Saako Ukraina Patriot-ohjuksia Saksasta? Näin neuvottelut nyt etenevät

Saksa kertoi perjantaina keskustelevansa liittolaistensa Puolan kanssa Patriot-ilmatorjuntayksiköiden lähettämisestä Ukrainaan, kertoo Reuters.

Saksa tarjosi Puolalle Patriot-järjestelmää ilmatilan turvaamiseksi sen jälkeen, kun ohjus syöksyi maahan Puolassa. Turmassa kuoli kaksi ihmistä.

Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak pyysi myöhemmin Saksaa lähettämään yksiköt sen sijaan Ukrainaan.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että tällaisten komennusten pitäisi olla yksittäisten valtioiden päätöksiä, joissa otetaan huomioon loppukäyttäjiä koskevat säännöt.

– Joskus on olemassa sopimuksia ja muita asioita, joten on kuultava muita liittolaisia. Loppujen lopuksi kansallisten hallitusten on tehtävä päätös, Stoltenberg sanoi toimittajille Brysselissä.

Stoltenberg kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht totesi torstaina, että Saksan Patriot-yksiköiden jakaminen Naton alueen ulkopuolelle edellyttäisi ennakkoneuvotteluja Naton ja liittolaisten kanssa.

– Sotilaallisesta näkökulmasta olisi parasta, jos ne sijaitsisivat Ukrainassa suojaamassa myös Puolan aluetta, silloin ne suojaisivat tehokkaimmin sekä Ukrainaa että Puolaa, Puolan presidentti Andrzej Duda sanoi.

– Mutta päätös on Saksan puolella, hän lisäsi.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo, miksi Suomi on ollut niin vaitonainen Ukrainalle antamastaan aseavusta 1:02
Katso myös MTV:n Uutisextra syyskuulta: Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi, miksi Suomi on ollut niin vaitonainen Ukrainalle antamastaan aseavusta

Lue myös:

    Uusimmat