Saatko liian vähän D-vitamiinia? Tarkkaile merkkejä

Seuraavat merkit voivat kieliä D-vitamiinin puutteesta.

Mieli on maassa ja väsyttää

D-vitamiini näyttää parantavan hyvän olon hormonina pidetyn serotoniinin tasoa. Alhaiset D-vitamiinitasot voivat olla huonon mielen ja uupumuksen takana. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -julkaisussa ilmestyneen selvityksen mukaan naiset, joilla on alhainen D-vitamiinitaso, ovat kaksi kertaa todennäköisemmin masentuneita.

Luita särkee

Kun D-vitamiinia ei saa tarpeeksi, luut alkavat heikentyä. Tästä aiheutuva kipu voi olla aluksi hyvin huomaamatonta, mutta varsinkin talvisaikaan vitamiinivajeesta kärsivät aikuiset saattavat tuntea luissaan normaalia enemmän kolotusta. Aamuisin sängystä noustessa myös nivelet tuntuvat tavallista jäykemmiltä. Pitkällä aikavälillä voi kehittyä osteoporoosi ja riski luunmurtumiin kasvaa.

Lihaskivut ja -heikkous

Lihasheikkous ja -kipu ovat mahdollisia D-vitamiinipuutoksen oireita. Vuonna 2003 julkaistussa selvityksessä epämääräisen lihaskivun takia hoitoon hakeutuneista 150 potilaasta 93 prosenttia kärsi D-vitamiinin puutoksesta. Myös lihasten koko voi pienentyä ja kyky tehdä lihasharjoitteita heikentyä.

Korkea verenpaine

D-vitamiini auttaa säätelemään verenpainetta. Kun vitamiinia ei saa tarpeeksi, verenpaine voi alkaa kohota.

Lähteet: Huffingtonpost.com, Livestrong.com, Abcnews.go.com

Kuva: Colourbox.com

Tässäpä oikea D-vitamiinipommi: lohitäytteiset silakkapihvit! Katso ohjeet valmistukseen.

Lohitäytteiset silakkapihvit. 5:11

Lue myös:

    Uusimmat