Mainos

Rumsfeld: Yhdysvallat ei ole vaikeuksissa Irakissa

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld kiistää, että Yhdysvaltojen johtama liittouma olisi vaikeuksissa Irakissa. Rumsfeldin mukaan Yhdysvallat on sissisodassa niskan päällä.

- Asiahan on niin, että terroristit - vanhan hallinnon jäänteet - oppivat meiltä. He säätelevät toimintaansa sen mukaan mitä tapahtuu, aivan niin kuin mekin säätelemme toimintaamme tapahtumien mukaan. Ja todellinen testi on tämä: kumpi kestää pitempään. Ja vastaus on: me kestämme pitempään, Rumsfeld sanoi toimittajille matkalla Tokioon.

Rumsfeld aloitti tänään kiertomatkansa Japaniin ja Etelä-Koreaan käymällä tervehtimässä amerikkalaisjoukkoja Tyynellämerellä sijaitsevassa Guamin saaren sotilastukikohdassa. Pääministeri Junichiro Koizumi sanoi tavatessaan Rumsfeldin, että Japani tukee vankasti Irakin jälleenrakennusta. Hän ei kuitenkaan maininnut mitään joukkojen lähettämisestä Irakiin.

- Japani tuki Irakin sodan aloittamista ja Japani tekee voitavansa Irakin jälleenrakentamisessa, Koizumin kerrottiin sanoneen Rumsfeldille.

Koizumin hallituksen edustaja ilmoitti eilen, ettei Japani nykyisessä tilanteessa voikaan lähettää Irakiin aiemmin lupaamiaan 700:aa sotilasta. Edustajan mukaan tuhoisa isku italialaisia sotilaspoliiseja vastaan on syynä Japanin varovaiseen asenteeseen. Japanilaissotilaat eivät olisi kuuluneet taistelujoukkoihin.

Tuhatkunta japanilaista osoitti mieltä

Tuhatkunta mielenosoittajaa marssi päivällä Tokion halki Yhdysvaltain suurlähetystöön huutaen iskulauseita kuten "Rumsfeld, et ole tervetullut" ja "Valheiden akseli".

Japani on luvannut Irakin jälleenrakennukseen 1,5 miljardia dollaria eli vajaat 2 miljardia euroa ensi vuonna. Lisäksi se on luvannut 3,5 miljardin dollarin eli vajaan 3 miljardin euron arvosta edullisia lainoja.

Myös Etelä-Korea on määrännyt Nassiriyaan sijoitetut 700 lääkintä- ja huoltojoukkoihin kuuluvaa sotilastaan lopettamaan kaiken toiminnan kaupungissa siihen saakka, kunnes turvallisuustilanne on parantunut. Puolustusministerin Aasian-kiertomatka kestää viikon.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.