Ruokamatkalla Toscanassa

Päivän ohjelman pääaihe oli pyöräily Toscanassa, mutta jotenkin puhe kääntyi toscanalaiseen ruokaan. Ihmekös tuo, sillä sekä juontaja että vieraat kertoivat rakastavansa italialaista ruokaa.

Päivän ohjelman vieraat Kaarina Reenkola ja Pekka Venesmaa olivat viime syksynä viikon pyöräilymatkalla Toscanassa. Matka ei suinkaan ollut pelkkää kuntoilua. Viikon aikana pyöräilyporukka ehti tutustua paikallisiin herkkuihin, viiniin ja ruokaan.

Venesmaa on intohimoinen ruoanlaittaja. Toscanalainen ruoka kolahti niin, että hän alkoi kääntää reseptejä italialaisista keittokirjoista suomeksi.

Näillä resepteillä sinäkin pääset nauttimaan palasesta Toscanaa.

Minestrone

(8 annosta)

1 ¼ dl oliiviöljyä

20 g voita

3 hienoksi pilkottua sipulia ja

3 valkosipulinkynttä

1 purjon valkoinen osa

silputtuna

2 kuutioitua porkkanaa

2 kuutioitua sellerinvartta

(200 g:n pala siankamaraa

leikattuna kolmeen osaan)

450 g vastariivittyjä roomanpapuja

(jos tuoreita papuja ei ole, niin

voit käyttää kuivattuja cannelini

tai borlotti-papuja, jotka

on liotettu yön yli ja huuhdeltu

liottamisen jälkeen)

parmesaanipalan kuori

2 ½ dl tomaatti-passaattaa tai

4 kypsää, kuorittua, pilkottua

tomaattia siemenet poistettuina

1 ½ l lihalientä tai vettä

2 ½ dl ohuiksi suikaleiksi

leikattua savoijinkaalia

3 kuutioitua kesäkurpitsaa

2 ½ dl pilkottuja vihreitä

papuja

merisuolaa ja vastajauhettua

mustapippuria

extra virgin -oliiviöljyä

(vastaraastettua parmesaania)


Kuumenna oliiviöljyä ja voita kattilassa, kunnes voi alkaa vaahdota. Lisää sipulit ja paista kunnes sipuli on pehmeää.

Lisää porkkana, selleri ja kamara. Paista käännellen. Lisää 5 minuutin kuluttua roomanpavut, juuston kuori, tomaatti-passaatta ja liemi. Peitä kattila kannella ja anna kiehua hiljalleen noin 1,5 tuntia.

Lisää kaali, kesäkurpitsa ja vihreät pavut. Keitä hiljalleen noin 30 minuuttia ja tarkista maku. Ota juuston kuori pois ja tarjoa keitto syvistä keittokulhoista. Pirskota pinnalle extra-virgin-oliiviöljyä ja halutessa lisäksi raastettua parmesaania.

Alkuperäisessä reseptissä on cavola neroa eli tummalehtistä kaalia, jonka tässä reseptissä korvaa savoijinkaali. Myös ohuiksi siivuiksi leikattu ruusukaali käy. Muutaman kuutioidun perunan voi myös lisätä keittoon. Samoin pinaattia voi käyttää.

Ribollita

Ribollita (”uudelleen keitetty”) on lämmitettyä minestronea, johon on lisätty leipää, jolloin siitä on saatu ruokaisampaa. Tähän ”suurustamiseen” kannattaa käyttää päivän vanhaa vaaleata leipää, joka pieniksi kuutioiksi leikattuna sekoitetaan minestroneen ja lämmitetään joko kattilassa tai uunivuokaan siirrettynä uunissa. Ennen uudelleen keittämistä pinnalle voi laittaa ohuiksi leikattuja punasipulin siivuja.

Jos soppaa on vielä kolmantena päivänä jäljellä, niin sitä voi edelleen suurustaa leivällä niin sakeaksi, että sen syöminen on mahdollista haarukalla. Ja päälle pirskotellaan tietenkin extra virgin -oliiviöljyä.

Lue myös:

    Uusimmat