Mainos

Ruumiinavaaja pelkää kuolemaa ja etsii viimeistä totuutta

Päivittäin kuoleman kanssa tekemisessä oleva pelkää kuolemaa siinä missä muutkin.

Suomessa tehdään paljon ruumiinavauksia

– Oikeuslääketieteellisten ruumiinavausten määrä on Suomessa kansainvälisesti tarkasteltuna korkea. Niiden määrää on pyritty hallitusti vähentämään lähinnä hoitavan lääkärin, poliisin ja oikeuslääkärin välisten konsultaatioiden avulla.
– Viime vuonna ruumiinavausten määrä ei enää laskenut edellisten vuosien tavoin. Syytä tähän ei ole vielä arvioitu.
– Suomessa tehtiin 9 618 oikeuslääketieteellistä ruumiinavausta viime vuonna, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alustavista tiedoista. Määrä on lähes tarkalleen sama kuin toissa vuonna. Vuosina 2010–2012 avauksia oli yli kymmenentuhatta vuosittain.
– Oikeuslääketieteellisten ruumiinavauksen tekemisestä päättää poliisi. Ruumiinavaus tehdään, jos kuolemansyytä ei voi todeta ulkoisen ruumiintarkastuksen ja muiden tutkimusten perusteella.
– Suomessa kuolee vuosittain noin 50 000 ihmistä.

Lähteet: THL, Riitta Kauppila THL:n oikeuslääkintäyksiköstä

Näin sanoo Tampereen yliopistollisella sairaalalla oikeuslääketieteellisiä ruumiinavauksia tekevä professori Pekka Karhunen, 65.

Karhusella on takanaan tuhansia avauksia, mutta se ei ole häntä turruttanut.

– Ajattelen kuolemasta varmaan ihan samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Olen tottunut käsittelemään kuolleita, mutta tunteet ovat tietysti mukana, jos joku läheinen kuolee. Pelkään myös omaa kuolemaani niin kuin kuka tahansa muu, hän toteaa.

Alun perin Karhunen halusi sisätautiosastolle potilaita hoitamaan, mutta tie vei kuitenkin vainajien luo.

– Nykyisessä työssäni kiehtoi se, että koko homman takana on ihmisen tausta ja elinolot. Sellainen yhteiskunnallinen todellisuus, joka vaikuttaa muiden ihmisten elämään. Se on hyvin mielenkiintoista.

Mikä on palkitsevinta työssäsi?

– Lääketiedehän perustuu oikeastaan epäsuoraan todisteluun, jossa kuvauksilla ja laboratoriokokeilla pyritään selvittämään, mitä ihmisen sisällä tapahtuu. Vasta ruumiinavauksesta voidaan katsoa, mitä siellä on. Palkitsevinta on viimeisen totuuden löytyminen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja