Rotukoirien hinnat nousseet viiden vuoden aikana jopa yli 800 euroa – koronavuoden pentubuumilla myös vaikutusta: "Voi selittää hintakehitystä"

Korona-aika on selvästi nostanut koiranpentujen kysyntää, mikä on omalta osaltaan vaikuttanut myös koirien hintoihin. MTV:n Viiden jälkeen selvitti, minkälaista hintakehitystä on tapahtunut eri rotujen pennuille viimeisen viiden vuoden aikana.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelma kysyi kahdelta Suomen suurimmalta lemmikkieläinvakuuttajalta, minkälaista kehitystä koiranpentujen hinnoissa on tapahtunut viimeisten vuosien aikana. Lemmikkieläintä vakuuttaessa vakuutusyhtiöön tulee ilmoittaa lemmikin hankintahinta, minkä avulla koiranpentujen hintakehityksen seuraaminen on mahdollista.

Sekä Agria että LähiTapiola kertovat kumpikin vastauksissaan, että pentujen hinnat ovat nousseet vuosien varrella keskimäärin joitakin satoja euroja. Rotukohtaiset erot ovat olleet suurempiakin – esimerkiksi Agrian tilastoissa esille nousivat kingcharlesinspanielin sekä yorkshirenterrierin hinnat. Yorkshirenterrierin pentujen hankintahinnat kasvoivat vuodesta 2017 yli 500 euroa, kingcharlesinspanielin kohdalla puhuttiin yli 800 euron noususta viiden vuoden aikana. 

Agrian maajohtaja Anna Linderin mukaan suosituimpien rotujen lisäksi myös muut rodut ovat kasvattaneet suosiotaan erityisesti koronan myötä.

– Kun mieleisen rodun saatavuus on heikko, on saatettu siirtyä seuraavaan rotuun. Tämä voi selittää myös tavanomaisesti ei-niin-suosittujen rotukoirien kysyntää ja hintakehitystä.

Korona-ajan pentubuumi näkyy hintojen lisäksi koiranpentujen hankintamäärissä. Viestintäjohtaja Kyösti Knuuttila kertoo, että vuoden 2021 tammi-kesäkuun aikana LähiTapiolassa on otettu lemmikkivakuutuksia jopa 50 prosenttia enemmän verrattuna kahden edellisvuoden alkuun. 

Verottajalla ei keinoja valvoa kasvatustoiminnasta saatuja myyntituottoja

Suurten tuottojen perässä myös pimeän pentutehtailun houkutus voi olla suuri. Verohallinnon ylitarkastaja Riitta Kekäläisen mukaan verottajalla ei ole mahdollisuuksia seurata koiranpentujen kasvatusta tarkasti, joten ilmoitusvastuu koiranpentujen myyntituloista jää kasvattajalle.

– Totta kai niitä pentueita varmasti jää pimentoonkin, että kaikki eivät ilmoita. Lähtökohtaisesti ihmiset kuitenkin hyvin kiltisti ilmoittavat niitä tietoja. Sen lisäksi Verovilppi-vihjeisiin voi tulla ilmoitus siitä, että naapurissa on pentuja, joita myydään, niin kyllä niitä ilmoituksia tarkistetaan. Näillä toimenpiteillä saadaan aika hyvin nämä verotukseen tarvittavat tiedot.

Onko korona-aika vaikuttanut pentutehtailuun ja minkälaisissa roduissa nähtiin suurinta hintakehitystä? Katso lisää Viiden jälkeen -ohjelmasta tänään klo. 17.30!

Koiranpennut viedään nyt käsistä: yksi ilmoitus poiki satoja kyselyjä – suora lähetys söpöjen koiranpentujen leikkien keskeltä 7:41
Video: Koiranpennut viedään nyt käsistä: yksi ilmoitus poiki satoja kyselyjä.

Lue myös:

    Uusimmat