Säästöpankki: Suomalaiset säästävät entistä suurempia summia

Yhä useampi suomalainen säästää tai suunnittelee aloittavansa säästämisen. Samalla kuukausisäästöt ovat nousseet ja eri säästämis- ja sijoitusmuotojen kiinnostavuus on kasvanut. Erityisesti sijoitusasunnot ja rahastot houkuttelevat yhä enemmän. Tiedot käyvät ilmi syys-lokakuussa toteutetusta Säästöpankin Säästämisbarometrista.

– Tulokset yllättivät meidät positiivisesti. Kahtena viime vuonna barometrissä on näkynyt selvästi, että synkät talousuutiset ovat lamaannuttaneet säästämishaluja ja ruokkineet hällä väliä -tunnelmaa. Nyt näyttää siltä, että heikon taloustilanteen aina vain jatkuessa suomalaiset ovat päättäneet ottaa taloutensa hallintaan ja ryhtyä säästämään. Vastaukset ovat kautta linjan myönteisempiä kuin 2012 ja 2011. Luvut nousivat vihdoin vuoden 2010 tasolle ja sen yli, toteaa Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Pasi Kämäri.

– Ja vaikka asuntomarkkinoilla on epävarmuutta, mikään ei tunnu heikentävän suomalaisten vankkaa uskoa asuntojen arvon jatkuvaan nousuun.

– Peräti 60 prosenttia suomalaisista uskoo myönteiseen hintakehitykseen omalla alueellaan ja vain 10 prosenttia uskoo hintojen laskevan. Epävarmoina aikoina sijoitusasuntojen suosio säästämismuotona yleensä nousee, kuten nytkin, sillä asunnot koetaan turvalliseksi sijoitusmuodoksi ja lisäksi vuokrat ovat nyt nousussa. Suosio näkyy erityisesti pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa.

Pääkaupunkiseudun asukkaat erottuvat säästäjinä muutenkin. He uskovat enemmän omaan talouteensa ja suunnittelevat sitä pidemmällä aikajänteellä kuin muualla Suomessa. Heillä on myös käytössä enemmän säästämis- ja sijoitusmuotoja ja muita suomalaisia parempi tietous eri säästämis- ja sijoitusmuodoista.

Usko omaan talouteen on pysynyt samalla tasolla viime vuosiin verrattuna. 27 prosenttia uskoo oman talouden paranemiseen ja 23 prosenttia taloutensa heikkenemiseen. Toisaalta oman talouden suunnittelun aikajänne on lyhentynyt vuosi vuodelta. Vuonna 2010 vielä 53 prosenttia suunnitteli omaa talouttaan yli puolen vuoden tähtäimellä, tänä vuonna vastaava luku oli pudonnut jo 44 prosenttiin.

Suomalaisista 72 prosenttia säästää, kun vuosi sitten vastaava luku oli 69 prosenttia. Säästösummat ovat nousseet: on yhä yleisempää säästää yli 100 euroa kuussa . Suomalaiset pystyisivät parempaankin, sillä 56 prosenttia vastaajista pystyisi halutessaan säästämään yli 100 euroa kuussa.

Lähde: Säästöpankin säästämisbarometri

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat