Paludan poltti jälleen Koraanin, nyt Kööpenhaminassa – Turkki kutsui Tanskan suurlähettilään puhutteluun

Äärioikeistolainen poliitikko poltti Koraanin Turkin Tukholman-suurlähetystön edustalla 1:04
Äärioikeistolainen poliitikko poltti Koraanin Turkin Tukholman-suurlähetystön edustalla.

Rasmus Paludan aloitti Koraanien polttamisen, tällä kertaa Kööpenhaminassa.

Tanskan Turkin-suurlähettiläs kävi perjantaina puhuteltavana Turkin ulkoministeriössä "Koraania vastaan tehtyjen hyökkäysten" takia.

Tanskan ulkoministeriö vahvisti turkkilaislähteistä aiemmin vuotaneen tiedon.

Tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan puolestaan poltti jälleen perjantaina Koraanin, tällä kertaa moskeijan lähistöllä Kööpenhaminassa.

Paikalla oli runsaasti poliiseja. Paludan on kertonut aikovansa polttaa Koraanin myöhemmin päivällä myös Turkin Tanskan-suurlähetystön edustalla.

Viikko sitten hän toteutti samanlaisen tempauksen Turkin suurlähetystön luona Tukholmassa.

Paludan on uhonnut polttavansa Koraaneja joka viikko niin kauan kunnes Turkki päästää Ruotsin Naton jäseneksi.

Helsingin poliisista kerrottiin STT:lle puoliltapäivin perjantaina, ettei Turkin Suomen-suurlähetystön luo ole tehty ennakkoilmoituksia mielenosoituksista.

Periaatteessa kriminalisoitua, mutta tulkinnanvaraa jää

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mukaan Suomessa Koraanin polttaja saattaisi joutua teostaan rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Suomi erottuu hänen mukaansa muista Pohjoismaista ja monista Euroopan maista siinä, että täällä on säilytetty laissa pykälä uskonrauhan rikkomisesta.

– Raamattujen ja Koraanien polttaminen ei ole meillä sen tyyppistä sananvapauden ja mielenosoitusoikeuden käyttöä, joka automaattisesti saisi jotain suojaa, koska se on periaatteessa kriminalisoitua, Nuotio muotoilee.

Nuotion mukaan on lopulta tulkintakysymys, olisiko poliisilla velvollisuus puuttua tai estää pyhinä pidettyjen uskonnollisten kirjojen polttamista.

Itse "jumalanpilkkapykälää" Nuotio pitää vanhanaikaisena ja on jo pitkään kannattanut sen poistamista rikoslaista.

Lain mukaan uskonrauhan rikkomisesta voidaan tuomita, jos julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta pitää pyhänä.

Tuomio voi tulla myös uskonnollisen tilaisuuden häiritsemisestä. Enimmäisrangaistus on kuusi kuukautta vankeutta. Useimmiten lain rikkomisesta tuomitaan sakkorangaistukseen.

Lue myös:

    Uusimmat