Rotuesittelyssä: Räsynukkemainen ragdoll

Ansioluettelonsa salat paljastaa tällä kertaa ragdoll, räsynukeksi kehaistu säyseä kissajätti – räggäri, ei raggari.

Osaaminen ja erityistaidot

Olen sinisilmäinen, naamiokuvioinen kissakaunotar, jota kutsutaan myös nimillä räggäri ja räsynukke. Nimeni olen saanut riepunukkemaisesta olemuksestani: kun nappaat minut syliin, rentoudun ja valahdan vetelän veltoksi aivan kuten räsynukke konsanaan. Luonteeltani olen leikkisä, lempeä ja luottavainen: olen kuin koiranpentu kissankarvoissa. Säyseänä kissana tulen toimeen lasten ja koirien kanssa elegantisti, mutta yksinäisyyteen en suostu. Haluaisitko hankkia toisenkin ragdollin, jonka kanssa voin jakaa huoleni ja hetkeni, jakaa vuoteeni ja pesutuokiot?

Olen päässyt Guinnesin maailmanennätysten kirjaan maailman suurimpana kesykissana: uros painoi hurjat 17 kiloa!

Koulutus ja työkokemus

Tassunjälkeni sijoittuvat 1960-luvun Kaliforniaan. Kaikkien meidän ragdollien kantaemona oli puolivilli valkoinen angoratyyppinen kissa, Josephine, joka joutui pahaan auto-onnettomuuteen. Onneksi kissan yhdeksästä elämästä oli vielä muutama jäljellä. Traumaattisen kokemuksen jälkeen Josephine viihtyi paremmin kotosalla ja synnytti pyhän birman kanssa pentuja, jotka olivat enemmän ihmisten kanssa tekemisissä. Pennut osoittautuivat luonteeltaan seurallisiksi, lempeiksi sekä tuntuivat veltoilta käsiteltäessä. Niinpä kiltin ja ihmiseen täydellisesti luottavan rodun – eli minun! – jalostaminen alkoi. Suomeen me ensimmäiset ragdollit tassuttelimme vuonna 1992 Saksasta.

Harrastukset ja mielenkiinto

Et voi sanoa, että omistat ragdollin – ragdoll omistaa sinut! Koska olen hyvin koiramainen kissa, rakastan noutamista ja temppujenkin tekeminen on mukavaa puuhastelua arjen lomassa. Muutoin saalistus ei minua kiinnosta: siksi olen Australiassa hyvin suosittu, missä me pikkupedot eli kissat olemme uhka alkuperäiseläimille.

Seuraan sinua kaikkialle: et enää koskaan joudu siivoamaan tai kokkamaan yksin, tulen kanssasi jopa samaan aikaan vessaan! En halua jäädä mistään paitsi.

Muuta

Aikuisena olen komean näköinen, suuri ja lihaksikas kissa. Urokset voivat kasvaa jopa 10-kiloisiksi jässiköiksi, naaraat usein noin 4–5 kiloa painaviksi tytöntylleröiksi. Tosin kasvan hitaasti ja nykäyksittäin, vasta kolmevuotiaana olen täysikasvuinen, täydellisen naamiovärin kehittyminen kestää kaksikin vuotta.

Minulla leveän kolmion muotoinen pää, korvani eteenpäin kallistuneet ja hieman etukumara asento, koska takajalkani ovat etujalkoja hieman pidemmät. Häntäni on pitkä ja tuuhea, tassuni isot ja pyöreät, varpaitteni välissä on tupsut. Silmäni ovat kadehdittavan kirkkaan siniset.

Turkkini on puolipitkä, kaunis ja hyvin silkkinen. Turkkini on pituudestaan ja tuuheudestaan huolimatta helppohoitoinen, sillä se ei takkuunnu helposti. Väritykseltäni olen naamiokissa, eli vartaloni on vaalea ja kasvoni, korvani, tassuni ja häntäni ovat vartaloa tummemmat. Perinteiset värit ovat ruskea, sininen, suklaa ja lila.

Motto

"Nukke pieni mun, sinuun rakastun!"

Suosittelijat

Australialaiset, jättiläisten ja räsynukkejen ystävät


MTV3/Helmi

Lähteet: finragdolls.net, wikipedia, Kissanomistajan käsikirja

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat