Mikä huipennus – miehissä loppukurotustaistelu MM-sprinttimitaleista: MTV seurasi

Ville Ahonen koki epäonnea MM-välierässä – ”En olisi voinut tehdä mitään paremmin” 1:57
Kuuntele tästä sprintin parhaan suomalaishiihtäjän, kymmenenneksi sijoittuneen Ville Ahosen, kommentit.

Planican MM-kilpailuissa taisteltiin tänään ensimmäisistä mitaleista perinteisen hiihtotavan sprintissä. MTV seurasi sprintin tapahtumia tässä artikkelissa.

Kello 17.21: Sprinttifinaalien tulokset:

Miehet:

1. Johannes Hösflot Kläbo (NOR) 2.56,07
2. Pål Golberg (NOR) +2,22
3. Jules Chappaz (FRA) +2,24
4. Michal Novak (CZE) +5,90
5. Calle Halfvarsson (SWE) +11,64
6. Lucas Chanavat (FRA) +32,27

Naiset:

1. Jonna Sundling (SWE) 3.21,67
2. Emma Ribom (SWE) +0,87
3. Maja Dahlqvist (SWE) +4,45
4. Linn Svahn (SWE) +8,06
5. Kristine Stavås Skistad (NOR) +10,93
6. Tiril Udnes Weng (NOR) +27,29

Kello 17.14: Golberg pystyi venyttämään mononsa juuri ennen Chappaz'ta maaliin. Kaksoisvoitto siis Norjaan ja ranskalaiselle pronssi.

Novak oli neljäs, Halfvarsson viides ja Chanavat jäi finaalin hännille.

Ville Ahonen sijoittui päivän parhaana suomalaisena miesten sprintin lopputuloksissa kymmenenneksi.

Kläbolle maailmanmestaruus on henkilökohtaisessa sprintissä jo uran kolmas. Olympiakultia hänellä on henkilökohtaisesta sprintistä kaksi.

Kello 17.13: Kläbolla on loppusuoralla aikaa tuuletella, hän on mestari. Chappaz ja Golberg sen sijaan takovat maaliviivalle aivan tasoissa. Maalikameravertailuun menee, kummin päin himmeämmät mitalit menevät.

Kello 17.12: Kläbo karkaa auttamatta. Muista mitaleista käydään sen sijaan kovaa kamppailua. 

Kello 17.11: Kläbo lyö rajua tahtia, ja muilla on vaikeuksia seurata.

Kello 17.10: Kläbo pinkaisee heti kärkeen.

Kello 17.09: Sprinttipäivän huipentaa miesten finaali. Ennakkosuosikki Kläbon ohella siinä hiihtäät Chappaz, Golberg, Halfvarsson, Novak ja Chanavat.

Kello 17.07: Ossi Karvosen Planicasta välittämiä suomalaiskommentteja:

Mäki:

– Ei se mennyt ruusuisesti. Ei ollut paukkuja tänään. Saattaa olla jotain allergista reaktiota, mutta nenä on vuotanut pari päivää aika vuolaasti. Se on vähän rajoittanut.

Moilanen:

– Sukset menivät ristiin ruotsalaisen kanssa. Sieltä oli mahdoton työmaa kammeta keulaan. En osaa sanoa, mitä siinä oli. En koe, että tuossa oli päivän paras tasoni.

Kello 17.01: Sundling voittaa! Ribom hopealle ja Dahlqvist kolmanneksi. Svahn täydentää Ruotsin neloisvoiton. Skistad jää viidenneksi, pahasti hyytynyt Weng finaalin viimeiseksi eli kuudenneksi.

Sundlingin arvokisamenestys on ollut lähivuosina huimaa. Viime vuonna hän voitti matkalla olympiakultaa Pekingissä, toissa vuonna MM-kultaa Oberstdorfissa. Ribomille hopea on uran ensimmäinen henkilökohtainen arvokisamitali.

