Mainos

Sadat suomalaiset odottavat elinsiirtoa – yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden hengen

Suomessa odottaa elinsiirtoa jo yli 500 ihmistä. Odotus voi kestää päiviä, kuukausia tai jopa vuosia. Joillakin aika loppuu kesken. Munuais- ja maksaliitto kannustaa elinluovutukseen myönteisesti suhtautuvia kantamaan mukana elinluovutuskorttia, lataamaan Elinluovutus-sovelluksen sekä kertomaan kannastaan perheenjäsenille kasvokkain. Se voi pelastaa henkiä.

Suomessa oli tehty tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä 268 elinsiirtoa. Viime vuonna siirtoja tehtiin 399. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula, eivätkä kaikki selviä siihen saakka, että sopiva elin löytyy.

Yksi elinluovuttaja auttaa keskimäärin kolmea ihmistä, mutta parhaimmillaan jopa kuusi voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta.

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään kieltänyt. Elinluovutuskortti on kuitenkin edelleen paras tapa ilmaista elinluovutustahto, myös hoitoalan ammattilaisten mielestä.

Tiesitkö?

 • Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida. Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. 
 • Elinluovutuskortti on edelleen tärkeä. Sen voi tilata ilmaiseksi osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi 
 • Kaikista sovelluskaupoista voi ladata ilmaiseksi Elinluovutus-sovelluksen.
 • Tahdon voi kirjata myös Omakantaan, mutta tieto ei vielä kulje sieltä kaikkiin terveydenhuollon yksiköihin.

Kortti nopeuttaa ja helpottaa prosessia, ja kun elimet saadaan nopeasti niitä tarvitseville, kuljetus- ja kylmäsäilytysaika lyhenee ja elinsiirron saavan ennuste paranee.

– Elinluovutuskortti kertoo tahdon selvästi myös läheisille, koska juuri heiltä kysyttäisiin mahdollisen luovuttajan mielipidettä. Puolet kansalaisista ei tiedä omaistensa kantaa elinluovutukseen. Kysymys yllättää taatusti aina, Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa kertoo.

Ilmaiseksi ladattavalla Elinluovutus-sovelluksella tieto on helppo jakaa sukulaisille ja kavereille.

– Paras tapa on kuitenkin se ikivanha: puhukaa toisillenne. Ottakaa asia tänään esille illallispöydässä ja kertokaa, että kannatatte elinluovutusta, Inomaa kehottaa.

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään Suomessa ensi lauantaina 14. lokakuuta.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto​​​​​​​

Lääkäri: Munuaistauti saattaa olla täysin oireeton

Erikoislääkäri Agneta Ekstrand kertoi Studio55.fi-lähetyksessä vuonna 2015, että ihmisellä voi olla hyvinkin huono munuaistoiminta ennen kuin hän rupeaa voimaan huonosti ja hakeutuu lääkäriin. Joskus turvotus on ainoa oire, joka kielii sairaudesta.

25:57

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.