Ruotsin suurlähetystö suljettiin Turkin Ankarassa levottomuuksien takia

1:04
Äärioikeistolainen poliitikko poltti Koraanin Turkin Tukholman-suurlähetystön edustalla.

Ruotsin suurlähetystö on sulkenut ovensa Turkin pääkaupungissa sen edustalla tapahtuneiden mielenosoitusten takia. 

Ruotsin suurlähetystö kertoo verkkosivuillaan, että sen toimipiste Turkin pääkaupungissa on suljettu toistaiseksi. 

Ruotsin Istanbulin-pääkonsulaatin ja Ankaran suurlähetystön edustalla on järjestetty mielenosoituksia. Ruotsin suurlähetystö varoittaa Turkin ruotsalaisia siitä, että mielenosoitukset voivat jatkua vastaisuudessakin. Turkin ruotsalaisia kehotetaan seuraamaan tilannetta.

Ruotsin Istanbulin-pääkonsulaatti on auki Turkin ruotsalaisille tavanomaisina aukioloaikoina, joskin siellä käyviä pyydetään pysyttelemään valppaina ja noudattamaan paikalla olevien viranomaisten ohjeita.

Lausunnossaan Ruotsin suurlähetystö kehottaa olemaan yhteydessä ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostitse. Ruotsin suurlähetystön verkkosivuilta ei ilmene, milloin se avataan jälleen yleisölle.

Asiasta uutisoi Suomessa ensin Yle

Taustalla koraanin polttaminen

Turkissa järjestettiin viikonloppuna mielenosoituksia, joissa poltettiin ja tallottiin Ruotsin lippu vastaiskuna äärioikeistolaispoliitikko Rasmus Paludanin Koraanin polttamiselle.

Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön edustalla lauantaina 21. tammikuuta.

Sadat Turkin kansalaiset syyttävät Ruotsia islamofobiasta. Turkin hallitusta tukevan MHP-puolueen edustaja Devlet Bahceli jopa totesi, ettei Ruotsin Nato-jäsenyyttä voi hyväksyä tapahtuneen vuoksi.

Pian tämän jälkeen Turkin presidentin Recep Tayyip Erdogan btotesi, että Ruotsin ei pidä odottaa Turkin tukea jäsenyydelleen sotilasliitto Natossa. Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu kutsui Koraanin polttamista viharikokseksi sekä alhaiseksi ja rasistiseksi teoksi, jolla ei ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja