Prinsessa Madeleinen suosio kyntää pohjamudissa – jopa kaksi yllätysnimeä kiilasi ohi gallupissa: "Kriisikokouksen paikka"

Ruotsin kuningasparin Victorian ja prinssi Danielin häistä tulee kymmenen vuotta – tältä heidän hääkulkueensa näytti 3:49
Suursuosiota Ruotsissa nauttivan kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin satuhäistä tuli viime vuonna kuluneeksi 10 vuotta - näin hääpari tervehti ruotsalaisia

Svensk Damtidning -lehden teettämän mielipidemittauksen mukaan prinsessa Madeleinen suosio on romahtanut pahemman kerran ruotsalaisten keskuudessa.

Svensk Damtidning -lehti tilasi selvityksen Ruotsin kuninkaallisen perheen suosiosta ruotsalaisten keskuudessa jo viidettä vuotta putkeen. Kesäkuun alkupuolella julkistetut tulokset kertovat vähemmän yllättäen, että kruununprinsessa Victoria nauttii ylivoimaista suosiota, kun ruotsalaisilta kysyttiin, ketä kuninkaallisen perheen jäsenistä he pitävät luotettavimpana.

Vickan keräsi peräti 54 prosentin kannatuksen, mutta tulokset eivät ole yhtä mairittelevaa luettavaa prinsessa Madeleinen kannalta: Madeleineen luotti gallupin perusteella nolla prosenttia vastaajista.

Erityisen karun tilanteesta tekee se, että Madeleinen edelle kiilasivat jopa hänen puolisonsa Chris O’Neill sekä prinssi Carl Philipin puoliso prinsessa Sofia. Heistä kumpikin keräsi vain yhden prosentin kannatuksen, mutta kumpikaan ei ole syntynyt kuninkaalliseen perheeseen. 

Lisäksi julkisuutta inhoava bisnesmies O’Neill ilmaisi Madeleinen naituaan, ettei tahtoo kuninkaalliseksi, vaan pitää jatkossakin siviiliammattinsa. Prinsessa Sofia puolestaan nostatti kulmakarvoja perheeseen tullessaan, sillä hänen menneisyytensä glamourmallina ja Paratiisihotelli-ohjelmasta oli tuoreena ruotsalaisten muistissa.

Prinsessa Madeleine ja Chris O'Neill ovat asuneet jo pidemmän aikaa Yhdysvalloissa, mistä Chris on kotoisin. Myös parin kolme lasta Leonore, 7, Nicolas, 5, ja Adrienne, 3, ovat tottuneet arkeensa Floridassa.

Aftonbladet-lehden kuninkaallisasiantuntija Jenny Alexandersson sanoi, ettei tulos tullut hänelle yllätyksenä. Hän kertoo lehden tehneen vastaavan kyselun huhtikuussa, eikä Madeleine menestynyt siinäkään kyselyssä.

Alexandersson kuitenkin huomauttaa, että tulokset ovat tärkeitä kuninkaallisen perheen kannalta.

– Se kertoo konkreettisesti monarkian tilasta. Ilman luottamusta kuninkaallisten merkitys pienenee, eivätkä he saa tukea kansalaisilta.

– Kuinka on ylipäänsä mahdollista, että prinsessa Madeleinen tulos on pyöreä nolla? Tämä on kriisikokouksen paikka, Svensk Damtidningin päätoimittaja Johan T Lindwall sen sijaan latasi oman neuvonsa Ruotsin hoville kommentissaan.

Lindwall muistuttaa kirjoituksessaan, että myös kuningas Kaarle Kustaa keräsin vain 10 prosentin luottamuksen, vaikka sijoittui kyselyssä toiseksi kruununprinsessa Victorian jälkeen.

Hän vieraili myös SVT:n aamutelevisiossa puhumassa Madeleinen tilanteesta.

– Hovissa pitäisi nyt istua alas, tarkastella näitä tuloksia ja pohtia, miksi yksittäisten perheenjäsenten kannatus on näin surkeaa? Ruotsin kansa on puhunut.

Lindwall muistutti lisäksi, että prinsessa Madeleine kuuluu yhä kuninkaalliseen perheeseen ja kruununperimysjärjestykseen, vaikka hän onkin viettänyt vuosia ulkomailla eikä välttämättä välitä tuloksista.

– On hyvin tärkeää näyttää, että hoidat kuninkaalliset tehtäväsi ja teet töitä. Silloin voittaa ruotsalaiset puolelleen.

Lue myös:

    Uusimmat