Mainos

Ruotsin poliisi julkisti videokuvaa Trollhättanin koulusurmaajasta: Miekka ja kypärä ostettu netistä

0:42

Ruotsin poliisi on julkistanut yksityiskohtia Trollhättanin veriteon rikostutkinnasta. Mukana oli myös filmimateriaalia murhaajan liikkeistä koulun käytävillä.

Eilen julkistetun materiaalin mukaan Trollhättanin murhaaja osti kypäränsä sekä murha-aseen netistä. Verilöylyä varten hankittu viikinkimiekan kopio maksoi Petterssonille liki 400 euroa.

Expressen-lehden mukaan nettikauppa, josta koulusurmaaja Anton Lundin Pettersson hankintansa teki, myy edelleen miekkoja. Hiiliteräksinen miekka on valmistettu viikinkiajoilta peräisin olevan mallin mukaan.

Kaupan sivuilla vielä surmien jälkeenkin tilattavissa olevan miekan yhteydessä huomautettiin, ettei miekkaa saa antaa alaikäisten käsiin. Se oli tarkoitettu keräilijöille ja roolipeleihin.

– Miekkaa on käsiteltävä varoen, sillä se on terävä. Miekka on keräilyesine, jota alaikäiset eivät saa käyttää, varoitti kauppa sivuillaan.

Murha-aseen ostopaikka selvisi poliisin tutkinnassa löytyneestä kuitista. Mitään laitonta aseen myynnissä ei ole.

Poliisin murhatutkimusta alussa johtaneen Thord Haraldssonin mielestä miekkojen myyntiä ei oikein selitä mikään.

– Mitä tarkoitusta varten niitä oikein ostetaan? Voi vain kysyä, onko olemassa oikeastaan mitään, mihin tällaista terävää miekkaa tarvittaisiin?, hän sanoo ruotsalaismedialle.

Kauppa ehdottaa asiakkaille esimerkiksi terävän miekanterän tylsyttämistä hiomalla. Poliisin mielestä pyyntö on omituinen.

– Terä pitäisi siis itse tehdä vaarattomaksi, senhän pitäisi ainakin olla toisin päin, kummastelee Haraldsson.

Samasta kaupasta oli myös peräisin Petterssonin kypärä. Se on kopio natsien toisessa maailmansodassa käyttämästä kypärästä.

Nyt nettikauppa on poistanut kyseiset tuotteet myynnistä.

Tutkimustuloksia julki eilen

21-vuotias Pettersson hyökkäsi kouluun Trollhättanissa 22 lokakuuta. Kuolonuhreja oli kolme, yksi loukkaantui. Kyseessä oli rasistinen viharikos.

Poliisin keräämien tietojen mukaan koulusurmaaja oli valinnut kohteekseen tietoisesti Kronan koulun ja oli myös halunnut poliisin tappavan hänet paikan päälle.

– Hän jätti jälkeensä kirjoituksen, josta voi päätellä, ettei hän enää ollut palaamassa kotiin.

Poliisin tiedottajan Thomas Fuxborgin mukaan Pettersson saattoi olla tätä tarkoitusta varten mukanaan myös maalitaulu, joka oli tarkoitus kiinnittää rintaan.

– Paikalta löytyi tällainen maalitaulu, johon poliisi olisi sitten ampunut.

Pettersson ei kuitenkaan ehtinyt kiinnittää taulua ennen kuin poliisi haavoitti häntä. Pettersson kuoli myöhemmin sairaalassa.

Pettersson valitsi uhrinsa etnisen taustan perusteella.

Poliisin mukaan surmaaja yhdisti omat epäonnistumisensa yhteiskuntaan, joka hänen mielestään oli priorisoinut väärin esimerkiksi tukea tarvitsevia.

Tutkinnassa poliisi kuuli kaikkiaan yli sataa henkilöä. Osa 500 sivuisesta tutkintamateriaalista pidetään salassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.