Victorian ja Danielin satuhäistä 10 vuotta! Kuningasparin ja kansan vuosikausia hyljeksimästä "liian tavallisesta" kuntosaliohjaajasta kuoriutui koko kansan rakastama prinssi

3:49
Ruotsin kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin häistä on kulunut 10 vuotta - tältä heidän hääkulkueensa näytti

Ruotsin kruununprinsessa Victoria sai pitkän odotuksen jälkeen prinssinsä, kun hän sanoi ”tahdon” Daniel Westlingille tasan kymmenen vuotta sitten.

Kesäkuu on Ruotsin kuninkaallisessa perheessä hääpäiväjuhlien aikaa. Hääpäiväänsä ovat viettäneet tässä kuussa jo jo prinsessa Madeleine ja prinssi Carl Philip puolisoineen. Tänään perjantaina 19. kesäkuuta hääpäiväänsä viettävät paitsi kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, myös kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel.

Victorialle ja Danielille perjantai on suuri päivä, sillä pari juhlii ensimmäistä kertaa pyöreitä vuosia, kun pariskunnan satumaisista häistä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta.

Vihkiminen tapahtui Tukholman vanhassa kaupungissa sijaitsevassa suurkirkossa. Vieraita oli kutsuttu 1200 ja Ruotsin tuleva kuningatar saapui vihkipaikalleen isänsä, kuningas Kaarle Kustaan kanssa Daimler-limusiinilla.

Vickanin olkapäät paljastanut tyylikäs puku oli ruotsalaissuunnittelija Pär Engshedenin käsialaa. Huntu puolestaan on kulkenut suvussa: sitä ovat käyttäneet omissa häissään muun muassa Kaarle Kustaan äiti Sibylla sekä kuningatar Silvia ja myös kuninkaan kolme sisarta. Päässään morsiamella oli kamee-diadeemi, ja morsiuskimppuun oli valittu muun muassa orkideoja ja pioneja.

Kansa pyyhki silmänurkkiaan, kun tuore hääpari suuteli toisiaan julkisesti heti kirkon portailla - sekä vielä useita kertoja sen jälkeen päivän mittaan. Tukholman kaduille hääjuhlan kunniaksi kokoontunutta noin puolta miljoonaa ihmistä nuori pari tervehti ajellessaan hevoskärryillä. Huomiota ei myöskään voinut olla kiinnittämättä siihen, kuinka vapautuneen onnellisena Victoria tervehti kansaa kuninkaanlinnalla, jonka uumeniin juhlaseurue kokoontui viettämään itse hääjuhlaa upeine illallisineen.

Kyynelkanavat aukesivat televisionkatsojilta viimeistään siinä vaiheessa, kun tuore prinssi Daniel piti puheensa, jossa hän käytti saduista tuttua vertausta sammakosta ja prinssistä.

Rakastetun pariskunnan matka alttarille oli pitkä. Kruununprinsessa ja hänen tuleva prinssinsä kohtasivat ensimmäisen kerran nimittäin jo kymmenen vuotta ennen häitään Daniel Westlingin pyörittämällä kuntosalilla ja alkoi kaikessa hiljaisuudessa tapailla toisiaan.

Suhde tuli julki jo vuonna 2002, kun paparazzit ikuistivat parin heidän ystävänsä häissä.

– Mitä enemmän opin häntä tuntemaan, sitä vastustamattomammaksi hän tuli. Yksinkertaisesti rakastuin, ja sain osakseni myös vastarakkautta, Daniel on kertonut vuonna 2010 ilmestyneessä kirjassa.

Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia eivät ottaneet aluksi tavallisesta ockelbolaisesta perheestä kotoisin olevaa vävyehdokasta avosylein vastaan. Ruotsalaislehdistön mukaan kuningasparia epäilytti, olisiko ujolta vaikuttava ja tuiki tavallinen Daniel sopiva puoliso Ruotsin tulevalle kuningattarelle.

Victorian on kerrottu suhtautuneen huoliin ymmärtäväisesti, koska uskoi niiden johtuvan siitä, että vanhemmat välittivät ja huolehtivat hänestä.

– Etenkin vanhemmat olivat huolissani sekä minusta että Danielista. Vanhempana sitä tahtoo parasta lapselleen, ja tietysti he toivoivat, että saan parhaan mahdollisen tukipilarin tulevaa tehtävääni varten, Victoria on sanonut.

– Mistä he olisivat voineet tietää, että Daniel pystyy tarjoamaan sen minulle? Ei ole helppoa tulla mukaan tällaiseen ulkopuolisena.

Lopulta, vuonna 2009 kuningas antoi lopulta parille siunauksensa ja onnellinen kruununprinsessa julkisti vihdoin kihlautuneensa rakkaansa kanssa. Vielä vuotta aikaisemmin Kaarle Kustaa oli kieltänyt Danielia osallistumasta tyttärensä syntymäpäiväjuhlallisuuksiin Öölannissa.

Häitä ei kuitenkaan tanssittu vielä samana vuonna, vaan vasta kesällä 2010. Valmisteluja varjosti lisäksi Danielin munuaissairaus.

Kaarle Kustaan ja Silvian –  sekä tietysti Victorian – onneksi Daniel on ottanut paikkansa kruununprinsessan puolisona tyylikkäästi. Prinssi on saanut kiitosta maanläheisestä olemuksestaan, eikä hänen kaapeistaan ole vuosien mittaan paljastunut luurankoja, jotka olisivat aiheuttaneet skandaaleita hovissa.

Victoria kiittikin jo hääpäivänään kyyneleet silmissään Ruotsin kansaa saamastaan tuesta.

– Tahdon kiittää teitä siitä, että sain prinssini, Vickan sanoi, kun tuore hääpari tervehti kansaa kuninkaanlinnan edustalla.

– Se, että tiedän meillä olevan teidän tukenne, merkitsee enemmän kuin voitte ymmärtääkään. Se on uskomatonta.

Vauvauutisia alettiin odottaa välittömästi häiden jälkeen, ja odotettu raskausuutinen julkistettiinkin kesällä 2011. Parin onni täydentyi helmikuussa 2012, kun esikoistytär prinsessa Estelle syntyi. 

Estelle sai neljä vuotta myöhemmin myös pikkuveljen, kun perheen kuopus prinssi Oscar syntyi maaliskuun alussa vuonna 2016. Perhe asustaa Hagan linnassa Tukholmassa ja kertoi keväällä, että perheeseen on tullut uusi jäsen: valloittavan suloinen koiranpentu Rio.

Victorian ja Danielin satuhäitä saapui seuraamaan Tukholman kaduille myös valtava määrä kuninkaallisfaneja. Ruotsalaislehti Expressen ennakoi, että kruununprinsessa puolisoineen juhlii kuitenkin 10. hääpäiväänsä huomattavasti yksityisemmissä tunnelmissa.

– Kun sekä häitä että ylioppilasjuhlia on peruttu, on kruununprinsessapari päättänyt juhlia matalammalla profiililla, hovin tiedottaja Margareta Thorgren vahvisti.

Thorgrenin mukaan hääpäivä on erityinen, sillä se osuu juhannusaatoksi tällä kertaa.

– Juhannusaaton illasta tulee hyvin erityinen, mutta samalla myös täysin yksityinen, tiedottaja sanoo.

Svensk Damtidning sen sijaan paljastaa, että hääpäivää vietetään Sollidenin linnassa Öölannissa. Paikalla ovat lehden tietojen mukaan myös Kaarle Kustaa ja Silvia. Lehden mukaan kuningasperhe juhlii hääpäivää ulkona koronavirukseen liittyvien turvallisuusohjeistusten vuoksi. Kuningasparin häistä tulee samana päivänä kuluneeksi 44 vuotta.

Lähteet: MTV Uutisten arkisto, Svensk Damtidning, Expressen, Ruotsin hovi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja