Saatko jouluksi vieraita? Valmistaudu näin

Joulu on sukulaisvierailujen kulta-aikaa, jolloin monilla perheillä on tapana kerääntyä yhteen nauttimaan ruoasta, lahjoista ja hyvästä tunnelmasta. Tunnelma voi kuitenkin kiristyä, kun pienessä tilassa on paljon ihmisiä.

Vierailu sujuu mutkattomasti, kun otat huomioon muutaman seikan. Valmistautumalla vältät katastrofin:

Anna vieraillesi tilaa

Jakaminen ei aina ole helppoa. Vieraat kaipaavat omaa tilaa, mutta isäntäperhe voi helposti ajatella, että nukkumapaikka riittää. Tällainen tilanne vaatii kompromissia. On ihanteellista, jos vieraat saavat käyttöönsä vierashuoneen, jonne he saavat vetäytyä tarpeen vaatiessa. Oma rauha on tärkeää, sillä se antaa hengähdystauon vilkkaasta vierailusta.

Sisusta rentouttavasti

Vierashuoneeseen mennään levähtämään ja pitämään taukoa sosiaalisesta kanssakäymisestä. Tila muuttuu sitä miellyttävämmäksi, mitä rentouttavammin se on sisustettu. Suosi siis rauhallisia, mutta pirteitä värejä ja pehmeitä ja muhkeita muotoja. Jos vieraasi eivät ole pariskunta, he varmasti toivovat erillisiä petejä.

Asetu vieraan kenkiin

Jos tiedät, että kotisi tunnelma on aivan muuta, mihin vieraasi ovat tottuneet, voisi olla paikallaan tuoda vierashuoneeseen joku elementti, joka on vieraille tuttu. Vierashuoneessa olisi myös mukava voida tehdä muutakin kuin nukkua, joten tuo sinne kirjoja, sanomalehtiä tai vaikkapa televisio, joka on muuten vähällä käytöllä. Vuodesohva on vierashuoneessa ihanteellinen ratkaisu, sillä vieraat saavat tällöin itse päättää, petaavatko sängyn päivällä sohvaksi.

Suojaa avointa tilaa

Jos kotonasi ei ole vierashuonetta, on luonnollista, että vieraat nukkuvat olohuoneessa. Avoimessa vieraassa tilassa nukkuminen voi tuntua suojattomalta. Helpotat vieraidesi oloa, kun luot nukkumatilasta pienen sopen rajaamalla sitä esimerkiksi sermein tai kalustein. Tuo sängyn vierelle lukulamppu, jotta vieraat voivat säädellä tilan valaistusta. On myös huomaavaista asettaa sängyn viereen pieni sivupöytä, johon vieraasi voivat laskea lasin vettä, kännykkänsä tai kirjan. Varmista myös, että vieraasi tietävät, miten televisio tai CD-soitin toimii.

Tee tavarapiilo

Kun vieraat majoittuvat olohuoneessa, heidän tavaransa päätyvät usein lojumaan ympäri huonekaluja. Sotku aiheuttaa stressiä isäntäperheelle – ja vieraat taas puolestaan stressaantuvat luodessaan sotkua. Olisiko siis mahdollista asettaa johonkin nurkkaan tavara-arkku ja vaateripustin, jotta tavaroilla olisi selkeä paikka?

Lähde: Houzz

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat