Rotuesittelyssä: Persialainen

Ansioluettelossaan persialainen kertoo olevansa maailman suosituin rotukissa, jonka turkki on pehmeä ja pörhöinen kuin pilvenhattara.

Osaaminen ja erityistaidot

Olen maailman ja myös Suomen ylivoimaisesti suosituin rotukissa! Olen muhkeaturkkinen ja suloinen ilmestys. Luonteeltani olen ystävällinen, seurallinen, sympaattinen, mutta myös rauhallinen, jonka vuoksi se sovellun erittäin hyvin sisäkissaksi. Olen nirso, välillä diivamainenkin kissa, mutta se on vain osa viehätysvoimaani, eikös? Joudun usein noudattamaan erikoisruokavaliota, joka koostumukseltaan sisältää pitkän turkkini vaatimia vitamiineja ja ravinteita.

Koulutus ja työkokemus

Olen kotoisin nimensä mukaisesti muinaisesta Persiasta. 1500-luvulla kadehdittuna haareminaisten lemmikkinä aloitin Euroopan valloituksen, jolloin ensimmäiset persialaiskissat vietiin Englantiin, Italiaan ja Ranskaan. Euroopasta rotu levisi 1800-luvulla Pohjois-Amerikkaan ja ympäri maailman. Erityisen suosittu minusta tuli Englannissa kuningatar Viktorian aikaan. Suomeen me ensimmäiset persialaiskissat tulimme vasta 1950-luvulla.

Harrastukset ja mielenkiinto

Tuskin vaikea arvata, että olen aikamoinen näyttelykissa! Olen koko perheen lemmikki ja myönnän rakastavani huomion keskipisteenä olemista. Minulla on käytöstavat hallussa, käyttäydyn aristokraattisen hienostuneesti. Sopuisana kissani tulen toimeen myös muiden rotujen kanssa. Äänekäs en yleensä ole – vain silloin kun tahdon jotain etkä sinä sitä huomaa.

Turkkiani tulee hoitaa säännöllisesti osana seurustelua. Turkkini hoidon salaisuus on se, että mitä useammin turkkiani pestään, sitä harvemmin sitä tarvitsee kammata, sillä puhdas turkki pysyy takuttomana. Tärkeää pesemisessäni on se, että turkkini kastellaan kauttaaltaan läpimäräksi, käytetään kunnollisia shampoita ja hoitoaineita. Turkkini ei saa jäädä kuivauksen jälkeen kiharalle tai kosteaksi, muutoin minusta tulee takkuinen rölli! Pitkän turkkini vuoksi harvemmin sovellun ulkokissaksi.

Muuta

Olen lyhyentanakka, suuri ja vankka kissa. Jalkani ovat matalat ja paksut, tassuni isot ja pyöreät. Pääni on leveä ja pyöreä, nenä lyhyt ja leveä, otsa pyöreä, leuka vahva ja posket täyteläiset. Silmäni ovat suuret ja pyöreät, joten paljolti niiden myötä syntyy se oikea "persialaislook". Mainitsinko jo, että olen pyöreä? Korvani ovat pienet, pyöreäkärkiset ja sijaitsevat alhaalla päälaella. Turkkini, valttikorttini, on erittäin pitkä, ilmava ja tuuhea. Karva on äärimmäisen pitkää hännässä ja kaulurissa. Mahtava turkkini vaatiikin säännöllistä hoitoa. Meille persialaiskissoille on hyväksytty jo yli 300 värimuunnosta.

Motto

Halinalle on toinen nimeni.

Suosittelijat

Ihmiset, joilla on tyylitajua ja jotka tykkäävät pyöreistä tapauksista


MTV3/Helmi

Lähde: Kissaliitto.fi, Wikipedia

Kuvat: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja