Saako raskauden aikana meikata?

Shampoota ja suihkusaippuaa. Pisara kasvovoidetta ja päälle värivoide. Lopuksi sipaisu huulikiiltoa ja kerros ripsiväriä. Vaikka tyytyisit vain vähäiseen kosmetiikkamäärään, altistut silti päivittäin kymmenille kemikaaleille. Jos olet raskaana, saa sikiö osan käyttämistäsi aineista.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan sikiöaikainen kemikaalialtistuminen saattaa lisätä hormonihäiriöiden ja syöpäsairauksien riskiä. Haitallisten kemikaalien joukkoon luetaan muun muassa myskit, parabeenit ja sittemmin kosmetiikassa kielletyt ftalaatit.

Kosmetiikan turvallisuudesta raskausaikana ei ole täyttä varmuutta, joten tiukan linjan edustajat ovat kehottaneet naisia luopumaan raskausajaksi kaikesta kosmetiikasta. Samaan aikaan kosmetiikkateollisuus vakuuttaa, että tiukka kemikaalilainsäädäntö takaa tuotteiden turvallisuuden. Ketä uskoa?

Syynissä voiteet, hiusvärit ja hajusteet

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä rauhoitellaan, ettei hysteriaan ole aihetta. Kosmetiikkaa saa käyttää, tosin kohtuus kannattaa muistaa. Pitkälti samoilla linjoilla on Anja Nystén, kemiantekniikan diplomi-insinööri ja Kemikaalikimara-kirjan kirjoittaja.

– Kemikaalialtistumisen kannalta on olennaista se, kuinka usein ja kuinka paljon tuotetta käyttää. Isoimmat altistukset tulevat iholle jäävistä tuotteista, kuten vartalovoiteista. Shampoot ovat hiuksissa vain hetken ja huuhdotaan sitten pois. Silmänympärysvoidetta tai ripsiväriä käytetään vain minimaalisia määriä, joten niiden aiheuttama altistus on pienempi kuin ihovoiteiden, Nysten kertoo, ja neuvoo kuluttajaa käyttämään maalaisjärkeä. Meikkipussin sisältöä ei siis tarvitse tyhjentää paniikissa roskakoriin, kun raskaustesti näyttää plussaa.

Vältettävien tuotteiden joukkoon kemian asiantuntija lukee vahvasti hajustetut sekä herkistäviä säilöntäaineita, kuten formaldehydin vapauttajia, sisältävät tuotteet. Nystén kehottaa välttämään myös hiusvärejä, etenkin tummia hiusvärejä, sillä niissä käytetään vahvoja ja helposti allergisoivia kemikaaleja.

– Miettisin ylipäänsä tarpeetonta puunaamista ja rasvaamista. Kauneus tulee sisältäpäin, miksi siis laittaa kasvoihin voiteita monta kertaa päivässä? Eikö iho muka koskaan pärjää itsekseen?, Nysten kysyy.

Vaihtoehto markettikosmetiikalle?

Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa mainostetaan turvallisena vaihtoehtona odottaville äideille, sillä raaka-aineet ovat vain vähän prosessoituja. Tuotteet eivät sisällä turhia, esimerkiksi tuotteen olomuodon parantamiseksi lisättyjä raaka-aineita tai synteettisiä kemikaaleja.

Anja Nysténin mukaan sertifioitu luonnonkosmetiikka voi olla hyvä vaihtoehto henkilölle, joka ei kärsi tuoksuyliherkkyydestä. Luonnonkosmetiikassa käytetään hyvin usein voimakkaan hajuisia eteerisiä öljyjä.

– Hajusteallergia on Suomessa yleisin kosmetiikka-allergian muoto. Eteeriset öljyt saattavat aiheuttaa tuoksuyliherkkyydestä kärsiville esimerkiksi nenän vuotamista ja silmien kirvelyä. Monet hajusteet, joita mainostetaan eteerisistä öljyistä saaduiksi, kuuluvat 26 yleisesti allergiaa aiheuttavan hajusteen joukkoon, lisää Päivi Kousa, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikka-asiantuntija.

Allergisoivia hajusteita, parabeenejä, ftalaatteja tai formaldehydin vapauttajia sisältäviä tuotteita on kuitenkin hankala vältellä ilman INCI-tietoutta. INCI-listalla tarkoitetaan tuotteen kemiallisia termejä pursuilevaa ainesosaselostetta, joka ei avaudu maallikolle tuosta vaan. Varman päälle pelaava äiti voi perehtyä INCI-merkintöjen saloihin Rita StiensinTotuus Kosmetiikasta –kirjan avulla. Myös Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen Iho- ja kosmetiikkaneuvonta antaa kysyttäessä tietoa tuotteiden sisältämistä kemikaaleista.

Vinkkejä järkevään kosmetiikankäyttöön

– Lue kosmetiikan sisältämistä säilöntäaineista Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikan allergiaportaalista

– Harkitse voiteiden vaihtamista ihoöljyyn. Öljy on koostumukseltaan yksinkertaisempi kuin säilöntäaineita ja emulgaattoreita sisältävä voide.

– Etsi tuoksutonta luonnonkosmetiikkaa

– Jos et pärjää päivääkään ilman meikkivoidetta, korvaa tavallinen meikkivoide mineraalimeikkipohjalla. Mineraali-sana tuotteessa ei takaa sen luonnonmukaisuutta, joten tarkista, että tuotteella on sertifikaatti

– Mieti, ovatko ripsien ja hiusten pidennykset, tatuoinnit, kestopigmentoinnit, Botox tai muut ihon alle laitettavat täyteaineet järkeviä raskausaikana.

– Vältä usein toistuvaa kynsien lakkausta ja lakan poistoa. Kynsilakat saattavat sisältää ftalaatteja.


AVA

Teksti: Verna Kotiranta

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja