Säästä rahaa: Tee nämä itse!

Nyt on aika kääriä hihat. Itse tekemällä säästää rahaa ja oman käden jälki saa aikaan hyvän mielen.

Puuhasteluun saattaa mennä enemmän aikaa kuin kaupassa piipahtamiseen, mutta itse tehtyä osaa arvostaa ihan eri tavalla kuin valmista. Käsillä tekeminen on myös rentouttavaa puuhaa.

Pienetkin muutokset pienentävät kauppalaskuja. Jos budjettisi aiheuttaa ahdistusta, pohdi voisitko hyödyntää jotain seuraavista vinkeistä. 

Sekoita omat puhdistusaineet

Puhdistusaineiden hinnat eivät päätä huimaa, mutta oletko ikinä laskenut, montako erilaista purkkia siivouskaapissasi oikein majailee? Monenlaiset tahrat lähtevät samoilla raaka-aineilla, joten itse tekemällä säästät myös tilassa. Syötäväksikin kelpaavat ainesosat eivät varmasti aiheuta hengenahdistusta ja päänsärkyä. Kokeile esimerkiksi etikkaa, sitruunaa ja soodaa.

Hylkää einekset

Vaikka tekisit ruokaa pääasiassa itse ja välttelisit eineksien käyttöä, kaapistasi löytyy varmasti paljon prosessoituja ruokia, kuten maustetahnoja, salaattikastikkeita tai krutonkipusseja. Kaikkea voi kuitenkin tehdä myös itse, jos haluaa säästää rahaa ja samalla karsia lisäaineet ruokavaliosta. Leivät, sämpylät ja välipalapatukat luonnistuvat todella edullisesti itse tekemällä verrattuna kaupasta ostettuihin. Kuivahtaneet leipäviipaleet paahtuvat pannulla krutongeiksi.

Ryhdy viherpeukaloksi

Yrttien kasvattamisesta on tullut viime vuosina laajalle levinnyt trendi. Yrttien ja vihannesten kasvattamiseen ei tarvita edes isoa pihaa – aurinkoinen paikka parvekkeella tai ikkunalaudalla kypsyttää vihannekset yhtä hyvin. Talvella kaupasta ostetut yrttiruukut viihtyvät pöytäpuutarhoissa. Kaupasta ostettavat yrtit saa näin myös kestämään pidempään.

Taikataikinan ohje

1 dl vehnäjauhoja

1 dl suolaa

5 rkl vettä

Sekoita vesi kuivien aineiden joukkoon. Halutessasi veden voi värjätä elintarvikeväreillä.

Taikinasta voi muotoilla esimerkiksi nukketalon huonekaluja, pieniä esineitä, hahmoja ja koristeita.

Paista valmiita muotoiluja uunissa 150 asteessa noin 30-40 minuuttia. Paistetut muovailut voi maalata vesi- tai akryylimaaleilla.

Lähde: Kierrätyskeskus

Tekemistä lapsille

Leluhyllyjen hinnat saattavat aiheuttaa kylmiä väreitä. Voit kuitenkin kehittää tekemistä edullisesti kotona ja pienellä vaivalla. Miltä kuulostaisi esimerkiksi muovailuvahan tekeminen itse? Tai jos et ole vielä kokeillut – pyöräytä taikataikina!

Kauneutta keittiöstä

Kosmetiikkateollisuudessa hyödynnetään paljon yleensä keittiössä käytettäviä raaka-aineita. Kokeile esimerkiksi omenaviinietikkaa hiusten kiiltohoitona, hunajaa puhdistavana ja pehmentävänä kasvonaamiona ja oliiviöljyä ihon kosteutukseen.

Lahjaksi itse tehtyä

Merkkipäivät ja kylässä käynnit pääsevät usein yllättämään. Mikset siis tekisi jo valmiiksi jotain itse? Jokaisella on varmasti jokin taito, jolla voi ilahduttaa myös läheisiään. Neulo villasukat, askartele tai leivo keksejä – mikä ikinä luonnistuukin sinulta parhaiten.

Osittainen lähde: Mother Nature Network

Lue myös:

    Uusimmat