Saako puhelinta ladata yön yli? Faktat saattavat yllättää

Voiko älypuhelinta pitää laturissa yön yli, onko lyhytaikaisesta lataamisesta haittaa ja voiko latautumista nopeuttaa? Lue vastaukset yleisimpiin latauskysymyksiin!

Kauas on tultu ajoista, jolloin vanhan nokialaisen akku kesti viikon ja ennen latausta akku tyhjennettiin matopeliä pelaamalla.

Nykyään moni meistä kaivaa älypuhelimen esiin jokaisena mahdollisena hetkenä – ja suurella käytöllä puhelimen akku loppuu alle päivässä. Puhelimen lataamisesta onkin tullut useimmille suomalaisille vähintäänkin päivittäinen rutiini.

– Meiltä kysytään usein älypuhelimen lataukseen liittyviä kysymyksiä, kuten esimerkiksi kuinka kauan puhelinta kannattaa pitää laturissa ja onko lyhytaikaisesta lataamisesta haittaa, kertoo Gigantin puhelinvalikoimasta vastaava myyntijohtaja Toni Kekola.

Monilla on edelleen se käsitys, että puhelin kannattaa pistää lataukseen vasta, kun akku on tyhjä, eikä puhelinta saa irrottaa laturista ennen kuin akku on täysi.

– Tämä on vanhentunutta tietoa ajalta, jolloin matkapuhelimet vasta alkoivat yleistymään. Nykyään markkinoilla olevien älypuhelinten akut on suunniteltu niin, että ne kestävät, vaikka puhelinta ladattaisiin lyhyinä pätkinä useamman kerran päivässä. Akun kestävyyden kannalta sillä ei siis ole eroa, lataako akun kerralla tyhjästä täyteen vai pikkuhiljaa osissa. Mallikohtaiset latausohjeistukset kannattaa tarkistaa puhelimen käyttöoppaasta, Kekola opastaa.

Suuri osa pistää puhelimen laturiin nukkumaan mennessä ja ottaa sen aamulla mukaansa. Onko puhelimen lataamisesta yön yli haittaa?

– Emme tietenkään suosittele seisottamaan puhelinta laturissa turhaan pitkiä aikoja, mutta yön yli lataaminen on enemmänkin sääntö kuin poikkeus – kaikkihan sitä tekevät. Optimaalinen latausaika vaihtelee puhelinmallista riippuen, mutta suurimmassa osassa puhelimia akku latautuu tyhjästä täyteen 2,5–3 tunnissa. Puhelimen pitäminen laturissa tätä pidempään on turhaa, joskaan muutama ylimääräinen lataustunti ei vahingoita puhelinta tai akkua.

Faktoja älypuhelimen lataamisesta

• Uuden, juuri pakkauksesta otetun puhelimen lataaminen täyteen ei vahingoita puhelinta.
• Puhelimen lyhytaikainen lataaminen esimerkiksi kesken päivän ei vahingoita puhelinta.
• Optimaalinen latausaika vaihtelee puhelinmallista riippuen, mutta nyrkkisääntönä voi pitää 2,5–3 tuntia.
• Puhelimen latautumista voi nopeuttaa kytkemällä päälle virransäästö- tai lentotilan tai sulkemalla puhelimen kokonaan.
• Lataukseen kannattaa käyttää puhelimen omaa laturia.
• Paljon älypuhelinta käyttävän kannattaa kuljettaa mukana varavirtalähdettä, jonka avulla puhelimen saa ladattua missä vain.
• Langaton lataus yleistyy ja kehittyy kovaa vauhtia. Monissa uusissa puhelinmalleissa on valmius langattomaan lataukseen ja markkinoilla on myös huonekaluja, jotka lataavat älypuhelimen langattomasti.

Voiko puhelimen latautumista nopeuttaa ja onko latureiden tehokkuuksissa eroja?

– Akun latautumista voi nopeuttaa hieman asettamalla puhelimen latauksen ajaksi virransäästö- tai lentotilaan tai kytkemällä virran pois päältä. Silloin puhelimen toiminnot eivät vie akkua samalla tavalla kuin normaalikäytössä. Se, kuinka paljon nämä kikat latausta nopeuttavat, vaihtelevat puhelinmalleittain enkä usko, että näillä suuria hyötyjä saa, Kekola sanoo.

– Puhelinten latureissa on eroja, joten kannattaa aina käyttää kyseiselle puhelimelle suunniteltua laturia, jolloin latausteho on optimaalinen. Toisaalta, ei ole mitään haittaa siitä, jos vaikka lataa iPhonea iPadin laturilla. Mutta puolestaan, jos lataa puhelimen laturilla tablettia, saattaa esimerkiksi Samsungin tabletin lataaminen saman merkin puhelinlaturilla olla hidasta hommaa, Kekola muistuttaa.

Entä, jos puhelin kuumenee latautuessa? Pitääkö siitä huolestua?

– Aivan kuten tietokoneet, myös puhelimet lämpenevät latauksessa. Jos puhelin kuumenee niin paljon, että sormet palavat, on kyse akkuviasta ja silloin puhelin pitää poistaa käytöstä välittömästi. Puhelinhan voi kuumentua myös silloin, kun siinä on monta sovellusta käytössä samanaikaiseksi ja tämä vie myös paljon akkua. Siksi akunkeston kannalta kannattaa huolehtia, etteivät sovellukset pyöri taustalla turhaan.

Lähde: Gigantti

Lue myös:

    Uusimmat