Tumman saaristolaisleivän tekeminen on yllättävän helppoa! Leipä kannattaa tehdä pitkulaiseen vuokaan tai isoihin muffinivuokiin. Tummista jauhoista, omenasta ja kaljamaltaista leivottu leipä on terveellinen ja kuitupitoinen.
Saaristolaisleipä tai -sämpylät
2 kpl pitkulaisessa vuossa tai 24 sämpylää
- 6 dl piimää, kaljaa tai olutta
- 2 dl löysähköä omenasosetta
- 2 dl kaljamaltaita
- 50 g hiivaa
- 1 tl suolaa
- 1½ dl siirappia
- 1 rkl fenkolia, anista tai kuminaa
- 1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
- 4 dl ruisjauhoja
- 4 dl hiivaleipäjauhoja
- 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
Lämmitä neste kiehuvaksi. Lisää siihen maltaat ja omenasose. Mikäli käytät omenamarmeladia, löysytä sitä vedellä. Anna olla hetki, kunnes seos on kädenlämpöistä, liuota silloin joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, mausteet ja jauhoja. Alusta taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.
