Saako oikealta ohittaa? Asiantuntija vastaa

Keskikaista matelee, oikea vetää hyvin – saanko siis ohittaa?

Kuinka hyvin sinulla on liikennesäännöt hallussa? Tiedätkö, saako oikealla kaistalla ajaa muiden ohi?

Pääsääntöisesti liikenteessä on ohitettava vasemmalta. On kuitenkin tilanteita, jolloin autoilija voi mennä myös oikealta ohi.

Puikkelehtia EI saa

Mikäli ajoneuvot ajavat moottoritiellä jonossa ja oikeanpuoleinen kaista vetää paremmin, on oikealta ohittaminen sallittu, mikäli ohittaja on jo valmiiksi oikean puoleisella kaistalla.

– Tällaisessa tilanteessa kaistaa ei saa lähteä vaihtamaan ohittamista varten, painottaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Oikealta ohittaminen on moottoritiellä sallittu myös silloin, jos kaistojen yläpuolella on opastusmerkit, jotka kertovat kaistojen vievän eri liikennesuuntiin (esimerkiksi toinen Lahteen ja toinen Kotkaan) ja ohittaminen on mahdollista ajokaistaa vaihtamatta.

Mikäli moottoritien oikeassa reunassa on linja-autokaista, saavat sitä käyttävät ajoneuvot ohittaa oikealta edellyttäen, että linja-autokaistan käyttäminen on heille sallittua. Tällöinkin ohittamisen on tapahduttava ajokaistaa vaihtamatta, Vesalainen muistuttaa.

Muut tilanteet

Muualla kuin moottoritiellä oikealta saa ohittaa, jos kuljettajan ajosuunnassa on vähintään kaksi ajokaistaa ja ajoneuvot kulkevat rinnakkaisilla ajokaistoilla.

– Edestakainen puikkelehtiminen kaistalta toiselle on kuitenkin kielletty.

Raitiovaunu on ohitettava oikealta, ellei kiskojen sijainti muuta edellytä.

Mikäli edellä ajava auto on kääntymässä tai valmistautuu kääntymään vasemmalle, on se ohitettava oikealta.

–  Tällöin on kuitenkin varmistuttava siitä, että ohittamiseen on tilaa ja oikeasti tarvetta, Vesalainen huomauttaa.

Tietä kunnostavan, oranssein vilkkuvaloin varustetun ajoneuvon saa ohittaa oikealta tai vasemmalta siitä riippuen, kumpi on turvallisempaa liikennetilanne ja olosuhteet huomioon ottaen.

Lue myös:

    Uusimmat