Rotuesittelyssä: Saksanpaimenkoira

Ansioluetteloaan varsin vuolaasti raottaa tällä kertaa susikoiranakin tunnettu itsevarma ja peloton saksanpaimenkoira.

Osaaminen ja erityistaidot

Minua kutsutaan nimillä seefferi, saku, sakemanni, sakke, susikoira. Olen Deutscher Schäferhund: maailman suosituin käyttö- ja palveluskoirarotu, yksi maailman älykkäimmistä koiraroduista sekä vuonna 2010 olin toiseksi suosituin koirarotu Suomessa heti labradorinnoutajan jälkeen. Vaikuttavaa, eikö totta?

Luonteeltani olen tasapainoinen, vahvahermoinen, itsevarma ja ehdottoman ennakkoluuloton, mutta ei hätiä: olen myös hyvin säyseä, älykäs ja tarkkaavainen koira. Helposti koulutettavana ja pelottomana koirana olen myös yleisin poliisin ja armeijan käyttämä rotu. Lujatahtoisena koirana olen perheelleni ja johtajalleni uskollinen ja voimakas seuralainen – laumani uhkaajille olen voimakas vastus.

Jos collie on Lassie, minä olen Rin Tin Tin, Poliisikoira Rex ja Susikoira Roi! Olen valkokankaiden kunkkukoira.

Koulutus ja työkokemus

Rotuni alkuperämaa on Saksa. Rotuni loi Ratsumestari Max von Stephanitz myöhään 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Hänen tarkoituksenaan oli jalostaa kaikkeen käyttöön soveltuva työkoira. Alun perin minut kehitettiin lampaita paimentamaan.

Ensimmäisen maailmansodan aikana brittiläiset ja amerikkalaiset sotilaat ihastuivat ominaisuuksiini ja veivät sodasta palatessaan meitä saksanpaimenkoiria näytille kotimaahansa. Rodustani tuli nopeasti suosittu lemmikkinä ja työkoirana, ja nykypäivänä olenkin yksi monipuolisimmista koiraroduista monissa maissa. Suomeen me ensimmäiset saksanpaimenkoirat tulimme 1910-luvulla viranomaiskäyttöön.

Harrastukset ja mielenkiinto

Minä jos kuka opin nopeasti ja olen helppo koulutettava! Toisaalta myös kaipaan kovaa koulua. Rotuni alkuperäinen käyttötarkoitus vahti-, suojelu- ja palveluskoirana edellyttää minulta rohkeutta, taistelutahtoa ja kovuutta. Minua voidaan käyttää vartiointi- ja suojelutehtäviin, pelastusetsintöihin, jäljestämiseen sekä huume-, home- tai malminetsintäkoirana.

Minulle sopivia käyttötarkoituksia ovat harrastaminen palveluskoiralajeissa, tokossa ja pelastuskoiratoiminnassa. Sovellun myös erinomaisesti perhekoiraksi, jos vain minulle on tarjolla riittävästi virikkeitä ja ohjattua tekemistä. Tarvitsen paljon liikuntaa ja toimintaa. Olen joka sään koira, ihanteellinen lenkkikaveri. Uiminen on myös lähellä sydäntäni ja loistavaa liikuntaa!

Muuta

Olen keskikokoinen, voimakas ja lihaksikas koira. Uroksen säkäkorkeus on 60–65 senttimetriä, nartun 55–60. Pääni on kiilamainen, kuononi vahva, kirsuni musta. Korvani ovat suuret, pystyt ja eteenpäin kääntyneet. Mantelinmuotoisissa tummissa silmissäni vilkkuu eloisa ja älykäs ilme. Tuuhea häntäni ulottuu kintereisiin ja jota kannan mukanani sapelimaisesti. Eturaajani ja lapani ovat lihaksikkaat ja reiteni vankat ja voimakkaat. Pyöreissä käpälissäni on hyvin kovat polkuanturat. Karvapeitteeni on paksu, peitinkarvani tiheää, kovaa ja tiivisti ruumiinmyötäistä. Väriltäni olen musta ruskein merkein, musta tai harmaa.

Motto

"If you don't train them, don't blame them."

Suosittelijat

Kovat, hyvät kouluttajat, poliisit.


MTV3/Helmi

Lähde: Wikipedia, Saksan

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja