Saako omia lapsiaan sanoa ärsyttäviksi? Kristen näpäyttää kaunistelijoita: "Lupaan, etten kaipaa tätä osaa äitiydestä"

1:39
Äitinä ei ole helppoa! Yhdysvalloissa nainen sai sakot, kun hänen 3-vuotias Cohen-poikansa ei pystynyt pidättämään enää ja pissasi huoltoaseman parkkipaikalle.

Kristen sanoi lapsiaan kaupassa ärsyttäviksi ja sai välittömästi palautetta sivullisilta. Nyt Kristen haluaa muistuttaa, ettei äitiyden jokaisesta hetkestä tarvitse nauttia.

Kristen Hewitt oli lapsineen kaupassa, kun se tapahtui. Kristen oli väsynyt lastensa huonoon käytökseen, ja hän totesi heille kesken kauppareissun "rakastan teitä todella paljon, mutta te todella ärsytätte minua tänään".

– Samassa nuori pariskunta käveli ohi. Oletan, ettei heillä ole lapsia, koska mies mutisi: "No, sepä oli brutaalin rehellistä". Tähän vastasin ällösöpön hymyn kera: "No, he ovat brutaalisti ärsyttäviä", Kristen kuvailee tapahtumaa Facebook-sivullaan.

"Luulette, että ikävöin jonain päivänä sitä, että kaksi lasta kiduttaa minua ruokakaupassa?"

Kommentin aiheuttama häkellys ei kuitenkaan ollut vielä ohi. Seuraavaksi sivullinen, vanhempi rouva puuttui puheeseen. Hän totesi Kristenille, että lapset kasvavat kovin nopeasti, ja Kristen varmasti "tulisi kaipaamaan tätä aikaa".

– Oikeasti? Ihan oikeastiko? Luulette, että ikävöin jonain päivänä sitä, että kaksi lasta kiduttaa minua ruokakaupassa?

Kristen huomauttaa, että hänen lapsensa olivat ennen hänen kommenttiaan tapelleet koko aamun, ampuneet toisiaan vesipyssyillä silmään, yksi lapsista oli ollut jo tunnin arestissa ja kaupassa lapset olivat käyneet käsiksi toisiinsa kahdesti ennen vihannesosastolle ehtimistä.

– Lupaan, etten kaipaa tätä osaa äitiydestä. Ja todella uskon, että ihmisten pitäisi osoittaa hieman enemmän tukea ja kritisoida äitejä hieman vähemmän, varsinkin kaupoissa, Kristen napauttaa.

"On ok, ettei rakasta kaikkea äitiydessä"

Kristen huomauttaa, että rakastaa lapsiaan; hehän ovat hauskoja, ihania ja suloisia. Toisinaan lapset kuitenkin käyttäytyvät huonosti.

– On ok, ettei rakasta kaikkea äitiydessä. On ok, ettei halua lukea taas samaa kirjaa uudelleen tänä iltana. On ok lukita itsensä huoneeseensa ja katsoa useita brittikokkaussarjan jaksoja putkeen. On ok lähteä ulos ruokakaupassa käynnin jälkeen ja jättää lapset miehelle, koska tarvitset tunnin omaa aikaa kynsisalongissa, Kristen sanoo.

– Ja on todellakin ok sanoa lapsillesi julkisesti, että he ovat ärsyttäviä, kun olet jo päättänyt 19 tappelua ennen kuin edes pääsitte kauppaan, ja lapsesi painivat edelleen kuin karhunpennut samalla, kun yrität kuoria maissintähkiä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Peräänkuuluttaa kannustavia kommentteja

Kristenin mukaan muiden tuomitseminen ei kuitenkaan ole hyväksyttävää. Naisen mukaan ei myöskään ole suotavaa heitellä selvästi väsyneelle äidille kommentteja, joista ei ole lainkaan apua.

– Joten jos joskus näet jonkun samanlaisen kuin minä julkisella paikalla ja ajattelet "hän on todella kireänä", ehkä, en tiedä... Tarjoa hänelle kannustavia sanoja? Kuten: "Äiti, sinulla menee upeasti!"

Kristen huomauttaa, että vanhemmat tekevät lastensa kanssa parhaansa, eivätkä äidit tarvitse yhtäkään vinoilevaa kommenttia tai mulkaisua.

– Manikyyrini oli muuten myös ihana, ja olen valmis menemään kotiin ja halimaan (lapsia). Elleivät he edelleen ole ärsyttäviä.

"En voi laskea, miten monta kertaa minulle on käynyt näin"

Kristenin tekstistä tuli pian huippusuosittu. Sitä jaettiin kymmeniä tuhansia kertoja, ja tuhannet naiset kiiruhtivat kertomaan, että tunnistivat itsensä tekstissä kuvatusta tilanteesta.

– Kasvatan viittä lasta enkä kaipaa noita aikoja, Charsie Gardner kirjoittaa.

– En voi laskea, miten monta kertaa minulle on käynyt näin. Lapsellani on ADHD ja jos hän ei saa tahtoaan läpi, seuraa välitön uhmakohtaus. Joten minulle on käynyt näin. Kun näen toisen äidin kokevan samaa, pysähdyn, katson häntä hänen nolostuneisiin silmiinsä ja sanon: "Äiti, tiedän todellakin, mitä käyt läpi juuri nyt. Se on ok, selviät tästä", PinKie McLean kuvailee.

– Itse katson aina äitiä ja isää ja sanon: "Olen kokenut saman, tuo on tosi kivaa, eikö olekin?" Stacey Wood heittää.

– "Rakastan sinua todella paljon, mutta koettelet juuri viimeistä hermoani" on lause, jota käytän usein. Sori, en ole pahoillani. Nämä pikkuihmiset ovat parasta seuraa, mutta joskus asiat täytyy sanoa, kuten ne ovat, Juliet Christine sanoo.

Sai myös kritiikkiä

Kristen sai myös negatiivisia kommentteja, joissa hänen käskettiin kasvattaa lapsiaan paremmin. Nainen ei kuitenkaan aio muuttaa tapojaan.

– Olen tällainen, suora ihminen, joka ei kaunistele kaikkea. Jos pahin asia, jonka koskaan sanon tyttärillemme, on "rakastan teitä, mutta olette ärsyttäviä", olen mielestäni onnistunut äitiydessä, Kristen kommentoi haastattelussa.

Saako lasta sanoa ärsyttäväksi? Näin vastaa asiantuntija

Psykologi Stephanie Samarin mukaan se, että lapsen käytöstä sanoo ärsyttäväksi, ei aiheuta tälle ongelmia. Samarin mukaan on tärkeää antaa palaute käytöksestä ja erottaa ihminen toiminnastaan: lapselle voi siis sanoa "tämä käytös ärsyttää minua" sen sijaan, että sanoisi "sinä olet ärsyttävä".

Mikäli lapset tuntuvat jatkuvasti ärsyttäviltä, on mahdollista, että äiti on liian väsynyt. Tässä tapauksessa olisi tärkeää löytää omaa aikaa ja huolehtia omasta jaksamisestaan. Tuomitsevat sanat sen sijaan eivät auta ketään.

Kristen haluaa myös korostaa, ettei äitiyden jokaista hetkeä tarvitse rakastaa.

– Voit olla vihainen lapsillesi ja samalla rakastaa heitä. Ei vanhemmuuteen ole yhtä ratkaisua, joka sopii kaikille, kuljemme kaikki erilaisissa kengissä, erilaisilla teillä ja erilaisia määränpäitä kohti. Se, mikä toimii minulle, ei välttämättä toimi sinulle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja