Ruotsin kruununprinsessa Victoria 44 vuotta! Tästä syystä iki-ihana Vickan nauttii suunnatonta kansansuosiota

3:49
Ruotsin kruununprinsessa Victoria sai prinssinsä kesäkuussa 2010 - näin satumainen hääpäivä eteni

44 vuotta täyttävä Ruotsin kruununprinsessa Victoria nauttii kotimaassaan valtaisaa suosiota.

Ruotsin tuleva kuningatar, kruununprinsessa Victoria, täyttää 14. heinäkuuta 44 vuotta.

Kuninkaallinen perhe viettää perinteiseen tapaan syntymäpäivää Öölannin saarella sijaitsevassa Sollidenin linnassa, jonka puutarha on kesällä avoin myös yleisölle. Kyseessä on kuitenkin jo toinen vuosi, kun perinteisiä syntymäpäiväjuhlallisuuksia varjostaa koronapandemia.  Tästä syystä kruununprinsessa ei pääse tervehtimään yleisöä Sollidenin linnan edustalle, kertoo hovi

Sen sijaan perinteinen Victorian päivän konsertti järjestetään keskiviikkoiltana Borgholmin linnan raunioilla ja yleisön joukossa nähdään kruununprinsessan ja prinssi Danielin lisäksi myös muita kuninkaallisen perheen jäseniä.

Kun prinsessa Victoria syntyi 14. heinäkuuta 1977, hänestä ei pitänyt tulla Ruotsin kuningatarta. Kaksi vuotta myöhemmin kuningas Kaarle Kustaalle ja kuningatar Silvialle syntyi poika. Prinssi Carl Philip ehti kuitenkin olla Ruotsin kruununprinssi ainoastaan alle vuoden. Vuonna 1980 Ruotsin kruununperimysjärjestystä muutettiin niin, että kruununprinssin tai -prinsessan tittelin saa hallitsijaparin vanhin lapsi sukupuoleen katsomatta.

Sympaattinen ja maanläheinen kruununprinsessa Victoria on ottanut paikkansa kansan sydämissä ja nauttii sekä kotimaassaan Ruotsissa että meillä Suomessakin suurta suosiota. Valtaisa suosio kävi alkukesästä ilmi myös Svensk Damtidning -lehden kyselyssä, jossa "Vickan" oli ylivoimainen ykkönen, kun ruotsalaisilta kysyttiin, kuka on heidän mielestään kuninkaallisen perheen luotettavin jäsen. Kruununprinsessa keräsi peräti 54 prosentin kannatuksen.

Suosio johtunee ainakin osittain siitä, että Victoriaan on helppoa samaistua: 44 vuotta täyttävä tuleva kuningatar on kahden pienen lapsen äiti, joka ei ole perheen perustettuaan tinkinyt työtehtävistään. Lisäksi hän on kertonut avoimesti nuorena kohtaamistaan ulkonäköpaineista ja vaikeuksista, joiden kanssa myös monet muut nuoret naiset ovat joutuneet kamppailemaan.

Victoria ja prinssi Daniel ovat myös ihastuttaneet sosiaalisessa mediassa julkaisemalla kuvia kahdesta lapsestaan hyvin arkisten askareiden parissa: perheessä tehdään hiihtoretkiä ja leivotaan joulupipareita siinä missä muissakin ruotsalaiskodeissa. Victoria ei myöskään ole tiukan paikan tullen peitellyt tunteitaan, vaan hänen nähtiin kyynelehtivän avoimesti muun muassa Estonian uhrien muistotilaisuudessa pari vuotta sitten.

Kruununprinsessan tie kansan lemmikiksi on kuitenkin ollut kivinen. Myös kruununprinsessa Victoria tavoitteli nuorempana täydellisyyttä, ja hän jäikin usein pikkusiskonsa prinsessa Madeleinen varjoon, kun nuorten prinsessojen ulkonäköä ruodittiin lehdistössä. Lisäksi Victoria joutui tekemään hurjasti töitä koulutuksensa eteen, sillä myös hän kärsii Bernadotten sukua piinaavasta lukihäiriöstä. 

Syksyllä 1997 Victoria sairastui syömishäiriöön. Parikymppinen prinsessa ohjattiin hoitoon, minkä jälkeen hän muutti kahdeksi vuodeksi Yhdysvaltoihin opiskelemaan, jotta toipuminen saattoi jatkua piilossa julkisuuden valokeilasta.

– On ollut aikoja, jolloin olen tuntenut itseni epävarmaksi ja asiat eivät ole sujuneet helposti. Olen asettanut itselleni paljon odotuksia ja vaatimuksia, Victoria sanoi 40-vuotispäivänsä kunniaksi SVT:lle antamassaan haastattelussa.

Onni löytyi lopulta, kun Victoria ihastui vuonna 2002 kuntosaliyrittäjä Daniel Westlingiin. Tavallisesta perheestä oleva Daniel ei kuitenkaan kelvannut kuninkaalliseen perheeseen heti, vaan pari joutui odottamaan vuoteen 2009 ennen kuin kuningas Kaarle Kustaa antoi siunauksensa suhteelle ja pari kihlautui. 

Satumaisia ja onnentäyteisiä häitä juhlittiin Tukholmassa kesäkuussa 2010, eli pari juhli tänä kesänä jo 11. hääpäiväänsä. Häiden koskettavin hetki oli prinsessan puhe, jossa hän kiitti ruotsalaisia siitä, että oli vihdoin saanut prinssinsä. 

Perheen onni täydentyi myöhemmin, kun prinsessa Estelle syntyi vuonna 2012 ja pikkuveli prinssi Oscar neljä vuotta myöhemmin.

– Hänellä on ollut liian kovia vaatimuksia itseään kohtaan. Uskon, että hän on nyt paremmin tasapainossa ja voi hyväksyä sen, etteivät asiat suju aina, kuten haluaisi, prinssi Daniel puolestaan luonnehti neljä vuotta sitten vaimoaan SVT:n haastattelussa.

Myös puolisolla oli arvauksensa siitä, miksi Victoria on niin pidetty ruotsalaisten keskuudessa. Daniel sanoi SVT:lle, että Ruotsin tulevalla hallitsijalla on ainutlaatuinen kyky kohdata ihmiset.

– Hän saa ihmiset todella tuntemaan, että he tulevat kuulluksi ja onnistuu luomaan uskomattoman ilmapiirin.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja