Sähköauton hintalappu säikäyttää monet – Autokauppias heittää vasta-argumentin: ”Kannattaa laskea kokonaiskustannukset”

Hiipuuko sähköautojen suosio? 7:21
Mikä selittää sähköautojen myynnin hiipumista? Haastattelussa Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio.

Täyssähköautojen myynti on laskenut alkuvuodesta.

K-Auton liiketoimintajohtaja Tommi Iiskonmäki on optimistinen sähköautojen myynnin suhteen, vaikka myynti on hiipunut huippukuukausista.

– Uskon, että sähköautojen kysyntä tulee lisääntymään. Tulevaisuus näyttää sähkön hinnan suhteen maltilliselta. Sähköautojen rekisteröintimäärät ovat kasvaneet joka vuosi ja tulevat kasvamaan jatkossakin, Iiskonmäki sanoo.

Kuluttajia hirvittää usein sähköauton hinnan lisäksi myös sähkön kallistunut hinta. K-Auton Volkswagen-myymälässä kalleimmat autot ovat 50 000–60 000 euroa.

Tommi Iiskonmäki toivoo kuluttajien miettivän auton hinnan lisäksi kuluja pitemmällä aikavälillä.

– Kannattaa laskea autoilun kokonaiskustannukset. Jos verrataan täyssähköauton käyttökustannuksia polttomoottoriautoon, ovat ne huomattavasti edullisemmat. Jos otetaan viime talvelta kovimpia sähkön hintapiikkejä, niin silläkin hinnalla laskettuna sähköautolla ajaminen on halvempaa kuin sama matka polttomoottoriautolla.

Iiskonmäki kertoo uusien sähköautojen myynnin olleen K-Autossa maltillisempaa alkuvuodesta kuin vuosi sitten samaan aikaan. Käytetyt sähköautot ovat sen sijaan menneet paremmin kaupaksi kuin vuosi sitten alkuvuodesta.

– Suurin kysymysmerkki kuluttajilla on sähkön hinnan kehitys, Iiskonmäki sanoo.

Vaikka kauppa on jonkin verran hiipunut, nousi täyssähköautojen osuus ensirekisteröinneistä maaliskuussa ennätykselliseen 37 prosenttiin. Autoalan mukaan sähköautojen suuri osuus viime kuun ensirekisteröinneistä selittyy kuitenkin sillä, että nyt kilpien väliin on pistetty paljon autoja, jotka tilattiin loppuvuodesta 2021 ja keväällä 2021. Pidentyneet toimitusajat ovat lykänneet autojen rekisteröintejä tuntuvasti.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat