Ruotsalainen hiihtotähti puhui vaietusta aiheesta – se avasi padot: "Tuntuu mahtavalta"

Ruotsalainen hiihtotähti Johanna Hagström puhui hiljattain julkisessa urheilukeskustelussa varsin vaietusta aiheesta, kuukautisista. On käynyt selväksi, että se merkitsi monelle paljon.

Hagström avautui aiheesta medialle torstaina Planicassa MM-kisojen perinteisen hiihtotavan sprintin jälkeen. Kuukautiset alkoivat Hagströmin mukaan vain 15 minuuttia ennen sprintin starttia, ja hän oli stressaantunut. 24-vuotias ruotsalainen kuvaili menneensä paniikkiin.

Hagströmin mukaan kuukautisten aikana kisaamisessa hänellä ei ole sinänsä ongelmia, vaikka se voikin olla "noloa". Hän oli kuitenkin odottanut kuukautisten alkua seuraavalle päivälle, eikä ollut valmis.

– Tämä tapahtui minulle myös viime MM-kisoissa, mutta silloin se sattui aamulla, joten olin valmiimpi. Nyt asia tuli yllätyksenä, huippusprintteri kertoi.

Hagström sijoittui MM-sprintissä lopulta kymmenenneksi, huonoimpana viiden kovan ruotsalaisnaisen ryhmästä.

Puhelin "räjähti"

Näin torstain MM-sprinteissä kävi – palaa ratkaisuihin tästä Tulosruudun jutusta.

Hagström ei enää MM-Planicassa kisaa, vaan suuntaa kotiin, mutta ei ilman jäljen jättämistä. Hänen kuukautishaastattelunsa on nimittäin saanut paljon huomiota ja ylistystä. Ruotsalaislehti Expressen kertoo, että Hagströmin mukaan hänen puhelimensa on viime päivien aikana "räjähtänyt".

– Tuntuu mahtavalta. Kun ajattelen MM-kisoja, saatan muistaa ne suuremmasta kuin vain urheilullisesta vinkkelistä, Hagström ruoti.

Ruotsin maajoukkueessa on käyty Hagströmin mukaan avointa vuoropuhelua kuukautisista ja siksi häneltä tuntui luonnolliselta puhua aiheesta myös medialle.

– Mutta kun näkee, millaisia reaktioita olen saanut, huomaa, ettei tämä ole yhtä luonnollista joillekin muille. Tuntuu vähän siltä, että olen auttanut rikkomaan tabua, ja tuntuu mahtavalta voida myötävaikuttaa siihen.

Varsinkin monet nuoret tytöt ovat ottaneet Hagströmiin yhteyttä ja kertoneet, miten paljon hänen haastattelunsa on heille merkinnyt.

– Jotkut ovat kirjoittaneet minulle ja kertoneet, että haastatteluni jälkeen on tuntunut turvallisemmalta ja mukavammalta puhua kuukautisistaan muiden kanssa.

– Kun tällaisia viestejä saa, etenkin nuorilta tytöiltä, sitä on hieman liikuttunut. Olen ylpeä itsestäni, että toin tämän esiin ja sain myötävaikuttaa luonnollisempaan keskusteluun kuukautisista.

Hagström on yltänyt urallaan kuusi kertaa henkilökohtaisissa maailmancup-osakilpailuissa palkintokorokkeelle, joka kerta sprintissä.

Lue myös:

    Uusimmat