Kello 17.00: Sundling ja Ribom kamppailevat maailmanmestaruudesta.

Kello 17.00: Nyt ruotsalaiset ovat selkeässä neloisjohdossa! Norjalaiset jäävät.

Kello 16.59: Sundling nousee kärkeen. Skistad Ribomin kanssa rinnakkain perässä.

Kello 16.58: Weng kampeaa kärkipaikalle ja pitää tahtia.

Kello 16.58: Nyt naisten finaali käyntiin. Viivalla Ribom, Svahn, Skistad, T.U. Weng, Sundling ja Dahlqvist.

Kello 16.53: Suorat finaalipaikat Chappaz'lle ja Golbergille, Novak ajan perusteella. Jay karsiutuu eränelosena.

Aikavertailun kautta finaaliin siis Novak ja aiemman erän Chanavat.

Kello 16.51: Miesten välierä 2: Chappaz, Jay, Golberg, Novak, Schoonmaker ja Grate vauhdissa.

Kello 16.49: On koeteltu tänään yhtä jos toista suomalaista dramaattisilla sprintin tapahtumilla – osalla enemmän omasta syystä ja osalla paljolti epäonnekkaastikin.

Kello 16.46: Kläbo ja Halfvarsson kahdelle kärkisijalle. Chanavat ja Northug aikavertailusijoille tässä järjestyksessä, ja Ahonen erän viidenneksi.

Kello 16.45: No niin. Valnes rönyää, hänen suksensa katkeaa ja perässä ylämäessä hiihtänyt Ahonen jää samaan rytäkkään. Suomalainen jatkaa viidentenä, mutta neljään kärkimieheen on paljon eroa. Valnes-episodiin peli valitettavasti meni.

Kello 16.45: Ahonen nostaa itsensä neljänneksi, kolmen norjalaisen perään. Suomalainen jauhaa komeaa vuorohiihtoa ylämäkeen.

Kello 16.44: Ahonen painaa viidennellä sijalla. Joukko on tiiviinä.

Kello 16.43: Nyt on miesten ensimmäisen välierän aika. Siinä kovassa seurassa suomalaisia edustaa Ville Ahonen.

Kello 16.41: Svahn ja T.U. Weng vievät erän finaalipaikat. Aikavertailun kautta tästä erästä ei finaaliin mennä, vaan sinne menevät ykköserästä Sundling ja Dahlqvist.

Kello 16.38: Vauhtiin naisten välierä 2: Svahn, Häggström, Gimmler, T.U. Weng, Kern ja Brennan.

Kello 16.34: Tiukaksi meni. Ribomille ja Skistadille erän ensimmäiset kaksi sijaa, kun taas Sundling taipuu aikavertailuun. Siihen hänen lisäkseen menee Dahlqvist. Vauhti oli kuitenkin kovaa, että toisessa erässä saadaan viuhtoa rajusti, jotta Sundlingkin putoaisi finaalista.

Kello 16.32: Nyt hiihdettävässä naisten ensimmäisessä välierässä matkalla ovat Sundling, Ribom, Dahlqvist, Skistad, Fähndrich ja Beranova.

Kello 16.30: Seuraavaksi naisten välierähiihdot. Yhtään suomalaisnaista ei ole enää mukana. Ainoana suomalaisena välieriin jatkaa miehissä Ville Ahonen, joka menee välierään 1 Valnesin, Halfvarssonin, Chanavat'n, Kläbon ja Northugin seuraksi. Kovan tempun saa Ahonen tehdä, jotta itsensä finaaliin kairaa.

Joensuu oli naisissa puolivälierissä hyvässä vauhdissa, mutta kaatui, ja miehissä erän kärkipaikasta taistellut Moilanen puolestaan sotkeutui kilpakumppaninsa kanssa. 

Kello 16.28: Jay iskee selkeäksi eräykköseksi, Schoonmaker vie erän toisen jatkopaikan. Häggström on kolmas, Mäki neljäs ja Moilanen viides. Tästä erästä ei mennä aikavertailun kautta jatkoon, vaan aiemmista eristä aikavertailujatkopaikat vievät Grate sekä Ahonen.

Kello 16.27: Voi julmettu! Moilanen sotkeutuu Häggströmin kanssa ja putoaa kauas. Suomalaiset ovat nyt sijoilla 4 ja 5, eikä jatkopaikoille näytä olevan mahdollisuuksia.

Kello 16.26: Johanna Matintalo:

– Totta kai harmittaa. Aika-ajo oli toivottua nihkeämpi. Erähiihto oli vielä huonompi. En osaa sanoa, mistä se johtuu tarkalleen.

Kello 16.25: Cerny menee Mäen edellä nurin, ja Mäellä menee täpäräksi. Hän pystyy väistämään, mutta joutuu hidastamaan ja laskussa hukkuu aikaa. Mäki jää kärkinelikosta. Moilanen on ottanut komennon!

Kello 16.25: Jasmi Joensuu pui kaatumistaan:

– Tunsin, että joku tuli suksille takaa. Numero 30 (Puolan Weronika Kaleta). Vähän liian tuttua hommaa tämä. Omalla laskupäällä välieräpaikka olisi tullut. Hyvä kulku oli, mutta en ala tässä selitellä.

Kello 16.24: Miesten viimeisen puolivälierän aika, ja siinä on kaksi suomalaista, Moilanen sekä Mäki. Erässä hiihtävät myös Cerny, Häggström, Schoonmaker ja Jay.

Kello 16.22: Chappaz ja Novak vievät suorat jatkopaikat. Grate on eräkolmonen ja kiilaa aikavertailun ykköseksi. Ahonen on nyt toinen ja joutuu jännittämään vielä viimeistä erää.

Kello 16.21: Taugböl kaatuu ja Simenc menee pesuveden mukana. Heidän pelinsä on pelattu.

Kello 16.19: Vauhtiin erä 4, hiihtäjinä Novak, Chappaz, Taugböl, De Fabiani, Simenc ja Grate.

Kello 16.17: Ahosen aikavertailuaika pysyy yhä ykkösenä. Chanavat on kolmannen erän paras ja Golberg toinen. Muut tästä erästä karsiutuvat.

Kello 16.14: Erän 3 vuoro: viivalla Golberg, Ogden, Chanavat, Mocellini, Bury ja Kilp.

Kello 16.12: Erän kaksi kärkisijaa Halfvarssonille ja Northugille. Jouve kolmas ja menee aikavertailuun, Pellegrino on eränelosena ulkona.

Ahosen aikavertailuaika 2.59,850 on Jouvea (3.01,169) parempi ja hän on siis kahden erän jälkeen aikavertailun ykkönen.

Kello 16.10: Jasmin Kähärän ajatukset:

– Todella raskas keli ja kova rata. Erään lähdin taistelemaan neljän joukkoon pääsystä. Loppusuora tuli sen verran hyvin, että sain sen nelossijan. Ihan tyytyväinen olen. Se oli se, mitä oli otettavissa.

Kello 16.08: Miesten toisessa erässä ei ole suomalaisedustusta. Nyt menevät Halfvarsson, Northug, Pellegrino, Jouve, Mrkonjic ja Brugger.

Kello 16.05: Valnes ja Kläbo hidastavat vauhdin kävleymenoksi loppuun, ja peli meneekin vielä tiukaksi. Ahonen nousee vain sekunnin kymmenyksen päähän Kläbosta ja on eräkolmonen. Ahonen siis kiinni aikavertailupaikkaan. Ritchie on eränelonen, mutta ainakaan hänen aikansa ei tule riittämään jatkoon.

Kello 16.04: Anger kaatuu nousuun, ja samalla rönyää muitakin miehiä perässä. Valnes ja Kläbo ovat karussa, mutta Ahonen puikkasi kolmossijalle ja hiihtää nyt erillään muista.

Kello 16.04: Koko joukko yhä kasassa, Ahonen nyt porukan viimeisenä.

Kello 16.03: Miehet pääsivät matkaan. Valnes johtaa, Ahonen on tarkkailuasemissa joukon viidentenä.

Kello 16.02: Anne Kyllönen välittää tunnelmiaan medialle:

– Aika-ajo oli pieni pettymys, odotin top20-sijoitusta. Erä oli kaksijakoinen. Loppu tuli hyvin. Ensimmäiseen laskuun yritin tulla kolmen joukossa, joten jäin liian kauas startissa.

Kello 16.01: Miesten lähtö otetaan uusiksi. Lähtöintoa oli liikaakin, ja miehet lähtivät etukäteen liukumaan lähtöviikseä kohti.

Kello 16.01: Seuraavaksi miesten vuoro, ja Ville Ahonen on tositoimissa kovassa ykköserässä. Viivalla karsinnan parhaat kaksi miestä, Valnes ja Kläbo, minkä lisäksi seurana ovat Anger, Seller ja Ritchie.

Kello 15.59: Häggström nasauttaa erävoittoon. Gimmler toiseksi, ja ajalla itsensä venyttää vielä eräkolmonen Beranova. Aiemmista eristä aikavertailujatkopaikka meni Brennanille.

Kello 15.57: Häggström vetää joukkoa. 

Kello 15.56: Naisten viimeinen puolivälierä tulilla. Siinä hiihtävät Gimmler, Häggström, Diggins, Beranova, L.U. Weng ja Urevc.

Kello 15.53: Erän sijat 1 ja 2 Svahnille ja Kernille, erän kolmonen Svendsen aikavertailupaikalle. Matintalo jää selkeästi eränsä viimeiseksi. Hiihto oli suomalaiselta huomattavasti odotettua heikompi.

Kaikki neljä suomalaisnaista karsiutuivat näin jatkosta. Naisissa vielä viides puolivälierä jäljellä, eikä siinä ole sinivalkoväriä.

Kello 15.51: Ei näytä hyvältä. Matintalo putoaa jälleen joukon perälle, eikä pateja tunnu riittävän. Suomalainen jää rajusti muista jälkeen ja hiihtää yksinään.

Kello 15.50: Matintalo hiihtää joukon perällä kuudentena, kunnes lähtee iskemään nousuun vahvalla tasatyönnöllä. Sen jälkeen oivaa vuorohiihtoa, ja suomalainen on sijalla 3.

Kello 15.49: Muut suomalaisnaiset ovat jo ulkona, ja mahdollisuuksia jatkoon on enää Matintalolla. Hän hiihtää nyt erässä 4 Svahnin, Kernin, Janatovan, Svendsenin ja De Martin Pinterin kanssa.

Kello 15.46: Sundling ja Weng ottavat suorat jatkopaikat. Rydzek kolmas, Joensuu neljäs. Rydzek menee aikavertailupaikoille, Joensuu ei. Myös Kähärä putoaa aikavertailusijoilta.

Joensuulla on aiemminkin historiaa sprinttikaatumisista. Se valitettavasti kostautui nyt MM-tasolla.

Kello 15.45: Joensuu pystyi hyvin vastaamaan Sundlingille ja Wengille, kunnes kaatui nousun loppuvaiheilla suksensa lipsahdettua. Tähän uppoaa paljon aikaa.

Kello 15.44: Sundling ja Weng kärkiduona, mutta Joensuu on heti tiiviisti seuraavassa joukossa.

Kello 15.43: Ryminälähtö. Sundling ottaa vetopaikan, Joensuu heti perässä.

Kello 15.43: Erän 3 vuoro: Viivalla Joensuun kanssa Sundling, T.U. Weng, Rydzek, Laurent ja Kaleta.

Kello 15.41: Ribom ja Fähndrich ovat erän kärkikaksikko. Brennan (3:s) ja Kähärä (4:s) aikavertailusijoille, mutta Kähärä jäi Brennanin ajasta nejä ja puoli sekuntia, ja olisi yllätys, jos se aika riittäisi jatkoon.

Kello 15.40: Kähärä on viidentenä, ja kärkikolmikko on todella kaukana. Jatkopaikkaa ei ole suomalaiselle todennäköisesti tulossa tästäkään erästä.

Kello 15.39: Kähärä on joukon viimeisenä, kunnes Carl kaatuu ja suomalainen nousee hänen edelleen viidenneksi.

Kello 15.39: Brennan lisää kaasua ja nousee kärkikaksikon kantaan. Kähärä ei pysty vastaamaan. Kärkikolmikko irtoaa seuraavista kolmesta hiihtäjästä, joiden joukossa on myös Kähärä.

Kello 15.38: Kähärä aloittaa terävästi ja hiihtää joukon kolmantena. Ribom ja Fähndrich kärkikaksikkona.

Kello 15.36: Toisen erän vuoro. Siinä on suomalaisista Kähärä, vastustajina Ribom, Brennan, Fähndrich, Carl ja Marcisz.

Kello 15.34: Dahlqvist voittaa erän, Skistad on toinen, Meier ja Pittin menevät aikavertailusijoille erän kolmosena ja nelosena. Kyllönen on eränsä viides, taakse jäi vain kaatunut Antosova.

Kello 15.34: Antosova menee laskussa nurin! Kyllönen on kuitenkin viidentenä, ja eroa kärkikaksikkoon on varsinkin ehtinyt jo tulla. Myös sijoihin 3 ja 4 on matkaa.

Kello 15.33: Kyllönen on ohittanut Pittinin ja on nyt viidentenä. Dahlqvist keulilla.

Kello 15.33: Kyllönen edelleen kuudentena. Kärkihiihtäjiin on pieni hajurako.

Kello 15.32: Kyllönen taittaa matkaa eränsä viimeisenä. Pakka kuitenkin tiiviisti kasassa.

Kello 15.31: Ensimmäinen puolivälierä on vauhdissa. Suomalaisista siinä sivakoi Kyllönen, vastassaan Skistad, Dahlqvist, Antosova, Meir ja Pittin.

Kello 15.23: Naiset avaavat pelin myös erävaiheessa, joka käynnistyy kello 15.30. Kaikki suomalaisnaiset (Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Jasmin Kähärä ja Anne Kyllönen) selviytyivät erävaiheeseen, kun taas miehistä jatkoon painelivat Niilo Moilanen, Joni Mäki ja Ville Ahonen, ja Lauri Vuorisen peli päättyi karsintaan.

Kello 14.42: Ylen haastattelema Joni Mäki ei ole tyytyväinen karsintasuoritukseensa:

– Aika vaikea omalta osaltani. Ei hirveän hyvää kulkua ollut, mutta katsotaan, miten se lähtee erään kulkemaan. Yllättävän hidasta oli laskuihinkin, Mäki sanoo.

Mäki korosti malttia erävaiheeseen.

– Ei lähdetä höntyilemään. Katsotaan ja koetetaan tehdä lopussa oikeita ratkaisuja.

Kello 14.37. Miesten erät ovat selvillä. Viidennessä erässä on kaksikin suomalaista, Niilo Moilanen ja Joni Mäki, eikä erä ole verrattain niin kova kuin alkupään erät. Sinivalkolupaus Ville Ahonen valitsi todella kovan erän numero 1, jossa painelee karsinnan kärkikaksikko, norjalaistykit Valnes ja Kläbo. Jos kyyti on kovaa, aikavertailun kautta voisi olla jatkosaumoja.

Kustakin erästä jatkoon etenee kaksi nopeinta. Aikavertailupaikka on luvassa yhteensä kahdelle hiihtäjälle, jotka ovat nopeimmat suorien jatkopaikkojen taakse jääneistä.

Erä 1: Valnes, Kläbo, Anger, Seller, Ahonen, Ritchie
Erä 2: Halfvarsson, Northug, Pellegrino, Jouve, Mrkonjic, Brugger
Erä 3: Golberg, Ogden, Chanavat, Mocellini, Bury, Kilp
Erä 4: Novak, Chappaz, Taugböl, De Fabiani, Simenc, Grate
Erä 5: Moilanen, Cerny, Häggström, Schoonmaker, Jay, Mäki

Kello 14.30: Nyt miehet valikoivat erät itselleen.

Kello 14.27: Miesten sprinttikarsinta nyt takana. Sen kärkikolmikko oli norjalainen:

1. Erik Valnes (NOR) 2.55,50
2. Johannes Hösflot Kläbo (NOR) +1,01
3. Pål Golberg (NOR) +3,65
9. Niilo Moilanen (FIN) +7,07
22. Joni Mäki (FIN) +10,20
25. Ville Ahonen (FIN) +10,92
30. Marko Kilp (EST) +12,34
.....
32. Lauri Vuorinen (FIN) +12,60

Kello 14.19: Lauri Vuorinen ei ehtinyt toipua hiljattaisen sairastelun jälkeen riittävään kuntoon. Hän kertoo medialle, että influenssa, johon hän Toblachissa (maailmancup-kisat tämän kuun alussa) sairastui, oli "todella raju" ja kesti viisi päivää.

– Laskin päiviä MM-kisojen alla. Ne eivät riittäneet, Vuorinen toteaa.

Kello 14.09: Suomalaisten sijat ovat säilyneet ennallaan, eikä kovia tekijöitä ole enää tulossa. Kirkossa voi siis kuuluttaa, että Niilo Moilanen, Joni Mäki ja Ville Ahonen painavat matkoon. Kun neljä suomalaisnaista eteni erävaiheeseen, siellä nähdään miehet mukaan lukien kaikkiaan seitsemän suomalaista kahdeksasta, ainoana rannalle jääneenä Lauri Vuorinen.

Kello 14.02: Vuorinen on tällä hetkellä 32:ntena. Muiden suomalaisten asemat ovat säilyneet. 

Kello 13.58: Suomalaislupaus Niilo Moilaselta nähtiin upea karsintahiihto. Hän on yhdeksäntenä, Joni Mäki sijalla 22 ja Ville Ahonen sijalla 25. Lauri Vuorisen putoaminen sen sijaan sinetöityy. Hänen yllään oli etukäteen välierätoiveitakin, mihin nähden suoritus on selkeä pettymys.

Kello 13.55: Erik Valnes lyö maanmiehensä Kläbon ajan 1,01 sekunnilla ja kampeaa ykköseksi.

Kello 13.55: Lauri Vuorinen on maalissa, nyt sijalla 23. Hän voi hyvin pudota jatkosta. 

Kello 13.53: Nyt maalissa on suursuosikki Norjan Johannes Hösflot Kläbo. Hän ottaa kärkisijan 2,64 sekunnin erolla Golbergiin.

Kello 13.52: Miehiä on alkanut valua maaliin. Numerolla 5 hiihtänyt Norjan Pål Golberg iskee kärkeen.

Kello 13.48: Suomalaismiesten lähtönumerot: Lauri Vuorinen 20, Joni Mäki 29, Niilo Moilanen 30 ja Ville Ahonen 34. Vuorinen suuntaa matkaan kello 13.52.

Kello 13.47: Nyt käynnissä on miesten karsinta. Sen avaa Ranskan Jules Chappaz.

Kello 13.43: Jasmin Kähärä Ylen haastattelussa:

– Olisin odottanut ehkä vähän parempaa kulkua. Oli aika raskas, mutta näköjään se on tuntunut suurimmalla osalla aika raskaalta. Oli aika imevä keli, mutta sain taisteltua ihan kohtuullisesti kuitenkin jatkoon. Se oli pääasia tässä karsinnassa.

Kello 13.36: Naisten erät muotoutuivat tasoltaan ennakkoon suhteellisen tasaisiksi. Suomalaiset jakautuvat ensimmäisiin neljään erään.

Helppoja suoria jatkopaikkoja ei ole luvassa varsinkaan ensimmäisissä kolmessa erässä. Sinivalkoisittain mukavimmalta näyttää etukäteen Matintalon erä 4. Naisten erät ovat seuraavat:

Erä 1: Skistad, Dahlqvist, Antosova, Kyllönen, Meir, Pittin
Erä 2: Ribom, Brennan, Fähndrich, Kähärä, Carl, Marcisz
Erä 3: Sundling, T.U. Weng, Joensuu, Rydzek, Laurent, Kaleta
Erä 4: Svahn, Kern, Janatova, Svendsen, Matintalo, De Martin Pinter
Erä 5: Gimmler, Häggström, Diggins, Beranova, L.U. Weng, Urevc

Kello 13.34: Naiset valitsevat erät itselleen.

Kello 13.33: Miesten sprinttikarsinta käynnistyy Suomen aikaa kello 13.47. Suomalaisista mukana ovat Ville Ahonen, Niilo Moilanen, Joni Mäki ja Lauri Vuorinen.

Kello 13.31: Naisten sprinttikarsinta on saatu pakettiin:

1. Jonna Sundling (SWE) 3.22,89
2. Emma Ribom (SWE) +1,12
3. Kristine Stavås Skistad (NOR) +2,36
10. Jasmi Joensuu (FIN) +7,19
18. Johanna Matintalo (FIN) +10,70
20. Jasmin Kähärä (FIN) +11,18
25. Anne Kyllönen (FIN) +14,57
30. Weronika Kaleta (POL) +15,91

Kaikki neljä suomalaisnaista siis erävaiheeseen, joka käynnistyy kello 15.30 Suomen aikaa.

Kello 13.28: Karsinnan paras suomalaisnainen Jasmi Joensuu kommentoi suoritustaan Ylen tv-haastattelussa.

– Ihan hyvä alku. Lähdetään parantamaan tuosta, Joensuu sanoo.

Naisten karsinnassa nähtiin isoja eroja raskaan kelin myötä. Joensuukin sanoi rataa "tosi kovaksi" ja korosti, että loppuun pitää säästää energiaa.

Kello 13.24: Varsinaista säkenöintiä suomalaisnaisilta ei karsinnassa nähty, mutta olennainen, jatkopaikka, tuli kullakin hoidettua.

Kello 13.19: Viimeisenä naisena lähtönumerolla 100 matkaan ampaisee Meksikon Regina Martinez Lorenzo kello 13.25. Alkaa olla kuitenkin käytännössä selvää, että kaikki neljä suomalaisnaista etenevät erävaiheeseen.

Kello 13.16: Anne Kyllönen putoaa sijalla, 25:nneksi, kun Italian Iris De Martin Pinter iskee 22:nneksi.

Kello 13.14: Suomalaisnaisten sijoitukset ovat pysyneet Kyllöstä myöten ja kaikki päässevät jatkoon, kun erävaiheeseen etenee 30 urheilijaa. Kovia kantoja ei ole juuri kuuman ryhmän jälkeen lopussa enää tulemassa.

Kello 13.10: Kaikki suomalaiset ovat nyt maalissa. Paras sinivalkokarsija oli Joensuu, joka on tuloksissa nyt 10:ntenä. Matintalo on 18:ntena, Kähärä 20:ntenä ja Kyllönen 24:ntenä.

Kello 13.08: Ruotsin Jonna Sundling kärkeen. Hän lyö Ribomin ajan 1,12 sekunnilla.

Kello 13.08: Jasmi Joensuu on ensimmäisessä väliaikapaikassa, 0,9 kilometrissä 14:ntenä, Anne Kyllönen 20:ntenä.

