellä ovat määräaikainen sopimus ja pörssisopimus.

– Jos on valmis ottamaan pienen riskin, kannattaa tehdä pörssisopimus, jossa sähkön hinta on sidottu sähköpörssissä toteutuneeseen kuukauden keskihintaan. Kuluttajat, joilla on jo pörssisopimus, ovat säästäneet huomattavasti, sillä keskihinta on nyt todella alhaalla, Strandberg kertoo.

Mikäli riskinotto ei kiinnosta, toinen hyvä vaihtoehto on määräaikainen sähkösopimus. Siinä sähkön hinta määräytyy nykyisen hintatason mukaan koko sopimuskauden ajan. Kumman sopimustyypin sitten valitseekin, uusi sopimus kannattaa hinnannousuriskin vuoksi tehdä pian.

- Itse tekisin nyt pörssisopimuksen etenkin, jos olisin sähkölämmittäjä. Viimeistään syyskuussa harkitsisin kuitenkin määräaikaisen sopimuksen tekemistä, sillä silloin tietäisin tarkalleen, paljonko maksan sähköstä talven aikana. Pörssisopimus on voimassa toistaiseksi, joten sen vaihtaminen toiseen käy ihan helposti.

Lähde: Vattenfall

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja