Mainos

Sähköiset liikkumisvälineet jakavat mielipiteitä – kuuluvatko ne jalkakäytäville?

Suhtautuminen uusiin sähkökäyttöisiin kulkupeleihin jakoi mielipiteitä voimakkaasti.

Liikenneturva keräsi suomalaisilta mielipiteitä ja kokemuksia sähköisistä liikkumisvälineistä. Näillä tarkoitetaan tasapainoskoottereita, yksipyöräisiä ja sähköpotkulaudan tapaisia kulkuvälineitä.

Suurin osa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista oli nähnyt laitteita, mutta alle kymmenesosalla oli niistä omaa kokemusta liikenteessä. Hieman tätä suurempi osuus oli päässyt testaamaan kulkupeliä radalla tai vastaavissa olosuhteissa.

Laitteet ovat kuitenkin herättäneet mielenkiintoa, sillä yli kolmannes kertoo haluavansa liikkua sähköisellä liikkumisvälineellä. Yli puolet suhtautuivat pääosin positiivisesti laitteisiin ja kolmannes vastaajista uskoi, että myös muut liikenteessä suhtautuvat myönteisesti laitteilla liikkuviin.

– Avovastauksista näkyy, että laitteilla nähdään olevan potentiaalia esimerkiksi työ- tai koulumatkoilla yhdistettynä julkisen liikenteen käyttöön. Laitteiden erilaisuus tunnistetaan hyvin myös, ja totuttelu laitteeseen ja sen ohjaukseen mielletään sangen tärkeäksi, Liikenneturvan suunnittelija Arto Joutsimäki kertoo.

Lähes puolet vastanneista kertoi kokevansa, että sähköiset liikkumisvälineet ovat vaarallisia liikenteessä. Vajaa kolmasosa oli kuitenkin sitä mieltä, ettei vaaraa ollut.

Mielipiteet jakaantuivat myös sen mukaan, missä kulkuvälineillä liikuttiin. Hieman alle puolet oli sitä mieltä, että laitteet sopivat jalankulkuväylille reilun kolmanneksen ollessa eri mieltä.

– Avovastauksissa näkyy myös pelko siitä, ettei muita liikkuvia oteta tarpeeksi huomioon tai että laitteiden kanssa kuljetaan laput korvilla ja kännykkä kädessä, Joutsimäki sanoo.

Alle kymmenesosa vastaajista kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen, jossa sähköinen liikkumisväline olisi ollut osallisena. Varsinaisista onnettomuuksista ei juuri ollut kokemuksia.

---

Suosikkikoomikko yllätti tennistähden

4:25

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.