Saatat juoda viiniä enemmän kuin tiedätkään – tässä syy

Jos viinilasisi täyttyy hieman liikaa, älä syytä itseäsi. Kyse saattaa olla monen tekijän summasta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan viininjuojat kaatavat tahattomasti suurempia annoksia, kun heidän lasinsa ovat leveämpiä ja kun lasia pidetään kädessä eikä pöydällä.

Tutkijat havaitsivat myös, että punaviiniä kaadetaan vähemmän kuin valkoista, sillä sen väri erottuu kirkkaasta lasista paremmin.

Amerikkalaistutkijat päätyivät tutkimaan juomakulttuuria huomioituaan, miten esimerkiksi lautasen koko vaikuttaa annoskokoihin ruokailtaessa.

Iowan ja Cornellin yliopistot yhdistivät voimansa ja tutkivat 73 viininjuojan juomatapoja. Huomattiin, että kun lasit olivat leveämpiä, kaadettiin viiniä huomaamatta liki 12 prosenttia normaalina pidettyä annosta enemmän.

Tutkittavat kaatoivat viiniä reilut 12 prosenttia enemmän pitäessään kiinni laseistaan kuin silloin, kun lasit olivat pöydällä.

Ja kun valkoviiniä kaadettiin kirkkaaseen lasiin, kaadettiin sitä yli yhdeksän prosenttia enemmän kuin punaviiniä.

Tutkimustulokset on hyvä huomioida, jos haluaa seurata alkoholinkulutustaan. Jos haluaa pitää annoskoot kohdillaan, olisi hyvä valita mieluummin kapea kuin leveä lasi ja kenties pitäytyä valkoviinissä punaviinin sijaan. Viinilasi kannattaa myös jättää pöydälle kaataessa, jottei ylimääräisiä senttilitroja lorahda lasiin epähuomiossa.


(MTV3)

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja