Saana-tunturille saatiin valkoinen lumipeite viikonloppuna

Lapissa Saana-tunturi on saanut pienen lumipeitteen viikonlopun aikana. Lumi näkyy muun muassa Liikenneviraston kelikamera-kuvissa. 

Viikonloppuna on ollut kolea sää lähes koko Suomessa. Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine kertoo, että tänään aamupäivälläkin lämpötilat ovat yleisesti Kilpisjärven korkeudella noin viidessä asteessa. 

– Kylmää ilmaa on tullut Suomeen Jäämereltä viime päivinä. Tunturi on satoja metrejä korkeammalla kuin ympäröivä maasto, joten ei ole mitenkään harvinaista, että tunturien laelle voi sataa hieman lunta näin elo-syyskuun vaihteessa, Roine arvioi. 

Roine kertoo, että muualla Lapissa ei lunta ole tullut. Lisäksi Ilmatieteenlaitoksen virallisessa havaintoverkossa ei lumen syyvyydestä ole tullut havaintoja. 

–  Nollaa näyttävät havainnot. Mutta ilmamassan lämpötila on siinä rajoilla, että juurikin tunturialueilla voi ilma jäähtyä pakkasen puolelle ja siten lunta tai räntää voi tulla tunturin laelle. 

Ensilumen virallista määritelmää ei tunturien lumipeite saa. Ensilumen määritelmä vaatii sen, että aamulla kesäaikana klo 9 maassa on vähintään 1 cm lunta havaintoaseman kohdalla.

Meteorologi Kristian Roine ennustaa lisäksi aavistuksen lämpenevää säätä Lappiin asti. 

– Kylmin ilmamassa on jo väistymässä Venäjän puolelle. Ennusteessa näkyy, että on mahdollista, että ainakin tiistaina Lapin lämpötilat kohoavat näistä viikonlopun alhaisista luvuista.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja