Ruokaravintoloille ja yökerhoille tulevat jatkossa eri rajoitukset, mutta määrittely voi olla hankalaa – "Väliin jää monenlaisia monitoimiravintoloita"

4:10

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta tiedotti tänään,  että ravintoloita kohdellaan jatkossa eri tavoin koronarajoitusasioissa riippuen siitä, kuinka paljon ne myyvät ruokaa tai alkoholia. Käytännössä siis rajoitukset ovat jatkossa tiukemmat yökerhoilla ja pubeilla kuin ruokaravintoloilla ja kahviloilla. Yökerhon ja ruokaravintolan välisen eron määrittely voi kuitenkin muodostua vaikeaksi, sanotaan aluehallintovirastosta.

Aluehallintovirastot odottavat nyt tarkkoja lakitekstejä rajoitustoimiensa ohjeeksi.

Alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo, että uudet linjaukset ovat pääsääntöisesti hyviä. Ongelmana on hänen mukaansa kuitenkin se, että on määritelmien väliin jää iso joukko ravintoloita. 

– Rajoitukset kuulostavat ihan sinänsä järkeviltä ja on varmaan ihan perusteltua toimia näin. Mutta kyllähän tuossa heti tuli sellainen olo, että miten se rajankäynti tehdään, että mitkä ovat ruokaravintoloita, yökerhoja tai baareja. Väliin jää monenlaisia monitoimiravintoloita, joissa määrittely voi olla aika hankalaa, Lehikoinen sanoo. 

Aluehallintovirasto odottaa vielä varsinaisen lain ja sitä tarkentavan valtioneuvoston asetukesen valmistumista. 

– Sitten, kun nämä saadaan nähtäville, niin pääsemme katsomaan, että miten me valvonnassa toimimme. 

Viikonloppuna julkisuuteen tuli video, jossa ihmiset tanssivat lähekkäin helsinkiläisravintoloissa.  

– Tämäntyyppiset ohjeet ovat edelleenkin voimassa ja varmasti ne säilyvät samanlaisina uudessakin lainsäädännössä. Kyllä se on aika paljon kiinni siitä, miten ihmiset siellä ravintoloissa tulevat käyttäytymään tällaisissa tilanteissa. Tietysti se on ravintoloitsijan ohjeistuksesta ja järjestyksenvalvojastakin kiinni etteivät ihmiset pakkaudu näin lähekkäin kuin tässä kyseisessä tapauksessa. 

Liian aikaista arvioida vielä nykyisten rajoitusten vaikutusta

Lehikoisen näkemyksen mukaan yökerhoista on lähtenyt tartuntaketjuja liikkeelle. 

– Siellä yökerhoissa on toisentyyppiset olosuhteet. Siellä tanssitaan, ei ole yhtä väljää kuin ruokaravintoloissa ja päihtymystila voi olla vähän isompi ja sen kautta ei ehkä osata sitten olla niin varovaisia.

Lehikoinen ei osaa vielä sanoa, onko nyt voimassa olleista rajoituksista ollut hyötyä. Esimerkiksi Uudellamaalla anniskelu tulee tällä hetkellä lopettaa kello 22. 

Vielä en osaa sanoa. Nämä ovat nyt olleet voimassa 11.10 alkaen, mutta toisin päin sanottuna, minulla ei myöskään ole tiedossa, että tänä olisi lähtenyt mitään isompia tartuntoja liikkeelle. Voi olla, että näistä on ollut hyötyä, mutta tämä runsas viikko on ehkä liian lyhyt aika sitä arvioida.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja