Mainos

Runsaskuituista leivontaa -testiryhmä antoi arvionsa, lue tulokset!

Arjan Leivontanurkan lukijoista koostuva 30 hengen testiryhmä perehtyi kotonaan runsaskuituisiin leivontatuotteisiin.

Arjan Leivontanurkan testiryhmään etsittiin 30 leivonnasta innostunutta henkilöä, jotka pääsivät kokeilemaan tummien ja runsaskuituisten jauhojen sekä hiutaleiden ja leseiden käyttöä leivonnassa. Testiryhmäläisille lähetettiin seuraavat tuotteet:

Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan Leseseos 500 g
Myllyn Paras KARU Pikakaura-Ruishiutale 750 g
Myllyn Paras Ruisjauho 1 kg
Myllyn Paras Graham Täysjyvävehnäjauho 1 kg

Tämän lisäksi testaajille lähetettiin kotiin kokoelma erilaisia suolaisia ja makeita leivontareseptejä. Testiryhmäläiset saivat kehittää myös omia reseptejään testituotteista.

Smoothieita, puuroa ja mysliä KARU Pikakaura-Ruishiutaleista

Testiryhmäläiset olivat tyytyväisiä KARU Pikakaura-Ruishiutaleiden monipuolisuuteen. Tuotetta käytettiin sekä makeissa että suolaisissa resepteissä. Erityisen hyvin hiutaleet sopivat testaajien mielestä puuroon ja sämpylöihin.

– Käytin hiutaleita aamupuuroon. Erittäin hyvin piti nälän poissa. Pääsääntöisesti söin hunajan kanssa, mutta makeana puurona toimi kanssa. Persikkasosetta käytin liemenä.

Osa lukijoista keksi hiutaleille myös muita herkullisia käyttötapoja.

– Teen usein mysliä itse. Paahdan pannulla vähässä öljyssä erilaisia hiutaleita. KARU-hiutaleet olivat todella maukkaita pähkinäisessä myslissä!

– Käytin kakkuvuoan jauhotukseen korppujauhojen sijasta.

– Käytin tuotetta hedelmä- ja marjasmoothien valmistukseen ja puurona tottakai.Loistava tuote!

Ruisjauhoista ja Graham Täysjyvävehnäjauhoista maukkaita sämpylöitä ja jälkiruokaherkkuja

Myllyn Paras Ruisjauhoja testiryhmäläiset käyttivät erilaisissa suolaisissa leivonnaisissa, kuten piirakoissa ja sämpylöissä, mutta monet loihtivat jauhoista myös maukkaita jälkiruokaherkkuja.

– Talviulkoilun jälkeen lapsille maistui perinteinen ruis-puolukkapuuro siirapin ja kylmän maitolasillisen kanssa.

– Tein ruisjauhoista ihanaa mustikka-ruisvaahtoa!

Graham Täysjyvävehnäjauhoista syntyi puolestaan muun muassa herkullisia pizzapohjia ja jopa lettutaikinaa.

– Käytin osan grahamsämpylätaikinasta pizzapohjaan, josta tuli oikein maukas ja rapea.

Kuidukas Kolmen Viljan leseseos maistui myslissä, jogurtissa ja lihapullissa

Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan leseseos sopi testaajien mielestä erityisesti aamuisiin herkkuihin. Testaajat lisäsivät leseseosta muun muassa mysliin ja jogurttiin, mutta keksivät myös muita herkullisia käyttökohteita.

– Teen monesti aamulla luonnonjogurtista ja marjoista smoothieta. Ruokalusikallinen leseitä smoothien kyytipojaksi, nam.

– Käytin sitä myös kakkuvuoan "jauhottamiseen", toimi ihan hyvin

– Aamiaissämpylöihin käytin osittain leseitä. Tuli ruokaisammat sämpylät

– Laitoin lihapulliin

Tummissa jauhoissa erilainen rakenne

Useat testiryhmäläiset kokivat, että tummista jauhoista ei syntynyt ihan yhtä ilmavia leipiä kuin vaaleista, vaikka maku olikin kohdallaan.

