Mainos

Rusi: Ruotsilla ja USA:lla salainen sopimus – "Se on olemassa psykologisesti ja käytännössä"

9:50

Ruotsilla oli kylmän sodan aikana salainen sopimus, joka olisi taannut sille Yhdysvaltain ja Naton tuen konfliktitilanteessa. Suurlähettiläs Alpo Rusi uskoo, että jonkinlainen vastaava järjestely on olemassa myös nyt.

Muun muassa Sveitsissä ja YK:ssa suurlähettiläänä toimineen ulkoasiainneuvos Alpo Rusin mukaan Suomi on jäänyt Ruotsista jälkeen suhteissaan länteen ja erityisesti Yhdysvaltoihin.

– Heidän poliittiset suhteensa korkealla tasolla ovat erittäin aktiiviset, mikä meidän kohdallamme on uupunut 2000-luvulla, Rusi arvioi MTV:n Uutisextran haastattelussa.

– Kun kylmän sodan aikana melko usein oli niin, että meillä oli Yhdysvaltoihin hieman läheisemmät suhteet, niin nyt Ruotsilla on läheisemmät suhteet, hän jatkaa.

Ruotsi harjoitti kylmän sodan aikana virallisesti liittoutumattomuuspolitiikkaa. Samaan aikaan sillä oli kuitenkin salainen sopimusjärjestely, niin kutsuttu den dolda allianssen, joka olisi taannut Ruotsille Yhdysvaltain ja Naton sotilaallisen tuen konfliktitilanteessa.

Alpo Rusi uskoo, että samantyyppinen sopimus on olemassa myös tänä päivänä.

– Minä luulen, että se on itse asiassa psykologisesti ainakin olemassa ja se on käytännössä olemassa, Rusi sanoo Uutisextrassa.

Konsensus on murtunut

Rusi julkaisi kuluneella viikolla tuoreimman kirjansa Yhdessä vai erikseen – Suomen ja Ruotsin turvallisuuspolitiikka tienhaarassa (Docendo). Siinä hän pohtii muun muassa Suomen ja Ruotsin mahdollista Nato-jäsenyyttä.

Rusi haluaa Suomen liittyvän Natoon ja toivoo, ettei Venäjän ilmatilanloukkausten tai muun painostuksen pohjalta piirrettäisi liiallisia uhkakuvia.

– Meillä on oikeus ja velvollisuus suomalaisina ratkaista omat asiamme. Koska kansakunta ilman tällaista oikeutta ei enää ole kansakunta, vaan se on sitten jotain muuta, Rusi toteaa.

Rusi katsoo, ettei Suomessa enää ole aiemman tyyppistä ulko- ja turvallisuuspoliittista konsensusta.

– Kyllä se on murtunut, eikä siitä pitäisi olla pahoillaan, koska me tarvitsemme tavallaan uutta lähtöä monella tavoin.

MTV:n Uutisextra lähetetään lauantaina Seitsemän Uutisten jälkeen kello 19.10.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.