Prinssi, josta ei koskaan tullut kuningasta: Carl Philipiin liittynyt päätös kirvoitti Ruotsin kuninkaan laukomaan kommentteja, jotka ällistyttävät vielä vuosienkin jälkeen

1:53
Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa yllätti maansa ja pienensi kuninkaallista perhettä: Tällaiset seuraukset päätöksellä on

42 vuotta täyttänyt Ruotsin prinssi Carl Philip syntyi kruununperijäksi, mutta titteli otettiin häneltä pois vain seitsemän kuukauden jälkeen. Tämän on kerrottu sapettaneen kuningas Kaarle Kustaata.

Ruotsin kruununprinssi Carl Philip vietti syntymäpäiväänsä helatorstaina. Prinssi täytti 13. toukokuuta 42 vuotta. Hovi julkaisi merkkipäivän kunniaksi tuoreen kuvan, jossa Ruotsin kuninkaallisen laivaston kapteeni Carl Philip poseeraa univormussa kuninkaanlinnassa.

Ruotsalaislehti Expressenin tietojen mukaan maaliskuussa kolmannen lapsen saanut prinssi vietti syntymäpäivää prinsessa Sofian ja poikiensa seurassa.

Syntyessään vuonna 1979 Carl Philip oli kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian ainoana poikana ensimmäisenä kruununperimysjärjestyksessä. Hän kuitenkin menetti asemansa alle vuoden vanhana, sillä vuoden 1980 alussa kruununperimysjärjestystä muutettiin niin, että kruununprinssin tai -prinsessan tittelin saa hallitsijaparin vanhin lapsi sukupuolta katsomatta.

Näin ollen Carl Philipin isosiskosta Victoriasta tuli Ruotsin kruununprinsessa. Sittemmin myös kruununprinsessan lapset prinsessa Estelle ja prinssi Oscar ovat nousseet prinssi Carl Philipin edelle kruununperimysjärjestyksessä.

Svensk Damtidning -lehti kertoi, että kuningas Kaarle Kustaa oli lakimuutosta vastaan ja olisi tahtonut pojastaan kuninkaan.

– Henkilökohtaisesti tahtoisin Carl Philipin olevan kruununperillinen, hän sanoi lehden mukaan vuonna 1980 Vestmanlands läns tidningenin haastattelussa.

– Olen varma, että enemmistö ruotsalaisista tahtoisi, että hallitsija on kuningas.

Kuninkaalta kysyttiin mielipidettä lakimuutoksesta myös vuonna 2003 esitetyssä televisio-ohjelmassa. Myös tuolloin hän sanoi vastustaneensa lakimuutosta, joka vei hänen pojaltaan kruununprinssin tittelin.

Ruotsin hovin silloinen tiedottaja Elisabeth Tarras-Wahlberg sanoi ohjelman jälkeen Aftonbladetille kuninkaan olevan tyytyväinen siihen, että kruununprinsessa Victoria on hänen seuraajansa ja korosti, ettei se ole syy kuninkaan antamiin lausuntoihin.

– Hänen mielestään oli väärin muuttaa lainsäädäntöä ja viedä titteli pois Carl Philipiltä. Hän kun ehti olla kruununprinssi seitsemän kuukauden ajan, Tarras-Wahlberg sanoi.

Kuninkaan puheet ovat kuitenkin herättäneet närkästyneitä kommentteja Ruotsissa, sillä tämän on katsottu arvostelleen demokraattisesti tehtyä päätöstä.

Kuningas Kaarle Kustaa teki kuitenkin itse historiallisen päätöksen syksyllä 2019, kun hän päätti typistää Ruotsin hovia. Päätöksen myötä Carl Philipin ja hänen sisarensa prinsessa Madeleinen lapsilta poistettiin kuninkaalliset oikeuset. Lapset saavat pitää heille myönnetyt herttuan ja herttuattaren arvonsa, mutta heillä ei ole kuninkaallisia velvollisuuksia, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että he saavat tulevaisuudessa päättää, mitä he tahtovat tehdä työkseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja