Saarikko Säätytalon portailla: Valtion tulot ja menot saatava tasapainoon - MTV Uutisten tiedot: paluu kehyksiin ja valmius säästöihin kivistävät kehysriihessä

Kehysriihineuvotteluita on käyty jo kolme päivää. Yhteistä säveltä ei kuitenkaan edelleenkään ole asioissa löydetty.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi medialle Säätytalon portailla, että yhteistä neuvottelutulosta eikä yhteisymmärrystä talouden isosta kuvasta ole kyetty saavuttamaan.

– Kun kutsu käy, olemme valmiita pöytään uudelleen ja keskusteluja jatkamaan. Meillä on Suomen tulevaisuus, veronmaksajien asia, yhteinen velka, suomalainen työ ja työpaikat pöydässä ja korkea neuvotteluhalukkuus edetä tässä kokonaisuudessa, Saarikko luetteli.

Pääministeri Sanna Marinin on määrä ilmoittaa kun kehysriihineuvotteluja jatketaan. Saarikko uskoo, että näin pitäisi tapahtua viikonlopun aikana.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoi tilaisuudessa, että kehysriihessä on oltava tarkkana, koska Suomi on ottanut koronapandemian aikana erittäin suuren velan.

– Meidän pitää luoda uskottava, tarkkaan harkittu näkymä siitä, miten Suomen julkista taloutta hoidetaan lähivuosien aikana. Tähän kannattaa käyttää aikaa, että saadaan vastuullinen päätös. Suomen pitää huolehtia omasta velanhoitokyvystään.

Saarikko toteaa keskustalle olevan tärkeää, että valtion tulot ja menot on saatava tasapainoon.

Saarikko ja Vanhanen kommentoivat neuvotteluita niukkasanaisesti, eivätkä kertoneet yksityiskohdista. Saarikko kommentoi, että työllisyystoimien tapauksessa osassa on päästy yhteisymmärrykseen, mutta osassa niistä on ollut näkemyseroja.

Paluu kehyksiin hiertää

MTV Uutisten tietojen mukaan kehysriihineuvotteluissa hiertää erityisesti paluu menokehyksiin. Keskusta haluaisi selkeän polun siihen, missä aikataulussa valtion talous palaisi kehysbudjetointiin eli menojen osalta huomattavasti nykyistä niukemmalle linjalle. Vielä ensi vuonna kehyksiin ei olla palaamassa.

Kehyksiin palaaminen esimerkiksi vuonna 2023 voisi tarkoittaa säästöjen tekemistä jo tämän vaalikauden aikana. Tähän ei ole kehysriihineuvotteluissa löytynyt kaikilta puolueilta valmiutta, mitä taas keskusta edellyttää.

Keskusta ei halua jättää säästöpäätöksiä pelkästään seuraavalle hallitukselle ja toivoo muiltakin puolueilta sitoutumista "tasapainotukseen" jo tämän vaalikauden aikana.

Ratkaisua voi auttaa, jos neuvotteluissa löydetään lisää työllisyystoimia. Korkeampi työllisyysaste vähentäisi säästöpaineita.

– Työllisyyskeinoista on jo paljon yhteisymmärrystä, hallituslähde sanoo.

Neuvottelutilanteen sanotaan olevan vaikea, muttei toivoton. Hallituspuolueiden puheenjohtajat voivat jatkaa neuvotteluja viikonlopun aikana, mutta yksityiskohtaisia ratkaisuja joudutaan todennäköisesti odottamaan ainakin maanantaille.


Juttua päivitetty kello 19.55. Juttuun lisätty loppuun MTV Uutisten saamia taustatietoja neuvotteluasetelmista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja