Ruotsalaismies lähti Isis-taistelijaksi pakoon arkea ja väittää nyt, ettei ole turvallisuusuhka Ruotsille – "Haaveilen tylsyydestä"

Expressenin haastattelema 35-vuotias mies värväytyi kuusi vuotta sitten Isisin jäseneksi ja lähti taistelemaan Syyriaan. Ennen lähtöään hän työskenteli linja-auton kuljettajana Ruotsissa.

Mies kertoo lähteneensä Syyrian pakoon tylsää arkeaan. Miehen mukaan hänen tavoitteensa ei ollut osallistua sotaan. Sen sijaan hän sanoo menneensä Syyriaan auttaakseen ihmisiä esimerkiksi luovuttamalla verta.

– Ajattelin, että joko teen töitä, kunnes olen vanha, tai sitten menen auttamaan apua tarvitsevia, hän toteaa.

– Se oli seikkailu. Halusin pois kahdeksasta neljään -rytmistä.

Miehen mukaan hän ei koskaan samaistunut Isisin ideologiaan, eikä kannattanut järjestön arvoja. Siksi hän lopulta myös pakeni. Kurdijohtoiset SDF-joukot pidättivät miehen kaksi kuukautta sitten, ja hän on yhä vangittuna. Miehen vaimo ja lapset puolestaan ovat erillisessä naisille tarkoitetussa leirissä.

Ruotsissa pääministeri Stefan Löfven on linjannut, ettei maa auta palaamaan pyrkiviä Isis-taistelijoita neuvontapalveluissa. Monet ruotsalaiset myös pitävät Isisin riveissä taistelleita henkilöitä turvallisuusuhkana. Expressenin haastattelema Isisin ex-taistelija kuitenkin kumoaa tämän:

– Minä en ole enkä aio olla turvallisuusuhka kenellekään Ruotsissa. Haluan vain rauhallista elämää perheeni kanssa turvallisessa yhteiskunnassa, mies sanoo.

– Tahdon palata tylsään elämääni Ruotsissa. Haaveilen tylsyydestä. Lasten saamisen jälkeen asioita alkaa ajatella täysin eri tavalla.

 

Lue myös:

    Uusimmat