Sähkön hinnan nousu räjäytti aurinkopaneelien kysynnän – sekä paneelien hinnat että asennusjonot kasvaneet

Aurinkopaneelien hinnat ovat nousussa, mutta ainakaan vielä se ei ole haitannut suosiota. Hintaan vaikuttaa esimerkiksi materiaalien huonontuva saatavuus.

Aurinkopaneeleja ostetaan tänä keväänä enemmän kuin aiemmin. Suosio on ollut viime vuosina muutenkin kasvussa, mutta sähkön hinnan nousu on vienyt kysynnän uudelle tasolle.

– Alkuvuodesta monet vielä vähän odottelivat ja tarkkailivat sähkön hinnan kehitystä. Maaliskuussa alettiin huomata, että tämä on se uusi normaali, ja tilausmäärä räjähti, kertoo Lumme Energian liiketoimintapäällikkö Joonas Kinnunen.

Kinnusen mukaan myös niin sanottu ideologisista syistä ostaminen on yleistynyt.

– Joidenkin asiakkaiden kanssa keskustellessa hinnasta ei edes puhuta, vaan kyse on enemmänkin siitä, että asiakas haluaa tuottaa sen sähkön itse uusiutuvasta energiasta, Kinnunen sanoo.

Myös Ukrainan ja Venäjän välisellä sodalla on vaikutuksensa, kertoo Lähienergialiiton toiminnanjohtaja Tapio Tuomi.

– Ihmiset haluavat suojautua epävarmuustekijöiltä lisäämällä omavaraisuuttaan, Tuomi sanoo.

Asennusjonot ovat kaksinkertaistuneet

Lumme Energialla varaudutaan tavallista kiireisempään kesään. Liiketoiminta aurinkosähkön saralla on jatkuvassa kasvussa, ja tänä kesänä jonot ovat kaikkialla ennätysmäisen pitkiä. Kinnusen mukaan kuluttajien kannattaa kiirehtiä, jos haluavat aurinkopaneelit ennen syksyä.

– Normaalisti asennusjonomme on kolmesta viikosta kuukauteen, mutta tällä hetkellä jonottaa täytyy yli kaksi kuukautta, Kinnunen kertoo.

Asennusjonot ovat ruuhkautuneet maailmantilanteen lisäksi myös vaikean talvisään vuoksi. Kinnunen kertoo, että viime joulukuulle suunnitellut asennukset myöhästyivät jään takia.

Materiaalien saatavuus vaikuttaa hintaan

Aurinkosähkön suosio on ollut melko tasaisessa nousussa vuodesta 2016 alkaen, selviää Lähienergialiiton selvityksessä, joka toteutettiin huhtikuussa 2022. Kinnusen mukaan aurinkopaneelit ovat halvempia kuin viisi vuotta sitten, mutta hinta on lähtenyt viimeisen vuoden aikana taas nousemaan. Tähän mennessä hinnan nousu ei ole haitannut kysyntää, koska sähkön hinta nousee vielä enemmän, kertoo Tuomi.

Kinnusen mukaan hinnan nousuun vaikuttaa rahtikustannukset, kysynnän kasvu ja erityisesti materiaalien saatavuus. Suuri osa Euroopan aurinkopaneeleista tulee Kiinasta, mutta jatkossa aurinkopaneelien tuonti sieltä vähenee.

– Tälle vuodelle paneeleja kyllä riittää, mutta saa nähdä, mikä on ensi vuoden tilanne, Kinnunen sanoo.

Suuremmat tulot ylijäämäsähköstä

Myynnin kasvuun vaikuttaa myös se, että monet ostavat aurinkopaneeleja hieman yli oman tarpeen, kertoo Tuomi. Ylijäämäsähköstä saa nykyään enemmän tuloa. Myös sähköautojen yleistymisellä on osansa asiaan.

– Monet, jotka ostavat aurinkopaneeleja, ovat joko juuri ostaneet sähköauton tai suunnittelevat sellaisen ostamista, Tuomi sanoo.

Aurinkopaneelit tuottavat sekä sähkön, että lämmön Kirkkonummelle valmistuvaan asunto-osakeyhtiöön 2:12
Aurinkopaneelit tuottavat sekä sähkön, että lämmön Kirkkonummelle valmistuvaan asunto-osakeyhtiöön.

Lue myös:

    Uusimmat