Kello 13.06: Ruotsin Emma Ribom ottaa kärkipaikan neljän sekunnin erolla Gimmleriin. Samalla Anne Kyllönen lähtee liikkeelle.

Kello 13.05: Ensimmäiset naiset ovat jo maalissa. Numerolla 3 hiihtänyt Saksan Laura Gimmler pitää tällä hetkellä karsinnan kärkipaikkaa. Ennakkosuosikkeihin lukeutuva Ruotsin Maja Dahlqvist taipui 0,27 sekunnilla.

Kello 13.02: Suomalaisnaisia alkaa painaa ladulla kello 13.06 alkaen, kaikki puolentoista minuutin sisään. Anne Kyllösellä lähtönumero on 24, Jasmi Joensuulla 25, Jasmin Kähärällä 28 ja Johanna Matintalolla 30.

Kello 13.00: Sprintin karsinta on käynnissä. Ensimmäisenä ladulla sivakoi Tshekin Tereza Beranova. 

Kello 12.56: Miesten sprintin ykkössuosikki tuskin yllättää ketään: Norjan hirmu Johannes Hösftlot Kläbo on hallinnut kisamuotoa kovalla otteella viime vuosina. Naisissa peli voittotaistelua ajatellen on enemmän auki, mutta tyrkyllä kultaan on etenkin ruotsalaisia.

Kello 12.52: Planicassa on viime päivinä porottanut enemmänkin, mutta sää kisapaikalla on ollut tuoreeltaan pilvinen ja lämpötila on ollut muutaman asteen plussan puolella. Lämpötilan odotetaan nousevan kuuden–seitsemän asteen tietämille myöhemmin päivällä.  

Kello 12.48: Huippupäivänä saumoja sprintin finaaliin saakka voisi suomalaisista olla ainakin Johanna Matintalolla sekä Joni Mäellä. Jasmi Joensuu ja Lauri Vuorinen ovat heidän jälkeensä suurimpia sinivalkoisia sprinttitoivoja.

Kello 12.43: Suolaus ei ole MM-kisoissa tavatonta, vaan sitä tehtiin kaksi vuotta sitten Oberstdorfissakin. Norjan TV 2:n asiantuntija, entinen hiihtäjä Petter Northug sanoi Expressenin mukaan eron olevan siinä, että Oberstdorfissa ollaan asian eksperttejä, kun taas Planicassa suolaukseen ei olla totuttu.

Northug esitti huolen, että ladulle saatettaisiin sysätä liikaa suolaa ja lumesta saattaisi tulla liian kovaa ja jäistä.

Kello 12.42: Ladut on suolattu juuri sprintin alla. MTV Urheilun toimittaja Ossi Karvonen välittää paikan päältä Planicasta miesten sprinttiryhmän valmentajan Ville Oksasen kommentit asiaan:

– Osasimme odottaa tätä, kun huomasimme sään olevan pilvinen aamulla. Lämpötila ei ole käynyt pakkasella yöllä, joten latua suojellaan näin suolauksella. Tämä aiheuttaa pientä säätöä väline- ja voitelupuolella, mutta olemme valmistautuneet nopeisiin muutoksiin. Ja nyt olosuhteen pitäisi pysyä tasaisempana pitkin päivää, jos aurinko ei ala paistaa, Oksanen sanoo.

Kello 12.39: Tervetuloa MM-hiihtoseurannan kyytiin! Pian ladulla alkaa tapahtua, kun sprintin karsinnassa kilpaillaan jatkopaikoista myöhemmin tänään sivakoitavaan erävaiheeseen. Erävaiheeseen pääsee 30 karsinnan nopeinta hiihtäjää sekä naisissa että miehissä.

Suomelta sprintissä on mukana sekä neljä naista että neljä miestä: Anne Kyllönen, Jasmi Joensuu, Jasmin Kähärä ja Johanna Matintalo sekä Ville Ahonen, Niilo Moilanen, Joni Mäki ja Lauri Vuorinen.

Lue myös:

    Uusimmat