– Tummat jauhot tekevät taikinasta raskaamman ja vähemmän kimmoisan sekä hitaammin/vähemmän kohoavamman. Vaikka lopputulos on pehmeä, sisältö esim. leipätaikinassa on helposti tiiviimpi. Vaaleista jauhoista voi itsessään leipoa esim. leipää, mutta tummat tarvitsevat helpommin vaaleita jauhoja lisäkseen.

– Tummista leivottaessa rakenne tulee helpommin hajoavaa, eikä meinaa kestää niin hyvin kasassa. Muuten ei suurtakaan väliä. Olen ennemminkin kosvannut vehnäjauhoja jollain täysjyväjauhoilla.

– Haasteena on sopivan sitkorakenteen aikaansaaminen. kun leipoo lapsille leipää, niin ne kuitenkin kaipaavat niin sanottua pehmeää leipää ja se ainakin tänäpäivänaä vaatii vehnäjauhoa (osaksi) leivontaa, kun sopivia leivonnan lisäaineita ei ole ihan kauppatavarana saatavilla.

– Pidän itse enemmän vaaleista jauhoista maultaan ja suurin ero olikin mielestäni juuri siinä, että en mielestäni saanut näillä tummilla jauhoilla aikaiseksi yhtä maittavia leipiä kuin mitä yleensä vaaleilla jauhoilla.

Haasteena uudet mittasuhteet ja reseptit

Testiryhmäläiset eivät törmänneet leipomisen lomassa ylitsepääsemättömiin vaikeuksiin, mutta vastaan osui kuitenkin pienempiä haasteita.

– Haastavinta testissä oli oppia suhteet. Minkäverran mitäkin että taikina pysyy hyvin käsiteltävänä.

– Haastavinta oli keksiä mihin näitä käyttää mutta sitten kun pääsi vauhtiin niin ei meinannut loppua tulla kun ideoita suorastaan pursui!

– Haastavinta oli mielestäni leseiden käyttö. Ja se että osaa suhteuttaa erikoisjauhojen ja leseiden määrän taikinassa. Sain ensimmäisellä yrittämällä taikinasta liian kuivaa.

Onnistumisia ja oivalluksia

Kaiken kaikkiaan testiryhmäläiset olivat tyytyväisiä testituotteista valmistettuihin leivonnaisiin. Monet löysivätkin uusien aineksien myötä myös uusia suosikkireseptejä.

– Kääretorttu yllätti positiivisesti! en olisi uskonut kuin hyvää saa ruisjauhoja käyttämällä. Aikaisemmin olemme käyttäneet vain vehnäjauhoja, mutta nyt menee reseptin jauhot vaihtoon. Kaikki tykkäsivät kääretortusta todella paljon!!

– Puuro kaura-ruishiutalietsa oli hitti, NIIIN hyvää. Tul ehdottomasti kauppalistalle jatkossakin. Myös letut olivat hyviä, ja ruisjauhoista keitetty puolukkapuuro.

– Sekaleipä, jonka valmistin graham- ja vehnäjauhoista. Mausteena pellavan- ja auringonkukan siemeniä. Loistava, maukas, ihanan pehmeä. Kuitenkin tummien jauhojen käyttöä puoltaa paremmat ravintoarvot, viljaisa maku.

– KARU-hiutaleet marjapiirakan pohjassa saivat paljon kehuja.

– Sain palautetta perheeltäni, ystäviltäni ja työkavereiltani. Se oli pelkästään positiivista. Itse kehittelemäni reseptit saivat suurimman huomion. Valkosipulileipä, Shangri-La, Domino-pullat ja Bataattisämpylät saivat osakseen erityistoiveen. Minun pitäisi kuulemma valmistaa niitä jatkossakin. Kokemani palaute oli siis palkitsevaa ja rohkaisevaa. Eniten minua lämmitti tietysti kahden lapseni (3-ja 6-vuotiaat) osoittama "hysteerinen" innostus isän harrastusta kohtaan.

– Parhaiten runsaskuituiset tuotteet toimivat sämpylöissä, leivissä ja puuroissa, mutta makeissa leivonnaisissa tuotteet toimivat myös hyvin tuoden niihin lisää makua ja luonnetta.

Testiryhmän tarjoaa: Myllyn Paras

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja