Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Runeberg oli myös riistaruokien ystävä

J.L.Runeberg
J.L.RunebergCopyright Alma Media Oyj 2002
Julkaistu 04.02.2003 15:09

5.2 vietetään jälleen kansallisrunoilijamme J. L. Runebergin vuosittaista juhlapäivää, jonka tunnelmaan runoilijan omat nimikkoleivonnaiset olennaisesti kuuluvat. Runebergin tiedetään jo itse herkutelleen näillä sylinterinmuotisilla tortuilla, joita hän hankki kotikaupunkinsa Porvoon sokerileipuri Asteniukselta Muutoin runoilijan arkiset ruokatottumukset olivat vaatimattomat. Runeberg sekä kalasti että metsästi mielellään, joten ruokapöydässä nähtiin usein kalaa tai riistaa, teertä, metsoa tai jänistä. Päivällinen syötiin keskipäivällä, iltaruokana oli usein puuroa.

Ystäville ja tuttaville laitettiin pöytä koreaksi. Silloin pöytään katettiin englantilainen astiasto, ja tarjolla saattoi olla viisikin ruokalajia.

Kulttuurihistoriallinen keittokirja kertoo kesäkuun alussa 1860 Runebergien kodissa järjestetyistä juhlapäivällisistä, joiden kunniavieraana oli Uumajan maaherra Robert Montgomery. Juhlapöytään oli katettu muun muassa parsaa ja korvasieniä, sardiineja ja luumuja, pinaattivanukasta, vasikankotletteja ja lintupaistia sekä jäätelöä ja appelsiineja.

Fredrika Runeberg huolehti tarjoiluista itse kolme piikaa apunaan. Kun 20 hengen päivällisistä oli selvitty, piti aloittaa 30 hengen illallisen valmistelut. Runebergit laittoivat jälleen parastaan, ja illallisvieraat saivat syödäkseen muun muassa aladobia, kuhaa, espanjalaisia salaatteja ja sokerileipiä. Juhla-ateriaa olivat nauttimassa myös Runebergin Helsingistä saapuneet ystävät J. V. Snellman ja Zachris Topelius.

Leivo itse runebergintorttuja: Runebergintortut Runebergit muffinivuoassa

Runebergin keikaus

(MTV3-Finfood)

Lisää aiheesta:

ViikkohoroskooppiMitä kuoleva pohtii viimeisinä hetkinään? Terhokodin johtaja kertooErikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?Tutkijoilta tyrmäys huipputarkalle 8K-televisiolle: Ei välttämättä tarjoa yhtään lisää terävyyttä – tässä syySuoraan töistä pikkujouluihin? Näin loihdit arkiasusta hetkessä juhlavammanLisää vireyttä syksyyn: Helppo teko voi piristää mieltä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 00:00
    Horoskooppi

    Viikkohoroskooppi

  • Eilen19:52
    Kuolema

    Mitä kuoleva pohtii viimeisinä hetkinään? Terhokodin johtaja kertoo

  • Eilen17:44
    Ruoka

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen15:50
    Teknologia

    Tutkijoilta tyrmäys huipputarkalle 8K-televisiolle: Ei välttämättä tarjoa yhtään lisää terävyyttä – tässä syy

  • Eilen14:15
    Kauneus ja tyyli

    Suoraan töistä pikkujouluihin? Näin loihdit arkiasusta hetkessä juhlavamman