Mainos

Ruotsista mallia Suomen asuntomarkkinoille

Asuntomarkkinoille ja asuntotuotantoon on pitkään kaivattu uusia, asiakaslähtöisempiä palvelukonsepteja ja toimintamalleja. Nyt niillä luulisi olevan entistä kovempi kysyntä, kun uusien asuntojen myynti on alkanut kangerrella.

Mielenkiintoinen esimerkki tulee Ruotsista, jonka suurin asuntorakentaja JM pyrkii saamaan jalansijan myös Suomen asuntomarkkinoilta. Ensimmäinen kohde on Keravalla, jonne on rakenteilla kaksitoista erillistaloa ja viisi paritaloa, toinen puolestaan sijaitsee Vantaalla. Esimerkkikohteet ovat kummallakin alueella jo tarkastettavana.

Esittelytaloon pääsee tutustumaan

– Rakennamme aina esittelytalon heti kun tontti on ostettu, suunnitelmat saatu ja asiakaskartoitukset tehdyksi, sanoo JM Suomi Oy:n toimitusjohtaja Markku Heino.

– Asiakas pääsee tutustumaan valmiiseen asuntoon ja katsomaan, miltä se näyttää sisältä ja samalla hän saa myös vaikutelman alueesta, mihin on muuttamassa. Sehän on vähän kuin autokaupassa – siellä pääsee koeajamaan autoa ja täällä koekatsomaan asuntoa. Onhan helpompi valita esimerkiksi kylpyhuoneen laattoja, kun näkee seinän kokonaisuudessaan.

Samaa korostaa myynti- ja markkinointipäällikkö Mia Ojanen:

– Asiakkaalle on tietysti ainutlaatuinen mahdollisuus kävellä suoraan taloon sisälle ja nähdä sen, mitä on sen asemesta, että asiaa pitäisi arvailla piirustusten ääressä tai tontin reunalla.

Tarjolla erityyppisiä ratkaisuja

Esittelytalo antaa konkreettisen kuvan siitä, minkälaisia asuntoja alueelle on tulossa. Se ei ole kuitenkaan läheskään ainoa vaihtoehto, vaan tarjolla on useita eri versioita: tässä 152 neliömetrin erillistalossa on 18 erityyppistä pohjaratkaisua ja niiden yhdistelmää, joista asiakas voi valita mieleisensä. Valittavana on esimerkiksi kolme erilaista eteistä, kaksi erilaista keittiötä ja monia asuin- ja makuuhuonevaihtoehtoja.

Keravalla on tarjolla kolme eri huoneistotyyppiä lukuisine variaatioineen. Myös sisustusmateriaalien osalta vaihtoehtojen kirjo on poikkeuksellisen suuri:

– Ihmiset ovat tänä päivänä tosi kiinnostuneita sisustamisesta sekä siitä, että he voivat valita persoonallisia vaihtoehtoja, Ojanen korostaa.

Hintaesimerkki:

As Oy Keravan Neitoperho

5–6 h+k+s 152 m2

Mh. 133 000 €, vh. 439 000 €

Vantaan esittelytalon varustetaso on kautta linjan hieman korkeampi kuin Keravalla. Näin ihmiset voivat kulkea esittelytalojen välillä ja vertailla eri sisustusmateriaalivaihtoehtoja.

– JM:n asuntokonseptiin kuuluu potentiaalisten asiakkaiden odotusten selvittäminen erilaisilla kyselyillä ja syvähaastatteluilla sekä heidän sitouttamisensa alusta lähtien asuinalueen suunnitteluun, Heino vakuuttaa.

JM on lähtökohtaisesti nimenomaan asuntojen ja asuinalueiden kehittäjä:

– Me teemme muissa Pohjoismaissa paljon isoja alueita ja olemme siellä mukana jo kaavoitusvaiheessa. Suomessa meillä on käynnissä kaksi suurta hanketta, joissa olemme mukana jo hyvin aikaisessa vaiheessa rakentamassa aluetta yhdessä kunnan ja asiakkaiden kanssa.

Ruotsista on hyvä ottaa esimerkkiä siitäkin, miten johtavat asuntorakentajat ottavat vastaan ilmastonmuutoksen asettamat haasteet.

– Konsernimme on tehnyt tämän vuoden alussa päätöksen siirtyä Ruotsissa koko tuotannossa rakentamaan energiatehokkaita asuntoja. Niiden energiankulutus putoaa 35 prosenttia, mikä tarkoittaa sadan neliömetrin asunnossa asuvalle asukkaalle 270 euron säästöä vuodessa. Suomen, Tanskan ja Norjan osalta aikataulu täsmentyy keväällä. Ensimmäinen energiatehokas kohteemme tulee sijaitsemaan Espoossa.

Asuntomarkkinat-messut huhtikuun alussa

Asuntomarkkinoiden tarjontaan ja uusiin konsepteihin voi tutustua viikon päästä Helsingin Messukeskuksessa pidettävillä Asuntomarkkinat-messuilla. Samalla lipulla pääsee neljälle muullekin samaan aikaan samassa paikassa järjestettäville asumisen messuille.

ASUNTOMARKKINAT 08

3.–6.4. Helsingin Messukeskus

Samalla lipulla myös Oma Koti 08, OmaMökki 08, OmaPiha 08, Sisusta! 08.

(JKA 28.3.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.